Jak wyjść z redukcji? Poradnik i etapy od naszego dietetyka

Jak-wyjść-z-redukcji--Poradnik-i-etapy-od-naszego-dietetyka

Jak wyjść z redukcji i nie wrócić do złych nawyków żywieniowych?

Moment uzyskania założonego celu – wymarzona sylwetka, niższa masa ciała, poprawa stanu zdrowia –  to dopiero połowa sukcesu. Kolejnym wyzwaniem będzie utrzymanie wypracowanych efektów. Badania pokazują, że 30-35% osób, które zredukowały swoją masę ciała wraca do początkowej wagi już po roku od zakończenia odchudzania.

Natomiast w ciągu 5 lat aż 50% osób wraca do masy ciała sprzed odchudzania lub nawet jest ona wyższa. Wpływ na powodzenie procesu redukcji masy ciała ma zarówno zdrowa i rozsądna dieta połączona z aktywnością fizyczną, ale także pożegnanie się ze złymi nawykami sprzed rozpoczęcia diety.

jak wyjsc z redukcji
Jak wyjść z redukcji

Czym jest redukcja?

Redukcja masy ciała to potocznie mówiąc odchudzanie, tracenie na wadze. Proces opiera się na założeniu, że jesteśmy w deficycie kalorycznym, który jest kluczowy i oznacza, że dostarczamy mniej kalorii z pożywienia niż wydatkuje nasz organizm.

 Skąd mamy wiedzieć jakie jest nasze zapotrzebowanie? Wzorów na jego wyliczenie jest kilka, ale jednym z najbardziej popularnych jest wzór Harrisa-Benedicta na podstawową przemianę materii (PPM), a następnie pomnożenie uzyskanej wartości przez PAL, czyli współczynnik aktywności fizycznej. Sposób postępowania jest następujący:

Pierwszym krokiem jest określenie podstawowej przemiany materii (PPM) na podstawie wspomnianego wzoru Harrisa-Benedicta, w którym podstawiamy podstawowe parametry, takie jak masa ciała (kg), wysokość ciała (cm) i wiek (lata):

  • Dla mężczyzn przyjmuje on postać:
    PPM [kcal] = 66,47 + (13,75 × masa ciała) + (5 × wysokość ciała) – (6,75 × wiek)
  • Dla kobiet natomiast:
    PPM [kcal] = 665,09 + (9,56 × masa ciała ) + (1,85 × wysokość ciała ) – (4,67 × wiek)

PPM to energia, którą organizm wydatkuje na podstawowe funkcje życiowe (m.in. oddychanie, praca serca, odbudowa i wzrost komórek) i nigdy nasza dzienna podaż kalorii nie może być od niej niższa.

Drugim krokiem jest określenie całkowitej przemiany materii (CPM), gdzie możemy posłużyć się uproszonym wzorem:

  • CPM = PPM x PAL

PAL jest współczynnikiem charakteryzującym tryb naszego życia m.in. rodzaj pracy, częstotliwość i rodzaj uprawianego sportu i wynosi od 1,2 do 2,4.

  • 1,2 – 1,3 –> dla pacjenta chorego leżącego w łóżku
  • 1,4 –> dla niskiej aktywności fizycznej
  • 1,6  –>dla umiarkowanej aktywności fizycznej
  • 1,75 –> aktywny tryb życia
  • 2 –> bardzo aktywny tryb życia
  • 2,2-2,4 –> wyczynowe uprawianie sportu

Jeśli celem naszej diety jest redukcja masy ciała to CPM pomniejszamy o 300-500 kcal/doba. Oczywiście wyliczona wartość jest szacunkowa, ponieważ nie uwzględnia wszystkich czynności, które spalają kalorie np. gestykulacja, wiercenie się w nocy podczas snu. Stąd też najlepszym rozwiązaniem jest wyliczenie zapotrzebowania energetycznego, obserwowanie organizmu i ewentualna korekta wyliczonej kaloryczności diety. W zależności od zmian fizjologicznych np. ciąża, laktacja CPM może ulegać zmianom.

Redukcja masy ciała może trwać kilka tygodni, kilka miesięcy, a u osób z otyłością olbrzymią nawet kilka lat. Ważne, aby uzbroić się w cierpliwość, ponieważ tak samo jak masa ciała nie wzrosła z dnia na dzień tak samo nie schudniemy w przeciągu tygodnia. Głównym celem powinna być dożywotnia zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych.

jak wyjsc z redukcji
Jak wyjść z redukcji?

Jak wyjść z redukcji – etapy

1. Wylicz aktualne zapotrzebowanie

Wracamy do wcześniej wspomnianego wzoru Harrisa Benedicta i na podstawie aktualnej masy ciała wyliczamy na nowo swoją podstawową przemianę materii (PPM) i uzyskaną wartość mnożymy przez odpowiednio dobrany współczynnik PAL – to jest nasze „zero kaloryczne”, czyli nie powinniśmy ani przybierać na masie ani jej tracić.

2. Ustal rozkład makroskładników i odpowiednio komponuj posiłki

  • Białko – zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi około 0,9 g/kg masy ciała na dobę, a u osób o zwiększonej aktywności fizycznej, sportowcom rekomenduje się, aby spożycie było na poziomie 1,4-2g/kg masy ciała w ciągu doby.
  • Tłuszcz – Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby było to od 20 do 35% całkowitej podaży energii w ciągu dnia.
  • Węglowodany – 45-65% całkowitej energii, w skrócie – pozostała ilość kalorii.
  • Dbaj o odpowiednie zbilansowanie posiłków oraz ich różnorodność – dzięki temu dostarczymy wszystkich makroskładników, ale także niezbędnych witamin i minerałów. Połowę naszego talerza powinny stanowić warzywa oraz owoce w proporcji  23 do  13,  ćwierć talerza to odpowiednia porcja węglowodanów , a resztę powinny stanowić nabiał, strączki, mięso i dodatek zdrowych tłuszczów.

3. Wejdź na „zero kaloryczne” stosując jedną z metod:

  • Stopniowe dodawanie kalorii – jeśli jesteśmy w deficycie 500 kcal to nagłe zwiększenie dziennej podaży  o taką ilości i w sile rzeczy także jedzenia może być dla niektórych szokiem, dlatego też lepiej podzielić ten proces np. na 2 fazy – początkowo dołóżmy 200 kcal i za 2 tygodnie kolejne 300 kcal. 
  • Wejście na swoje „zero kaloryczne” z dnia na dzień –  opcja dla osób, które nie chcą lub nie mogą przedłużać już procesu redukcji ze względów zdrowotny m.in. zaburzenia hormonalne.

4. Utrzymuj wypracowane efekty i dbaj o prawidłowe nawyki żywieniowe

  • Nie martw się przyrostem masy ciała –  zwiększenie ilości kalorii, a w przełożeniu ilości jedzenia spowoduje, że nasza waga wskaże wyższą cyferkę na wadzę. Przyczyną będzie jednak większa ilość treści jelitowych czy glikogenu mięśniowego, który dodatkowo magazynuje wodę, a nie przyrost tkanki tłuszczowej.
  • Nie porzucaj dotychczasowej aktywności fizycznej –  „zrzucenie kilogramów” nie zwalnia nikogo z rezygnacji z aktywności fizycznej. Najlepiej będzie kontynuować treningi siłowe, spacery, interwały, które zostały wprowadzone w okresie redukcji masy ciała. 

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) rekomenduje, aby w ciągu tygodnia było to 150 minut aktywności aerobowej o umiarkowanej intensywności lub 75 min aktywności aerobowej o wysokiej intensywności. Pamiętajmy, że jest to minimum dla zachowania zdrowia.

  • Dbaj o odpowiednią higienę snu –  niedobór snu, czyli poniżej 6h na dobę sprawia, że mamy mniejszą chęć do aktywności fizycznej oraz dojadamy średnio około 300 kcal w ciągu dnia, co nie ułatwi nam utrzymania wypracowanych efektów. Pierwszym krokiem powinno być uregulowanie rytmu dobowego, czyli zasypianie i budzenie się najlepiej o stałych porach. Po południu najlepiej zrezygnowanie ze spożycia kofeiny, a ostatni posiłek powinno się zjeść 2-3h przed snem.  Ważna jest także temperatura w sypialni – optymalnie byłoby to około 18-20 ⁰C.  Negatywnie na jakość snu wpływa emisja niebieskiego światła z telewizora czy telefonu – najlepiej minimum godzinę przed snem unikać korzystania z tego rodzaju urządzeń.
  • Pij wystarczającą ilość płynów –  regularne uzupełnienie zapasów wody jest niezbędne do  prawidłowego funkcjonowanie organizmu – minimum to 30 ml/kg masy ciała
  • Nie popadaj w obżarstwo – nierozsądne byłoby rzucenie się na jedzenie traktując je jako nagrodę za trzymanie się ściśle planu dietetycznego. Odpowiednio skomponowany jadłospis na diecie redukcyjnej pomoże nam nie popaść w objadanie, ponieważ powinien zawierać „rekreacyjne’’ jedzenie np. słodycze czy  fast foody i nauczyć nas, że zawsze jest na nie miejsce mając zdroworozsądkowe podejście.
Jak wyjść z redukcji?
Jak wyjść z redukcji?

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY