Spis treści
Co to gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych: glutenin i prolamin, których źródłem są przede wszystkim ziarna zbóż. Do tych podstawowych zaliczamy gliadynę w pszenicy, sekalinę w życie i hordeinę w jęczmieniu. Gluten występuje w zbożach, które są bardzo wartościowe pod względem zawartości błonnika i cennych składników odżywczych m.in. witamin z grupy B, żelaza, cynku i selenu. W technologii żywności pełni funkcję strukturotwórczą. To właśnie on jest odpowiedzialny za smakowitość i puszystość pieczywa. Dodatkowo wiąże wodę, wykazuje właściwości emulgujące, stabilizujące oraz jest nośnikiem aromatów.
Nietolerancja glutenu – jakie są objawy?
Nietolerancja glutenu obejmuje trzy jednostki chorobowe i są to nadwrażliwość nieceliakalna na gluten, celiakia i alergia na gluten. Pierwsza z nich charakteryzuje się bólem brzucha, wysypką, egzemą, bólem głowy, uczuciem ciągłego zmęczenia, biegunką, wzdęciami, zaparciami, anemią i osłabieniem.
U chorych na celiakię pełnoobjawową obserwuje się ból i wzdęcie brzucha, biegunkę, utratę masy ciała, niski wzrost, zaburzenia rozwoju dzieci, zmianę uosobienia, depresję oraz głównie niedobory żelaza.
U osób ze stwierdzoną alergią na gluten występują wymioty, biegunka, pokrzywka skórna, atopowe zapalenie skóry, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Symptomy dla tych chorób glutenozależnych są bardzo do siebie podobne, ale również mogą być odpowiednie dla innych jednostek chorobowych. Dlatego jedynie na ich podstawie nie można zdiagnozować choroby i koniecznością jest dokładniejsza diagnostyka lekarska.
Gluten – czy jest szkodliwy?
Gluten nie szkodzi osobom zdrowym, natomiast osoby z celiakią, chorujące na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy mające na niego alergię powinny wyeliminować go ze swojej diety, ponieważ jest to niezbędny element leczenia.
Osoby które przechodzą na dietę bezglutenową bez wyraźnych wskazań medycznych mają wysokie ryzyko niedoborów składników mineralnych, witamin oraz błonnika, a także jego eliminacja nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych. Przeprowadzone badania wykazały, że osoby będące na takiej diecie spożywają więcej produktów wysokoprzetworzonych, a tym samym więcej tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Może przekładać się to na występowanie chorób np. otyłości, nadciśnienia czy miażdżycy.
Gluten – w czym jest?
Gluten to białko, które występuje w zbożach tradycyjnych, czyli
- pszenicy i wszystkich jej odmianach (orkisz, samopsza i płaskurka),
- życie,
- jęczmieniu,
- zwykłym owsie (z uwagi na zanieczyszczenia)
i we wszystkich produktach z nich wytworzonych: - mąkach (pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana),
- kaszach (manna, kuskus, bulgur, jęczmienna pęczak, jęczmienna mazurska, jęczmienna perłowa, owsiana),
- kaszkach błyskawicznych zbożowych i mleczno-zbożowych,
- płatkach,
- otrębach,
- makaronach (pszenny, żytni)
- pieczywie (pszenne, jęczmienne, żytnie).
Jednak dieta bezglutenowa to nie tylko wyeliminowanie wspomnianych produktów, ponieważ białka te mogą występować w wielu produktach spożywczych jako dodatki do żywności np. w wędlinach, jogurtach owocowych, sosie sojowym, serkach topionych, ketchupie, wyrobach garmażeryjnych, gotowych daniach, a nawet w środkach przeciwbólowych.
Gluten – w jakich produktach go nie ma?
Naturalnie gluten nie występuje w zbożach takich jak ryż, gryka, proso, sorgo, kukurydza, amarantus, komosa ryżowa, kasza jaglana i w produktach z nich wytworzonych. Grupy produktów takie jak warzywa, owoce, jajka, nabiał, mięso w tym ryby, tłuszcze roślinne i zwierzęce, ziemniaki, owoce morza, herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne i źródlane mogą być bezpiecznie spożywane na diecie bezglutenowej, pod warunkiem, że nie zostały zanieczyszczone w procesie produkcji oraz pakowania. Symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej jest przekreślony kłos, który oznacza, że produkt został przebadany pod kątem zawartości glutenu.
Produkty bezglutenowe – czy są zdrowe?
Żadnych produktów spożywczych nie powinniśmy rozdzielać na żywność zdrową i niezdrową, a określać mianem wartościowej i mniej wartościowej. W odniesieniu do zbóż bezglutenowych możemy w naszym codziennym menu bazować na tych, które będą dostarczały nam wielu składników mineralnych i witamin. Są to kasza gryczana, brązowy ryż, komosa ryżowa czy ziemniaki. Z drugiej strony nasza dieta może opierać się na tych mniej wartościowych, czyli na waflach ryżowych, bezglutenowych gotowcach np. pizza bezglutenowa z dużą ilością oleju palmowego i soli lub ciasteczkach z oczyszczonej mąki ryżowej. Produkty te są uboższe w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, wapń i błonnik.
W gotowych produktach np. garmażeryjnych i gotowych daniach w przeważającej ilości występują składniki, które w naszej diecie powinniśmy limitować – głównie tłuszcze nasycone i duża zawartość tłuszczów ogółem, cukru, soli i dodatkowo charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Stąd też ważne jest, aby dieta bezglutenowa bazowała na produktach niskoprzetworzonych, które naturalnie nie zawierają glutenu, a dodatkowo będą wykazywały wysoką gęstość odżywczą – tak skomponowana dieta nie będzie prowadziła do niedoborów pokarmowych i będzie bezpieczna dla naszego zdrowia.
Celiakia – objawy?
Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, i dotyczy jedynie 1% populacji. Gluten działa toksycznie na organizm prowadząc do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej co powoduje upośledzenie wchłaniania składników pokarmowych. Jedyną metodą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa do końca życia. Wyróżnia się jej trzy rodzaje:
1.Pełnoobjawowa, czyli jawna, klasyczna, gdzie obserwujemy bóle i wzdęcia brzucha, biegunki, utratę masy ciała, niski wzrost, zaburzenia rozwoju dzieci, zmiana uosobienia, depresję i objawy niedoborowe np. anemia
2. Skąpoobjawowa, czyli ubogoobjawowa, gdzie u chorych występuje podwyższony poziom cholesterolu, afty i wrzodziejące zapalenie jamy ustnej, anemia, niedorozwój szkliwa zębowego, zmęczenie, depresja, zaburzenia neurologiczne, uporczywe bóle głowy, bóle kostne i stawowe.
3. Ukryta, czyli latentna, utajona – występuje u osób, które nie mają uszkodzonych kosmków, a jedynie jest obecność charakterystycznych przeciwciał, ale w przyszłości może dojść do rozwoju choroby. Obserwuje się łagodne osłabienie, zapalenie jamy ustnej, utratę masy ciała.
Alergia na gluten – czym jest.
Alergia na gluten to odrębna jednostka chorobowa od celiakii, która nie jest autoimmunologiczna. Gluten to jeden z najczęstszych alergenów i według badań aż 10-25% osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na wspomniane białko. W zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej wyróżnia się reakcję natychmiastową, która daje objawy w ciągu od kilku minut do maksymalnie godziny od spożycia alergenu i późną, która daje objawy po kilku godzinach, a nawet 2 dniach. Przebieg zależy od wieku – u dzieci pojawia się nawet po spożyciu małych ilości i objawy to głównie atopowe zapalenie skóry, dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego, a u dorosłych objawy uaktywniają się po spożyciu większej ilości glutenu i pojawia się pokrzywka, obrzęk, wstrząs anafilaktyczny lub biegunka.
Dieta bez glutenu – jadłospis na 3 dni:
Dzień 1
Śniadanie: Tortilla gryczana z pastą z tuńczyka
II śniadanie: Pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką
Obiad: Polędwiczki z kurczaka z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem Podwieczorek: Ciasteczka z rabarbarem
Kolacja: Burger z batata i fasoli w picie
Dzień 2
Śniadanie: Wiśniowy twarożek z musli bezglutenowym
II śniadanie: Batoniki z ciecierzycy
Obiad: Makaron z pesto z rukoli
Podwieczorek: Dyniowa pomidorowa
Kolacja: Leczo ze śliwką
Dzień 3
Śniadanie: Hummus tricolore z pieczywem
II śniadanie: Koktajl malinowy z nasionami chia
Obiad: Tofu w sosie ziołowym z kopytkami i surówką
Podwieczorek: Makowiec
Kolacja: Zapiekanka makaronowa z brokułem i łososiem