Spis treści
Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej
Dieta dr Dąbrowskiej to tak naprawdę post warzywno-owocowy. U jej podstawy leży spożywanie jedynie warzyw oraz niektórych owoców. Dieta dzieli się na dwa etapy, w pierwszym powinniśmy spożywać wyłącznie warzywo niskoskrobiowe, z takich grup jak korzeniowe, cebulowe, kapustne, liściaste dyniowate i psiankowate. W pierwszym etapie można jeść też niskocukrowe owoce – jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody. Taki zestaw będzie nam dostarczał około 600 kcal dziennie, co jak wiemy jest bardzo niską wartością.
Drugi etap to wychodzenie z postu i stopniowe wprowadzanie wcześniej wyeliminowanych produktów. Okres stosowania diety powinien być nie krótszy niż 6 tygodni, a posiłki dzielimy na 3 główne i dwie przekąski. Wszystkie produkty wysokoprzetworzone są zabronione, a warzywa i owoce powinny być przyjmowanie w jak najbardziej surowej formie, opierając dietę o surowe warzywa i owoce w formie sałatek, surówek lub ewentualnie zup i przecierów. Dopuszczone jest pieczenie i gotowanie na parze. Po okresie postu wracamy do spożywania nasion, orzechów, warzyw strączkowych oraz sporadycznie mięsa.
Kim jest dr Ewa Dąbrowska
Dr Ewa Dąbrowska to z wykształcenia lekarz, specjalista ds. chorób wewnętrznych. Jest autorką diety i propaguje ją jako nie tylko sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również jako narzędzie do poprawy kondycji naszego organizmu. Dieta została opracowana na podstawie prac naukowych, które dotyczyły chorób cywilizacyjnych i ich leczenia za pomocą żywienia.
Co ciekawe pierwotną wersją diety dr Dąbrowskiej była monodieta, która polegała na okresowym spożywaniu wyłącznie tartej marchwi i piciu wody. Dzięki tej diecie u swoich pacjentów obserwowała jednoczesne ustępowanie różnych zespołów chorobowych, a nie tylko jednej choroby, jak w przypadku tradycyjnego leczenia. W 2018 roku powołała Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.
Zalety diety dr Dąbrowskiej
Niewątpliwą zaletą diety jest szybka utrata wagi. Szczególnie w pierwszych tygodniach, gdzie przyjmujemy naprawdę bardzo mało kalorii każdego dnia. Dla osób, które zmagają się z utrata wagi tak szybkie się jej pozbywanie jest wystarczającym czynnikiem aby być z niej zadowolonym. Niestety przy tak niskiej kaloryczności efekt jo-jo jest bardzo możliwy.
Może Cię zainteresować: Niskokaloryczne jedzenie
Inną zaletą jest oczywiście spożywanie owoców i warzyw które są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty. Dodatkowo wszystkie dania są bardzo łatwe w przygotowaniu, a składniki szeroko wszędzie dostępne. Nie będziemy pisać o innych zaletach diety dr Dąbrowskiej, ponieważ nie ma dostatecznej ilości badań, które na to wskazują. Oczywiście sama autorka mówi o pozbyciu się wielu chorób i schorzeń i poprawie stanie zdrowia.
Jedna z zalet stawianych przez autorkę jest oczyszczenie organizmu. Jednak czy rzeczywiście dieta może oczyścić organizm? Zacznijmy od tego, że większość z nas nie potrzebuje żadnego oczyszczenia i detoksu. Więcej na ten temat znajdziecie w naszym podcaście “Czy detoks i diety oczyszczające są zdrowe?”. Właściwości oczyszczające jakiejkolwiek diety to jeden z większych mitów krążących w dietetyce na przestrzeni ostatni lat.
Wady diety dr Dąbrowskiej
Bardzo niska kaloryczność i zużywanie większej ilości energii niż jest dostarczana do organizmu powoduje szybki spadek wagi. Niestety kaloryczność na diecie dr Dąbrowskiej o wielkości 600 czy nawet 800 kcal doprowadza do jeszcze jednego – obniżenia Podstawowej Przemiany Materii (PPM, ang. Basal Metabolic Rate). Oznacza to spowolnienie tempa matabolizmu. Po zakończeniu diety i przejście na zwykłą dietę mamy gwarantowany efekt jo-jo.
Drugą poważna wadą diety jest niedobór w białko, którego nie jesteśmy w stanie czerpać z żadnych składników diety. Dieta bogata w białko to nie tylko dieta z mięsem, ale również dobrze skomponowana dieta wegańska. Przy tak dużym niedoborze białka w diecie pozbywamy się nie tylko tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej.
Kolejna wadą jest niedobór w tłuszcze, szczególnie kwasy omega-3. Jest również uboga w wapń cynk, jod, żelazo oraz witaminy z grupy B. To wszystko powoduje, że nie tylko możemy czuć się źle na diecie, w tym odczuwać problemy z koncentracją (tzw. mgła mózgowa), ale również nasza skóra, włosy i paznokcie mogą być w bardzo złym stanie.
Dieta może również powodować zaburzenia miesiączkowania u kobiet, zmniejszać ogólną odporność organizmu, a nawet doprowadzać do poważnych zaburzeń odżywiania. Tak bardzo restrykcyjna dieta to również szansa na zaburzenia flory bakteryjnej, biegunki i większe ryzyko złamań.
Czy dieta dr Dąbrowskiej jest dla każdego
Nie polecamy stosować diety nikomu. O ile posty są świetnym rozwiązaniem, zarówno te okresowe jak i na przykład całodobowe, to 6 tygodni na tak niedoborowej diecie może jedynie ujemnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Szczególnie jeśli dbamy o zdrowie i chcemy schudnąć niewiele kilogramów. Oczywiście dla osób bardzo otyłych zastosowanie takiej diety w krótkiej perspektywie będzie miało pozytywne efekty. Jednak musimy brać pod uwagę nasze zdrowie również w perspektywie miesięcy czy lat.
Sprawdź także: Co jeść, żeby schudnąć – podstawowe zasady diety odchudzającej
Szukajmy sposobu odżywania, który będziemy mogli kontynuować latami, a nie tygodniami. To co osiągniemy w diecie cud w ciągu kilku tygodni, może do nas wrócić ze zdwojoną siłą później. Częste zmienianie diet i nieustanny deficyt kaloryczny również bardzo źle wpływa na organizm.
Wielu dietetyków, gdy przychodzi do nich pacjent, który od lat stosuje diety, zaczyna od nadwyżki kaloryczniej w kolejnej zaplanowanej diecie. To pozwala organizmowi odpocząć i przygotować go na dobrą dietę, dzięki której systematycznie i powoli będzie tracił na wadze.
Dieta dr Dąbrowskiej – przykładowy jadłospis
Śniadanie:
sok pomidorowy;
zakwas z buraków;
surówka 1. z tartej marchwi z jabłkiem i cytryną;
surówka 2: z kapusty kiszonej z dodatkiem szczypiorku;
warzywa gotowane: brokuł z koperkiem.
Obiad:
sok zielony z jarmużu i jabłek;
surówka 1: świeża kapusta z dodatkiem marchewki i koperku;
surówka 2: pomidor z cebulą, przyprawiony octem jabłkowym i bazylią;
zupa krem z kalafiora z warzywami;
kompot z jabłek z dodatkiem przypraw (goździki, cynamon).
Kolacja:
sok wielowarzywny;
surówka 1: z selera naciowego i białej rzodkwi z kiełkami brokułu;
surówka 2: tarte jabłko z dodatkiem truskawki;
warzywa gotowane: leczo jarskie z cukinii z pomidorami, cebulą i papryką;
herbata miętowa
owoc, ½ grejpfruta