Epidemia koronawirusa niespodziewanie zmieniła tryb życia ludzi na całym świecie. Lekarze i specjaliści apelują o stosowanie się do nowych, tymczasowych ograniczeń podkreślając przy tym, jak ważne jest przestrzeganie kwarantanny – dla dobra naszego i naszych bliskich.
Po raz pierwszy zostaliśmy postawieni w sytuacji, która rodzi coraz to nowsze pytania o podstawowe potrzeby – na przykład, jak odpowiedzialnie i bezpiecznie zaopatrzyć nasze rodziny w żywność na czas kwarantanny? Co jeść, by utrzymać odporność? Jak utrzymać siebie i swoich bliskich w jak najlepszym zdrowiu w tym szalonym czasie? Sklepowe półki nie świecą co prawda pustkami, jednak u wielu osób wyprawa do sklepu budzi obawy.
Przed największym dylematem stoją dziś osoby starsze oraz stale przyjmujące leki immunosupresyjne, a także te o naturalnie osłabionej odporności. W grupie ryzyka znajdują się także wszystkie osoby z chorobami układu oddechowego. Jednym słowem, duża część społeczeństwa stoi obecnie na rozdrożu pomiędzy codziennym spożywaniem pełnowartościowych posiłków a zagrożeniem zdrowia lub dyskomfortem związanym z koniecznością opuszczenia domu. Również osoby dbające o sylwetkę mogą w tym czasie zadawać sobie pytanie, jak przy zamkniętych siłowniach i zmianie trybu życia utrzymać efekty swojej ciężkiej pracy nad ciałem. Jak zatem bezpiecznie i efektywnie rozwiązać kwestię jedzenia przez okres kwarantanny?
Spis treści
Czy można zarazić się przez jedzenie?
Nie. Mimo, że koronawirus wciąż pozostaje dla lekarzy i naukowców zagadką, to dobra wiadomość jest taka, że nie ma na świecie ani jednego przypadku sugerującego, jakoby przenosił się on poprzez żywność1. Eksperci są zgodni – jedzenie nie jest środowiskiem bytowania dla koronawirusa, a odpowiednia higiena przy produkcji i obróbce żywności eliminuje wszelkie ryzyko2.
W Pomelo zareagowaliśmy błyskawicznie, maksymalizując nasze dotychczasowe środki ostrożności. Dostosowaliśmy tym samym procesy produkcji i dostawy do wszystkich nowych wymogów tak, by nasi klienci nie mieli najmniejszych wątpliwości, że ich zdrowie jest w najlepszych rękach – jak zawsze. Spieszymy z odpowiedzią na kolejne nasuwające się pytania.
Czy catering dietetyczny w czasach pandemii koronawirusa to dobry pomysł?
Tak. Co więcej, warto ten pomysł rozważyć. Catering jest najbardziej bezkontaktową formą zaopatrywania się w jedzenie – kurier zostawia pudełka pod drzwiami, a Ty odbierasz je, kiedy się obudzisz. Okres kwarantanny w żadnym razie nie jest przeciwskazaniem dla skorzystania z diety pudełkowej – to wręcz dobry moment na skorzystanie z możliwości, jakie oferuje.
W ostatnich dniach nawet podstawowe aktywności rodzą wiele pytań, obaw i wątpliwości. Jako pierwsze panikę i niepokój wzbudziło właśnie zdobywanie i przyrządzanie pożywienia. Internet zalała fala zdjęć z popularnych sklepów, na których można było zobaczyć świat jak z filmu – półki ziejące pustkami, kolejki przed sklepami, czy nawet przepychanki. Maslov miał oczywiście rację – człowiek, by funkcjonować, musi być bezwzględnie pewien, że on (a także jego rodzina) ma wolny i nieograniczony dostęp do jedzenia. Wizja scenariusza bez towarów dostępnych właściwie bez przerwy sprawiła, że społeczeństwo na chwilę popadło w obłęd. Mimo to – a być może właśnie dlatego – catering dietetyczny jest bardzo dobrym sposobem na to, by zdrowo, odpowiedzialnie, a przede wszystkim bezpiecznie przeczekać okres kwarantanny.
Twoje zdrowie i bezpieczeństwo są dla nas najważniejsze. Jesteśmy uzbrojeni po zęby w środki ostrożności, a co za tym idzie, każdego dnia epidemii zwarci i gotowi, aby bezpiecznie zaopatrywać Cię w zdrowe, zbilansowane posiłki zarówno w obecnej sytuacji, jak w przypadku jej potencjalnego rozwoju.
Jakie środki ostrożności zaleca się przy produkcji żywności?
Oto zalecane środki ostrożności, które podjęliśmy, abyś nie musiał się martwić o swoje zdrowie i bezpieczeństwo:
- Wszelkie płatności w firmie są wykonywane elektronicznie – zrezygnowaliśmy z gotówki
- Nasi kurierzy noszą maseczki oraz rękawiczki
- Posiłki są obecnie dostarczane bezkontaktowo – tak samo zdrowe i smaczne jak zawsze. Kurier zostawia zamówienie we wskazanym miejscu, dzięki czemu spełnione są warunki kwarantanny.
- Odbiór posiłków przeznaczonych do dostawy również odbywa się bezkontaktowo – kurierzy odbierają je od nas ze specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeń
- Nasi pracownicy nie korzystają obecnie ze środków transportu publicznego – zapewniliśmy im dojazdy zarówno do pracy, jak i do domów
- Wszyscy pracownicy są codziennie kontrolowani pod względem temperatury ciała
- Wszystkie sprzęty i często dotykane przedmioty są regularnie dezynfekowane: kilkanaście, kilkadziesiąt razy dziennie
- Od wszystkich naszych partnerów bezwzględnie wymagamy zachowania wszelkich zaleceń higieny
Jedzenie jest najważniejsze. Chcemy, żeby przynajmniej (i aż) ten element Twojego życia nie uległ zmianom. Dlatego nie zatrzymujemy się, zakasamy rękawy (zdezynfekowanych rąk w rękawiczkach :-)) i działamy na pełnych obrotach, by zapewnić Ci zdrowie, spokój i bezpieczeństwo, zwłaszcza w tym trudnym dla wszystkich czasie.
Co jeść w trakcie pandemii koronawirusa?
Budowanie i podtrzymywanie wysokiego poziomu odporności poprzez dobrze skomponowaną i zróżnicowaną dietę jeszcze nigdy nie było tak ważne. Każdy, kto choć raz spróbował naszego cateringu, wie, że znajdzie w nim wszystkie składniki niezbędne do utrzymania zdrowia i odporności na najwyższym poziomie: od warzyw i owoców poprzez nabiał, mięso, czy kiełki, po nasiona i orzechy. Stosujemy także naturalne immunostymulatory jak np. imbir, miód, czosnek, zioła oraz przyprawy. Zachęcamy do głębszej lektury o wpływie cateringu Pomelo na odporność w naszym artykule.
W Pomelo dbamy o Twoje zdrowie na co dzień, dlatego tym bardziej apelujemy: nie wychodź. Zostań w domu. Dbaj o siebie i bliskich. Poświęć czas na rzeczy przyjemne i zwolnij, a jedzenie – jak zawsze – zostaw nam. Zaopatrz się w zbilansowaną dietę, by wzmocnić organizm. Na okres kwarantanny, do odwołania, oferujemy 10% zniżki z kodem: ZOSTANWDOMU. Już teraz zapoznaj się z naszą bogatą ofertą diet do wyboru i wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada – my zajmiemy się całą resztą.
—
1 Food Safety Authority of Ireland on COVID-19, https://www.fsai.ie/faq/coronavirus.html, 26.03.2020.
2 Rachael Rettner, „Can you cath COVID-19 from food?” https://www.livescience.com/coronavirus-food-risk.html, 26.03.2020.