Zestaw posiłków w cateringu dietetycznym

Ciągle jesz i chudniesz? Tak, to możliwe!

Dieta kojarzy ci się z głodem, małymi porcjami i jedzeniem tego, czego nie lubisz? Najwyższa pora, abyś zobaczył, że nie musi tak być. Pomelo dieta to najlepszy dowód na to, że motto „aby schudnąć, trzeba jeść” naprawdę działa!

Pewnie już nie raz słyszałeś, że podstawą utrzymania zdrowej masy ciała jest jedzenie częstych, ale małych posiłków. Mimo to wciąż ciężko ci uwierzyć, że można jeść aż 5 razy dziennie i chudnąć? Nie przekonasz się, że to prawda, jeśli nie spróbujesz. Bez względu na to, czy będziesz przygotowywać menu sam, czy korzystać z diety pudełkowej, spożywanie 4-5 posiłków dziennie może spełnić twoje marzenie o powrocie do sylwetki sprzed lat. Jak to działa, że przy ciągłym jedzeniu, będziesz chudł?

RÓŻNORODNOŚĆ. Jeśli jesz więcej niż 1 – 2 razy dziennie, masz większą możliwość urozmaicania swoich posiłków. A im bardziej urozmaicona dieta, tym większa szansa na to, że dostarczysz organizmowi tego, czego potrzebuje i unikniesz niedoborów składników pokarmowych. Dlaczego to takie ważne? Braki niektórych związków (np. selenu, cynku) może powodować nadmierny apetyt i utrudniać spalanie tkanki tłuszczowej. Dietetycy cateringu Pomelo bardzo się starają, aby każdy dzień w diecie był odpowiednio zbilansowany i sprawił, byś czuł się dobrze, był zdrowy i coraz szczuplejszy.

BEZ GŁODU. Jedząc posiłki co 3-4 godziny, nie dajesz sobie szans na odczucie silnego głodu. I o to właśnie chodzi! To wilczy głód jest jednym z głównych powodów nadwagi. To on powoduje, że po późnym powrocie z pracy jesteś gotów pochłonąć wszystko, co masz w lodówce. A pamiętaj, że im bliżej wieczora, tym mniej energii potrzebuje twój organizm. Dlatego bardzo chętnie odkłada on na zapas każdy nadmiar kalorii, który dostarczysz mu przy kolacji.

NA ODPOWIEDNIM POZIOMIE. Gdy jesz regularnie, stężenie glukozy i insuliny we krwi podnosi się i opada tak, jak wymaga tego fizjologia organizmu. To bardzo istotne, aby stężenia tych dwóch parametrów nie były ani za małe, ani za duże. Gdy robisz między posiłkami bardzo długie przerwy, poziom glukozy i insuliny mocno spada. Niedługo złapie cię wilczy głód, o którym wspominaliśmy wyżej. Co więcej, długi brak posiłku stresuje organizm. W efekcie spowalnia się jego przemiana materii i włącza się tryb magazynowania zapasów. Natomiast gdy jesz za często, poziom glukozy i insuliny wciąż jest na bardzo wysokim poziomie. Insulina to hormon anaboliczny, co oznacza, że wpływa na rozrost tkanek – niestety także tkanki tłuszczowej. Wciąż podjadając, fundujesz sobie niemal ciągłe wyrzuty insuliny do krwi i uniemożliwiasz twojemu organizmowi spalanie zapasów tłuszczu.

W naszym cateringu dietetycznym starannie komponujemy posiłki, aby twoje stężenie glukozy i insuliny we krwi było takie, byś osiągnął swój wagowy cel.
Teraz już wiesz, dlaczego regularne jedzenie to klucz do zdrowej sylwetki. Nie pozostaje ci nic innego, jak wypróbowanie tej metody na sobie – powodzenia!