Spis treści
Dla kogo dieta lekkostrawna?
Dieta łatwostrawna – inaczej lekkostrawna – powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, makroskładników, witamin i składników mineralnych. Głównym założeniem jest spożywanie pokarmów, które łatwo ulegają trawieniu i nie wpłyną źle na przewód pokarmowy. Taki sposób żywienia jest rekomendowany przez lekarzy i dietetyków przy:
- chorobach żołądka i jelit,
- chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką,
- nowotworach przewodu pokarmowego,
- w okresie rekonwalescencji po operacji,
- u chorych długo leżących u których dochodzi o zaburzenia pracy przewodu pokarmowego,
- w żywieniu osób starszych.
Stosowanie tej diety ma poprawić stanu zdrowia chorego, jego odżywienie poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz złagodzić dolegliwości z przewodu pokarmowego.
Zasady diety lekkostrawnej
- Musi ograniczać spożycie dużej ilości błonnika, produktów wzdymających, smażonych, wędzonych, peklowanych oraz alkoholu. Są one ciężkostrawne i dłużej będą zalegać w przewodzie pokarmowym. Jadłospis eliminuje także ostre przyprawy.
- Zalecaną metodą obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
- W trakcie przygotowywania posiłków najlepiej usuwać skórki i pestki z owoców i warzyw, oddzielać i usuwać twarde i zwłókniałe części roślin, dłużej gotować potrawy i je rozdrabniać. Zabiegi takie spowodują, że zawarte w żywności składniki odżywcze są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych.
- W ciągu dnia posiłki powinny być spożywane częściej ale o mniejszej objętości i o uregulowanych porach. Odciąży to żołądek, dlatego zalecane jest spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia, a ostatni posiłek powinien być zjedzony maksymalnie na 2 godziny przed snem.
- Ważne, aby posiłki nie były ani zbyt zimne ani zbyt gorące – najlepiej spożywać je w temperaturze pokojowej.
- Każde danie powinno być jedzone w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu.
Co jeść na diecie lekkostrawnej?
W diecie lekkostrawnej bazę powinny stanowić produkty zbożowe takie jak:
- pieczywo jasne,
- pszenne bułki,
- mąka pszenna,
- kasza jęczmienna,
- kasza manna,
- kasza jaglana,
- drobne makarony jasne,
- płatki błyskawiczne,
- jaglane i ryżowe.
Warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw i owoców w ciągu dnia, a wśród nich zalecane są:
- marchew,
- pietruszka,
- dynia,
- kabaczek,
- ziemniaki,
- seler,
- pomidory bez skórki,
- maliny,
- truskawki,
- borówki,
- banany
- jabłka pieczone.
Wybierając przetwory mleczne najlepiej zdecydować się na:
- jogurt naturalny,
- kefir,
- maślankę,
- ser twarogowy chudy lub ewentualnie półtłusty
- mleko o maksymalnej zawartości tłuszczu 2%.
Z mięsa najlepiej sprawdzi się drób, mięso z królika, cielęcina, a w mniejszych ilościach mogą pojawić się także chude części wieprzowiny i wołowiny.
W takiej diecie nie może zabraknąć także zdrowych roślinnych tłuszczów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany) oraz ryb – ważne, aby były one duszone lub gotowane.
W zależności od indywidualnych tolerancji mogą pojawiać się także orzechy. Zalecane jest picie jedynie naturalnej wody niegazowanej oraz lekkich naparów z herbaty i kawy. Dopuszcza się stosowanie przypraw takich jak tymianek, bazylia, rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia, majeranek, koperek i natka pietruszki.
Czego nie wolno jeść na diecie lekkostrawnej?
Aby zminimalizować dolegliwości należy zmodyfikować jadłospis i wyeliminować z diety produkty zbożowe słodzone i nieoczyszczone, czyli słodkie płatki śniadaniowe, musli crunchy, pieczywo cukiernicze, ryż i makaron brązowy i mąkę pełnoziarnistą.
Mimo, że warzywa i owoce są porządnym składnikiem codziennej diety to niektóre z nich mogą wzmagać dolegliwości i są to wszystkie owoce niedojrzałe, a także gruszki, śliwki, papryka, rzepa, kukurydza, kapusta, warzywa konserwowe, cebula, czosnek.
Owoce w syropie, suszone czy dżemy także zostawiamy na półce sklepowej. Nie rekomenduje się używania w kuchni tłustego mleka, śmietany, serów topionych, pleśniowych i żadnego tłustego mięsa, tłustych wędlin oraz wędzonych i konserwowanych ryb. Dolegliwości mogą pojawiać się po zjedzeniu soi, soczewicy, bobu i cieciorki. Z tego względu należy wyłączyć z codziennego menu nasiona roślin strączkowych. W tej diecie nie powinny znaleźć się także tłuszcze jak smalec, olej palmowy i kokosowy. Nie zaleca się spożywania mocnych naparów z kawy i herbaty, napojów gazowanych i alkoholu.
Wskazane powyżej produkty należy traktować jako zalecenia dla ogółu i mogą się one różnić w zależności od indywidualnej tolerancji pacjenta. Ważna jest obserwacja organizmu i na tej podstawie modyfikacja diety.
Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis lekkostrawny
Poniżej przykładowy jadłospis lekkostrawny w którym znajdziecie dania na diecie lekkostrawnej.
Lekkostrawne śniadanie – Owsianka cynamonowa z truskawkami
Lekkostrawne II śniadanie – Pieczone kulki ryżowe z warzywami
Lekkostrawny obiad – Klopsiki z indyka podawane z ziemniakami, koperkiem i warzywami
Lekkostrawny podwieczorek – Mus z pieczonego jabłka
Lekkostrawna kolacja – Zupa krem z pieczonej dyni z pszennymi grzankami
Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień
Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis lekkostrawny na cały tydzień!
Dieta lekkostrawna – jadłospis dzień 1
Śniadanie: płatki jaglane z bananami
II śniadanie: szklanka jogurtu z owocami suszonymi
Obiad: kotlety z indyka z kaszą kuskus i ogórkami kiszonymi
Podwieczorek: kilka kostek gorzkiej czekolady
Kolacja: zupa-krem z pomidorów
Dieta lekkostrawna – jadłospis dzień 2
Śniadanie: owsianka z owocami lasu (borówka, jagoda, mailna)
II śniadanie: sałatka z mozzarellą, warzywami i grzankami z chleba pszennego
Obiad: kasza jęczmienna gotowana, pierś z kurczaka z piekarnika, buraczki gotowane
Podwieczorek: koktajl na bazie jogurtu z bananem i cynamonem
Kolacja: zupa jarzynowa
Dieta lekkostrawna – jadłospis dzień 3
Śniadanie: owsianka z owocami (banan, morele, wiśnia)
II śniadanie: 2 jajka sadzone z bułką pszenną posmarowaną masłem
Obiad: duszona cielęcina na bulionie w sosie grzybowym z ziemniakami
Podwieczorek: zupa krem z dyni i papryki
Kolacja: twaróg chudy z waflami ryżowymi i szynką z indyka
Dieta lekkostrawna – jadłospis dzień 4
Śniadanie: jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem
II śniadanie: pieczone jabłko
Obiad: pulpety z indyka w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, gotowana marchew
Podwieczorek: koktajl z kefiru i truskawek
Kolacja: jajecznica na parze z pomidorami, bułka pszenna
Dieta lekkostrawna – jadłospis dzień 5
Śniadanie: dwa jajka sadzone bez użycia tłuszczu z pieczywem pszennym i ogórkiem kiszonym
II śniadanie: koktajl migdałowy z bananem i mango
Obiad: kurczak miodowo-musztardowy gotowany na parze, ziemniaczki z koperkiem, mizeria
Podwieczorek: kisiel chia o smaku mango
Kolacja: naleśniki z dżemem, jogurtem kokosowym i borówkami
Dieta lekkostrawna catering – dieta pudełkowa lekkostrawna
Dietę lekkostrawną również można stosować w diecie pudełkowej. Catering dietetyczny oferuje dużo możliwości. W cateringu Pomelo nie posiadamy dokładnie diety lekkostrawnej, jednak przy odpowiednim wyborze dań do tego celu świetnie nada się dieta z wyborem menu. W diecie każdego dnia można skomponować posiłki spośród 15 różnych propozycji, wybierając te, które nam najbardziej odpowiadają. Znajduje się wśród nich wiele pozycji lekkostrawnych.