Lody pod lupą dietetyka

Popularna jest teoria, że lody korzystnie wpływają na odchudzanie. Czy rzeczywiście tak jest? Czy lody mogą zaszkodzić nie tylko figurze, ale też zdrowiu? Jakie lody wybierać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Lody to jeden z symboli lata. Kto z nas nie lubi w słoneczny dzień zrelaksować się przy lodowym deserze? Często postrzegamy lodowe smakołyki jako słodycz, na który możemy sobie pozwolić znacznie częściej niż na czekoladowego batonika. Ale czy słusznie? Jak zdrowo podejść do lodów? Już za chwilę wszystkiego się dowiesz!

Tuczą czy odchudzają?

Niektórzy przekonują, że lody nie tylko nie przeszkadzają w odchudzaniu, ale nawet je wspomagają. To dlatego, że organizm musi spalić kalorie, aby ogrzać każdy chłodny lub zimny posiłek. Jest w tym ziarno prawdy. Organizm rzeczywiście traci nieco kalorii, ogrzewając lodowy deser, ale ten wydatek energetyczny jest bardzo niewielki w stosunku do kalorii, które dostarcza taki lodowy pucharek. A jeśli dodatkowo będą w nim takie dodatki jak bita śmietana, polewa i czekoladowo-orzechowe posypki, to może on dostarczyć tyle kalorii, ile porządny obiad (450-550 kcal)! Dlatego w jedzeniu lodów warto zachować umiar. Jeśli pojawiają się one np. 2 razy w tygodniu w ilości dwóch kulek, które zjesz w ramach danego posiłku, np. podwieczorku, to nie powinno to spowodować zwyżki na wadze.

Poniżej znajdziesz ściągawkę orientacyjnej kaloryczności niektórych rodzajów lodów (w 100 g):

  • sorbety ok. 60-120 kcal,
  • jogurtowe ok. 100 kcal,
  • mleczno-owocowe ok. 120 kcal,
  • śmietankowe ok. 160 kcal,
  • bakaliowe ok. 180 kcal,
  • czekoladowe ok. 200 kcal,
  • Magnum klasyczny lub Magnum White 258 kcal,
  • Big Milk śmietankowy 75 kcal,
  • Big Milk w polewie czekoladowej 174 kcal,
  • rożek Kit Kat 224 kcal,
  • rożek Princessa kokosowa 187 kcal,
  • Kaktus 65 kcal,
  • Twister 85 kcal,
  • Mc Flurry Lion 336 kcal.

Jakie lody wybrać?

Staraj się korzystać z lodziarni, serwujące lody naturalne, których bazę stanowi mleko lub śmietanka, żółtko i cukier. Natomiast lody przemysłowe to często mieszanka dużej ilości cukru lub syropu glukozo-fruktozowego, mleka lub śmietanki w proszku, proszku jajecznego, barwników, aromatów i konserwantów. W lodach przemysłowych często obecne są utwardzane oleje roślinne, będące źródłem tłuszczów typu trans. To szkodliwe przetworzone tłuszcze, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (cholesterol frakcji LDL) we krwi, a przy tym obniżają poziom „dobrego” cholesterolu (cholesterol frakcji HDL), co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto eksperci ostrzegają, że tłuszcze trans mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów i chorób, których podłożem są procesy zapalne (np. reumatoidalne zapalenie stawów).

Zrób to sam!

Jeśli nie masz w swojej okolicy lodziarni, której można zaufać, że produkuje swoje lody na bazie naturalnych składników, to zawsze możesz kręcić lody samodzielnie! Wtedy masz gwarancję, że w ich składzie nie znajdą się produkty niepożądane. Oto przykładowy przepis na 4 porcje lodów ananasowo-kokosowych:

Weź 300 g obranego i wydrążonego świeżego ananasa, 1 szklankę mleczka kokosowego, 2 łyżki pszczelego miodu. Ananasa pokrój w kostkę i zmiksuj na puree. Dodaj schłodzone mleczko kokosowe i ponownie miksuj do uzyskania dość gładkiej masy. Dopraw do smaku miodem. Rozlej masę do foremek, wstaw do zamrażalnika i chłódź do całkowitego ścięcia (min. 4 godz.).

Podsumowując dzisiejszy wpis, można ująć go w trzech punktach:

  • jedz lody maksymalnie 2 razy w tygodniu
  • jednorazowa porcja niech wynosi 1-2 kulki,
  • wybieraj lody naturalne, a nie te na patykach czy w kubkach.

Stosując się do powyższych zasad, możesz uchronić się przed nadwyżką kilogramów związaną ze zbyt częstym i obfitym uleganiem lodowej pokusie.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY