Jesteś wege? A może dopiero przymierzasz się do tego, żeby odstawić mięso ze swojego jadłospisu? Pamiętaj, żeby w Twojej nowej diecie nie zabrakło żadnych ważnych dla Twojego zdrowia składników! Poniżej przedstawiamy kilka punktów, o których nie możesz zapomnieć rezygnując z mięsa!
Diety bezmięsne uznawane są za zdrowe i bezpieczne dla organizmu. Ważne jest jednak, aby były odpowiednio urozmaicone. Zobacz, jakie założenia powinno spełniać wege menu, aby było w pełni odżywcze. Oto 5 najważniejszych wskazówek, które pomogą Ci skomponować zdrową dietę bez mięsa. My sami przestrzegamy tych zaleceń, przygotowując wegetariańskie pudełka dla klientów Pomelo Food Company! 🙂
JEDZ PRODUKTY INNE NIŻ MIĘSO, KTÓRE TAKŻE SĄ ŹRÓDŁEM PEŁNOWARTOŚCIOWEGO BIAŁKA
Chodzi tu o ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory (sery, jogurty, kefiry, maślanki). Pełnowartościowe białko to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy (tzw. aminokwasy egzogenne, wymagające dostarczenia z jedzeniem, ponieważ nasz organizm nie syntezuje ich samodzielnie) w takich proporcjach, że mogą być one w pełni wykorzystane przez Twój organizm do budowania własnych białek.
WŁĄCZAJ DO DIETY STRĄCZKI
Niech w Twoim menu na stałe zagoszczą warzywa strączkowe, czyli fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, bób i groch. Są one źródłem bardzo dobrej jakości białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. żelaza, wapnia, cynku, miedzi.
TWÓRZ DOBRE POŁĄCZNIA
Pojedyncze produkty roślinne nie mają wszystkich aminokwasów, których potrzebujesz. Warto więc wiedzieć, jakie dwa produkty włączyć w jeden posiłek, aby aminokwasy wzajemnie się uzupełniły i dzięki temu dostarczyły Ci białka o wysokiej wartości odżywczej. Oto połączenia produktów, które idealnie do siebie pasują i dają pełnowartościowy posiłek:
- produkty zbożowe (np. pieczywo, ryż, kasze, makarony, płatki zbożowe) + warzywa strączkowe (np. fasola, soja, soczewica, cieciorka, bób, groch): np. kasza gryczana z cieciorką,
- warzywa strączkowe + nasiona lub orzechy, np. pasta do kanapek z bobu i nasion dyni,
- produkty zbożowe + nasiona lub orzechy, np. kanapki z razowego pieczywa i masłem orzechowym.
SZUKAJ BOGATYCH ZBÓŻ
Bez względu na to, czy jemy mięso, czy nie, podstawą piramidy zdrowego żywienia są produkty zbożowe, czyli pieczywo, płatki, kasze, ryż, makarony. Jeśli wykluczasz z diety mięso, to zadbaj o to, aby z produktów zbożowych włączyć do diety przede wszystkim te, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Oto przykłady:
- Amarantus – jego nasiona mają bardzo wysoką wartość odżywczą, a do tego są bogate w antyoksydanty działające m.in. antynowotoworowo oraz w skwaleny – związki opóźniające procesy starzenia.
- komosa ryżowa (znana też pod nazwą quinoa) – dostarcza białka , które swoją wartością biologiczną przewyższa nawet białko mleka, dostarcza też sporo żelaza, wapnia, magnezu oraz witamin A,E i z grupy B.
- proso – to z niego otrzymywana jest jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, czyli kasza jaglana. Ma działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wyróżnia się najwyższą spośród kasz zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.
PAMIĘTAJ O ORZECHACH!
Aby dobrze zbilansować dietę bezmięsną potrzebujesz również orzechów. Są one świetnym źródłem białka, korzystnych tłuszczów oraz mnóstwa witamin i minerałów. Jedz je w ilości około 1-2 łyżek dziennie (15-30 g). Pamiętaj, że nadmiar orzechów w diecie może spowodować wzrost wagi, bo są one bardzo kaloryczne!
Dieta bez mięsa może w pełni zaspokoić twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i minerały, jeśli tylko wprowadzisz w życie 5 powyższych zasad. Możesz też pozwolić na to, aby to catering Pomelo pokazał ci, jak smaczne, kolorowe i odżywcze potrafi być menu w wersji wegetariańskiej!