Skontaktuj się z nami:

Odwieczne pytanie o związek ogórka z pomidorem – razem czy jednak osobno?

Czy sałatka z pomidorem i ogórkiem rzeczywiście jest bezwartościowa? Czy to związek, który nie ma szans na przetrwanie? Dowiedz się, czy te warzywa naprawdę stanowią tak nieudaną parę, jak się powszechnie uważa.

Pomidory i ogórki to warzywne symbole lata. Sałata z tymi warzywami, czerwoną cebulką, serem feta i sosem winegret to pyszna, lekka kolacja w upalne dni i idealne uzupełnienie potraw z grilla. Kiedy jednak ją przyrządzasz, to pewnie nierzadko pojawia Ci się w głowie pytanie: „Czy dobrze robię, że wrzucam pomidora i ogórka do jednej miski?”. Znana jest bowiem teoria, że to warzywne zestawienie kompletnie do siebie nie pasuje. Sprawdź, czy to fakt, czy mit!

  • FAKT. Prawdą jest, że ogórek zwiera enzym o nazwie askorbinaza. Niszczy ona witaminę C, która akurat pojawi się w jej zasięgu.
  • MIT. Fałszem jest to, że pomidory są dobrym źródłem witaminy C. 1 średni pomidor (ok. 150 g) dostarcza około 35 mg tej witaminy. Dla porównania: ½ czerwonej papryki (ok. 100 g) to aż 144 mg witaminy C.

Jak to się ma do Twojego zapotrzebowania na witaminę C? Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet wynosi 75 mg (przy czym w czasie ciąży wzrasta ono do 85, a w czasie karmienia piersią do 120 mg), a dla mężczyzn – 90 mg.

Patrząc na powyższe dane, możesz łatwo wywnioskować, że dodając ogórka do sałatki, w której jest pomidor, nie stracisz wcale aż tak dużo. Rozsądne wydaje się działanie według zasady: „Zjem sałatkę z ogórkiem i pomidorem, ale zadbam też o to, by w ciągu dnia zjeść produkty, które zapewnią mi odpowiednią dawkę witaminy C”. A dobową ilość witaminy C na pewno zapewnisz sobie, jeśli w Twoim menu pojawi się (do wyboru):

         1 średnia pomarańcza,

         ½ większego grejpfruta,

         ½ pojemniczka malin,

         2 szt. kiwi,

         1 szklanka czarnej porzeczki,

         ½ czerwonej papryki,

         ¼ główki brokułu,

         4 liście białej kapusty,

         3 garści posiekanych liści jarmużu.

W teorii o nieudanym związku pomidora z ogórkiem jest więc nieco prawdy. Ogórek ma „wadę” – askorbinazę, ale pomidor wcale nie ma aż tak potężnej „zalety”, jaką jest duża dawka witaminy C. No cóż, nie ma związków idealnych, prawda? 😉