Produkty light – zdrowe czy nie? Część 1.

Unikaj produktow light z cateringiem dietetcznym

Chcesz szybciej stracić zbędne kilogramy, dlatego sięgasz po „odchudzone” wersje wielu produktów? Czy to na pewno zdrowa praktyka? Może po prostu dajesz się złapać na marketingowe sztuczki? Poznaj prawdę o produktach light!

Właśnie jesteś na diecie odchudzającej i wszystkie serki, jogurty, napoje oraz inne ulubione produkty zastąpiłeś podobnymi, ale określonymi jako „light”? Sprawdź, co producent ma na myśli, nazywając swój produkt „lekkim”, i kiedy wybór takiego artykułu rzeczywiście jest słuszny.

POZNAJ NIECO TEORII

Zanim przyjrzymy się produktom light i ocenimy ich przydatność na diecie odchudzającej, to warto, abyś dowiedział się, co właściwie oznacza określenie produkt „lekki”. Definicja takiego produktu określona jest w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Według niego produkt można nazwać produktem „light” (lub „lekkim”), jeśli:

  • zmniejszono w nim zawartość danego SKŁADNIKA (np. tłuszczu lub cukru) o co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem

LUB

  • zmniejszono w nim WARTOŚĆ ENERGETYCZNĄ (czyli kaloryczność) o co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem.

Oba warunki brzmią podobnie. W czym tkwi haczyk? W tym, że w takim razie produkt light nie zawsze ma mniej kalorii niż jego klasyczny odpowiednik! A większość z nas właśnie po to kupuje coś „lekkiego”, aby oszczędzić trochę kalorii i tym samym szybciej schudnąć, czyż nie?

ZOBACZ „LEKKOŚĆ” W PRAKTYCE

Weźmy np. wafelki z nadzieniem czekoladowym. Jeśli widzisz na nich napis „light”, to dla Ciebie jest to informacja, że mają one o 30% mniej cukru, tłuszczu lub energii niż ich „zwykła” wersja. Akurat w ich przypadku producent zmniejszył ilość cukru o 30% i dlatego mógł na opakowaniu napisać, że są „lekkie”. Zastąpił jednak cukier słodzikami, aby wafelki wciąż były tak samo słodkie. Nie chciał też przy tym, aby konsystencja i struktura wafelków się mocno zmieniła, dlatego dodał do nich zagęstniki, jak np. skrobia modyfikowana i mączka chleba świętojańskiego, a także więcej tłuszczu. A tłuszcz ma w 1 g ponad 2 razy więcej kalorii niż cukier! W efekcie trzymasz w ręku zgodne z prawem wafelki light, które mają mniej cukru niż zwykłe, ale za to bogatsze w słodziki, zagęstniki, tłuszcz i kalorie…

NIE DAJ SIĘ NABRAĆ

Jak więc uniknąć „lekkich” pułapek? Czytaj etykiety. Porównuj wartość kaloryczną oraz zawartość tłuszczu i węglowodanów (ilość kcal lub gramów danego składnika w 100 g wyrobu) w lekkich produktach z ich zwykłym odpowiednikami. Do porównania zawsze wybieraj produkty tej samej firmy. Jeśli produkt light ma niewiele mniej kalorii, a przy tym znacznie dłuższy skład ze skomplikowanymi nazwami, to lepiej sięgnąć po jego klasyczny odpowiednik.

Produkty light mogą być Twoim sprzymierzeńcem na diecie, o ile nauczysz się wybierać te właściwe. Za tydzień opublikujemy drugą część tego artykułu, w której poznasz konkretne przykłady porównujące produkty light ze zwykłymi. Dzięki nim będzie Ci łatwiej dokonywać samodzielnych wyborów przy sklepowych półkach. Do zobaczenia! 😉

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY