Skontaktuj si臋 z nami:

Nasiona Chia – Dlaczego stosujemy je w naszej diecie?

Co rusz docieraj膮 do nas przekazy o cudownych produktach egzotycznego pochodzenia. Niejeden konsument podchodzi sceptycznie do wszelkich nowinek i na pewno wielu machn臋艂o r臋k膮 na peany na cze艣膰 nasion chia. Jednak wydaje si臋, 偶e w tym przypadku akurat rzeczywi艣cie mamy do czynienia z nadzwyczajnym tworem natury. Przyjrzyjmy mu si臋 wi臋c bli偶ej.

Chia, czyli sza艂wia hiszpa艅ska, to ro艣lina pochodz膮ca z Ameryki 艢rodkowej, gdzie ju偶 w zamierzch艂ych czasach by艂a uprawiana przez Aztek贸w w艂a艣nie dla nasion. Podania m贸wi膮, 偶e wojownicy wzmacniali si臋 przed bitw膮 garstk膮 chia, nasiona te偶 s艂u偶y艂y jako 艣rodek p艂atniczy i ofiara dla b贸stw. Z tego ostatniego powodu uprawa sza艂wii chia zosta艂a zabroniona przez katolickich naje藕d藕c贸w i na oko艂o 500 lat popad艂a w zapomnienie, dop贸ki pod koniec ubieg艂ego wieku grupa badaczy nie zacz臋艂a pracowa膰 nad wskrzeszeniem tradycji, tyle 偶e w Argentynie. Wtedy to zrobi艂o si臋 g艂o艣no o jej w艂a艣ciwo艣ciach.

Uncja (28 g) nasion chia, czyli mniej wi臋cej zawarto艣膰 dw贸ch 艂y偶ek, zawiera 11g b艂onnika, 12g w臋glowodan贸w, 4g bia艂ka, 9g t艂uszcz贸w, z czego 5g to kwasy omega 3 oraz pokrywa 18% zalecanego dziennego spo偶ycia wapnia, 30% ZDS magnezu i 27% ZDS fosforu. Nasiona chia s膮 te偶 znacz膮cym 藕r贸d艂em cynku, potasu, witamin B1, B2 i B3 oraz flawonoid贸w, silnych przeciwutleniaczy. Przy tym wszystkim warto艣膰 kaloryczna takiej porcji to 138 kcal.

Co to oznacza w praktyce? B艂onnik oczywi艣cie wspomaga trawienie, pomaga wydala膰 toksyczne zwi膮zki z organizmu, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie syto艣ci. Bia艂ka to, jak wiadomo, podstawowy budulec mi臋艣ni, a nasiona chia maj膮 ich 艣rednio pi臋ciokrotnie wi臋cej ni偶 produkty mleczne. Kwasy t艂uszczowe, kt贸rych w chia jest znacznie wi臋cej ni偶 w rybach i w nasionach lnu, wp艂ywaj膮 korzystnie na serce i uk艂ad krwiono艣ny, ko艣ci i stawy, prac臋 m贸zgu i odporno艣膰, obni偶aj膮 te偶 ryzyko zachorowania na niekt贸re rodzaje nowotwor贸w. Wap艅 oznacza mniejsze ryzyko zachorowania na osteoporoz臋, podobnie jak magnez, kt贸ry opr贸cz tego jest niezb臋dny dla prawid艂owego funkcjonowania uk艂adu nerwowego i zapobiega chorobom serca, a jego poziom w nasionach jest a偶 13 razy wy偶szy ni偶 w broku艂ach. Je艣li za艣 chodzi o przeciwutleniacze w postaci flawonoid贸w, uwa偶a si臋, 偶e poprzez niszczenie wolnych rodnik贸w wzmacniaj膮 uk艂ad odporno艣ciowy i obni偶aj膮 ryzyko rozwoju nowotwor贸w i chor贸b serca.

Nie da si臋 wi臋c ukry膰, 偶e argument贸w za wprowadzeniem nasion sza艂wi chia do diety jest sporo, zw艂aszcza dla os贸b, kt贸re z r贸偶nych powod贸w nie mog膮 czerpa膰 wspomnianych wy偶ej istotnych dla zdrowia substancji z innych produkt贸w.

“Pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, 艂y偶eczka nasion chia jest jak smoothie z 艂ososia, szpinaku i ludzkiego hormonu wzrostu. (…)Gdyby艣my musieli wybra膰 tylko jeden pokarm do zabrania na bezludn膮 wysp臋, nie znale藕liby艣my lepszej opcji (…); po kilku miesi膮cach diety chia prawdopodobnie mogliby艣my dop艂yn膮膰 do domu.” – pisze Christopher McDougall w ksi膮偶ce “Urodzeni biegacze”.

A w jakiej formie mo偶emy my je spo偶ywa膰? Ot贸偶 mamy ca艂y wachlarz opcji. Paradoksalnie, fakt, 偶e te niepozorne, podobne do maku nasionka nie maj膮 specjalnie smaku – co bardziej wyrafinowane podniebienia s膮 w stanie wyczu膰 orzeszkow膮 nut臋 – czyni je uniwersalnym dodatkiem do da艅 i napoj贸w.

W Meksyku przyrz膮dza si臋 nap贸j Chia Fresca na bazie nasion chia, miodu i limonki. Mo偶na te偶 po prostu zala膰 nasiona, kt贸re p臋czniej膮 i tworz膮 偶el, kt贸rym skutecznie nawodnimy organizm. Chia pos艂u偶y te偶 jako dodatek do smoothies i koktajli, porannej owsianki, jogurt贸w i budyni贸w, zag臋szczacz do zup i sos贸w, sk艂adnik dressingu do sa艂atki, hummusu i wysokobia艂kowych baton贸w energetycznych, a nawet chleba, plack贸w, nale艣nik贸w i ciasteczek.

Oczywi艣cie warto pami臋ta膰, by nawet “superpokarmy” spo偶ywa膰 z umiarem. Cho膰, poza mo偶liwo艣ci膮 wyst膮pienia alergii na chia u os贸b uczulonych na sezam czy musztard臋, nie stwierdzono 偶adnych istotnych przeciwwskaza艅 ani skutk贸w ubocznych, doros艂ym nie zaleca si臋 przyjmowa膰 wi臋cej ni偶 20g nasion chia dziennie, natomiast dzieci i m艂odzie偶 poni偶ej 18 lat powinny ograniczy膰 si臋 do maksymalnie 10g dziennie.