Zamienniki cukru to świetne rozwiązanie dla osób, które planują ograniczenie cukru białego
w codziennej diecie. Sprawdź, jakie produkty warto wypróbować!
Zdrowy styl życia polega przede wszystkim na zadbaniu o dobrze zbilansowaną dietę opartą
na wartościowych produktach, podejmowaniu aktywności fizycznej, wysypianiu się i redukcji
stresu. Jeśli planujesz zadbać o zdrowie lub chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów,
zdecydowanie powinieneś pomyśleć nad ograniczeniem cukru w codziennej diecie. Choć
wyeliminowanie białego cukru jest dosyć proste, to wiele osób nie wie, jak dużo cukru
znajduje się w sklepowych produktach spożywczych, po które często sięgamy. Warto nieco
zwiększyć swoją świadomość w tym zakresie i dokonywać właściwych wyborów. Rezygnując
z białego cukru, nie musisz rezygnować również ze słodkiego smaku kawy lub herbaty.
Wystarczy, że wybierzesz zdrowe zamienniki cukry. Czym jest cukier i w jakich produktach
jest go najwięcej? Czym zastąpić cukier? Sprawdź!
Spis treści
Czym jest cukier i w jakich produktach występuje?
Cukier kojarzy się głównie z białymi kryształkami, które używane jest do słodzenia kawy lub
herbaty, a także ze słodyczami. Jednak warto pamiętać o tym, że znajduje się on również w
wielu produktach spożywczych, które uznawane są za zdrowe: warzywa, owoce, soki.
Nadużywanie cukru może mieć bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a
także na ogólny wygląd. Cukier zaliczany jest do grupy węglowodanów, które są niezbędne w
diecie każdego człowiek. Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu.
Węglowodany można podzielić na proste i złożone.
Węglowodany proste
Węglowodany proste można podzielić na monosacharydy, czyli jednocukry oraz disacharydy,
czyli dwucukry. W pierwszej grupie znajduje się fruktoza i glukoza, a w drugiej między innymi
sacharoza, czyli popularny biały cukier spożywczy. Węglowodany proste znajdziesz w
słodyczach, gotowych ciastach, gazowanych napojach, wysoko przetworzonej żywności,
białym pieczywie i różnych produktach z białej mąki.
Węglowodany złożone
Węglowodany złożone to polisacharydy, czyli wielocukry. Do tej grupy zalicza się między
innymi skrobię i glikogen. Jeśli zależy Ci na tym, aby dostarczyć do organizmu wartościowe
produkty, które pozytywnie wpłyną na Twój organizm, zdecydowanie warto wybierać
węglowodany złożone. Znajdziesz je na przykład w produktach pełnoziarnistych, a także
roślinach strączkowych i warzywach. W ten sposób zapewnisz organizmowi odpowiednią
dawkę energii.
W jakich produktach odnajdziemy cukier?
Niestety cukier jest w wielu produktach spożywczych, dlatego warto być świadomym
konsumentem i dokładnie czytać składy produktów, które lądują w koszyku. Na etykiecie
produktów cukier może ukrywać się pod następującymi nazwami: glukoza, fruktoza,
sacharoza, syrop glukozowy oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Cukier znajdziesz między
innymi w takich produktach spożywczych jak:
- słodycze, gotowe ciasta,
- woda smakowa,
- kolorowe i słodkie napoje,
- napoje energetyczne,
- soki,
- gotowe sosy,
- jogurty owocowe,
- płatki śniadaniowe,
- ketchup,
- sosy sałatkowe,
- gotowe dania,
- mieszanki przypraw,
- dżemy,
- przetwory mięsne: parówki, wędliny.
Zwykły cukier ukryty jest w wielu produktach spożywczych i nie da się całkowicie
wyeliminować go ze swojej diety. Warto jednak zrobić wszystko, aby znacznie ograniczyć
jego spożycie. Substancje słodzące, które świetnie zastępują cukier, zyskują coraz większą
popularność. Producenci żywności również starają się odpowiadać na potrzeby
konsumentów, co sprawia, że na rynku pojawiają się na przykład słodycze z ksylitolem lub
erytrytolem.
Jakie konsekwencje niesie nadmierne spożywanie cukru?
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, która opiera się na wartościowych produktach, może
pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie. Z kolei wypracowanie złych nawyków
żywieniowych, takich jak na przykład nadmierne spożywanie cukru, może prowadzić do
wielu negatywnych konsekwencji. Nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko pojawienia
się:
- nadwagi i otyłości,
- cellulitu,
- chorób układu krążenia,
- chorób metabolicznych,
- zaburzeń funkcjonowania układu trawiennego,
- zaburzeń układu hormonalnego,
- insulinooporności,
- cukrzycy typu II,
- problemów z uzębieniem,
- problemów skórnych.
Oczywiście nie chodzi o eliminowanie z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które
zawierają cukier. Znajduje się on także między innymi w owocach, które jednocześnie mają
wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. Chodzi jedynie o wyeliminowanie z diety
białego cukru i zastąpienie go zdrowymi zamiennikami. Z kolei po produkty spożywcze zawierające dodany cukier warto sięgać jedynie sporadycznie. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne czytanie informacji znajdujących się na etykietach produktów i dokonywanie świadomych wyborów konsumenckich.
Zamiennik cukru — czym właściwie jest?
Zamienniki cukru mogą być zdrową alternatywą dla klasycznego białego cukru. Zazwyczaj
mają mniej kalorii, a nawet wykazują właściwości prozdrowotne. Jeśli nie wyobrażasz sobie
całkowitej rezygnacji ze słodkiego smaku – zdrowe zamienniki cukru to dla Ciebie idealne
rozwiązanie.
Zdrowy zamiennik cukru
Zdrowe zamienniki tradycyjnego cukru to świetna opcja dla osób, które pragną ograniczyć
biały cukier w diecie. Poznaj popularne produkty, które możesz wykorzystać w swoim
jadłospisie.
Stewia
Stewia zyskała sporą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Do jej produkcji
wykorzystywane są liście stewii – rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Jest o 300 razy
słodsza niż biały cukier, a do tego nie zawiera kalorii. To sprawia, że jest idealna nie tylko dla
osób dbających o zdrowie, ale także dla tych, którzy pragną zrzucić nadprogramowe
kilogramy.
Ksylitol
Ksylitol również jest bardzo popularny wśród osób, które szukają zdrowych zamienników
cukru. Wspomniany zamiennik pozyskiwany jest z kory brzozy. Warto dodać, że zawiera
około 40% mniej kalorii niż cukier spożywczy.
Erytrytol
Erytrytol ceniony jest przede wszystkim za to, że zawiera jedynie 20 kcal w 100 g. Jednak
warto pamiętać również o tym, że jest mniej słodki niż cukier. Nie wykazuje szczególnych
właściwości prozdrowotnych.
Miód
Miód również może być świetnym zamiennikiem cukru. Wykazuje wiele prozdrowotnych
właściwości i bardzo często jest składnikiem domowych mikstur na przeziębienie. Warto
jednak pamiętać o tym, że jest kaloryczny.
Maltitol
Kolejnym zamiennikiem cukru jest maltitol, który coraz częściej jest wykorzystywany jako
składnik produktów spożywczych. Maltitol ma o połowę mniej kalorii niż biały cukier.
Tagatoza
Tagatoza ma nieco mniej zwolenników. To cukier, który pozyskiwany jest z laktozy. Ma około
150 kcal w 100 g, ma niski indeks glikemiczny. Jeśli chodzi o poziom słodkości, można
porównać ją do białego cukru.
Syrop klonowy
Syrop klonowy jest wykorzystywany jako polewa do naleśników, jest także składnikiem
domowych wypieków. Nie należy jednak przesadzać z ilością syropu klonowego w diecie –
zawiera sporo kalorii.
Czy każdy zamiennik cukru jest dobry?
Zrezygnowanie ze spożywania białego cukru i wysoko przetworzonej żywności to bardzo
dobra decyzja. Nie da się ukryć, że przygotowanie zbilansowanych posiłków pochłania czas i
wymaga odpowiedniej wiedzy. Jeśli nie lubisz gotować i nie masz czasu zastanawiać się, jakie
produkty będą miały pozytywny wpływ na Twój organizm, możesz skorzystać z cateringu
dietetycznego. Zdecyduj się na dietę pudełkową niski indeks glikemiczny i ciesz się świetnym
zdrowiem i samopoczuciem.
Zamienniki cukru to świetne rozwiązanie, jednak we wszystkim należy zachować umiar.
Stewia, ksylitol lub erytrytol to produkty, które zawierają mało kalorii, jednak nie oznacza to,
że można stosować je bez opamiętania. Musisz mieć na uwadze fakt, że mają one mało
wartości odżywczych. Z kolei miód, syrop klonowy lub syrop z agawy to produkty zawierające
sporo kalorii. Ciesz się słodkim smakiem ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy, ale
zachowaj umiar!