Dieta odchudzająca – to stwierdzenie może przywodzić na myśl nie najlepsze skojarzenia. Odchudzanie zazwyczaj kojarzy się nam z restrykcyjną, pozbawioną smaku dietą oraz wyczerpującymi treningami. Nic bardziej mylnego! Z tego artykułu dowiesz się, że odchudzanie wcale nie musi być takie straszne, wystarczy, że sięgniesz po produkty o określonej ilości kalorii.
Spis treści
Jak powinien wyglądać jadłospis diety odchudzającej?
Odchudzanie zacznij od określenia celów jakie chcesz osiągnąć. Na pewno trzeba będzie określić Twoje BMI czyli wskaźnik masy ciała, aby poznać swoją masę wyjściową. Następnym krokiem, będzie wdrożenie w życie pewnych zasad, które nie tylko pomogą Ci w wyborze produktów o niskiej kaloryczności, ale także podpowiedzą, co robić, aby skutecznie zrzucić nadmierne kilogramy:
- regularne posiłki (każdego dnia ta sama ilość posiłków, spożywanych w równych odstępach czasu)
- spożywanie odtłuszczonego nabiału
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców (są głównym źródłem błonnika i witamin)
- regularna aktywność fizyczna (min. 30 minut dziennie)
- spożywanie chudego mięsa
- spożywanie tłustych ryb
- spożywanie produktów pełnoziarnistych (lepiej unikać białego pieczywa)
- unikanie słodyczy oraz napojów słodzonych
- nawadniane organizmu
- unikanie podjadania między posiłkami (ewentualnie możesz sięgać po niskokaloryczne przekąski)
Wybór produktów niskokalorycznych jest podstawową zasadą takiej diety. Powinna składać się głównie z warzyw i owoców (mają najmniej kalorii) dlatego warto włączać je do każdego posiłku. Dodatkowo, w swojej diecie warto ująć takie produkty jak np. siemię lniane – pite pół godziny przed posiłkiem, gwarantuje dużą dawkę błonnika, który z kolei ma bardzo dobry wpływ na układ trawienny.
Pamiętaj, że aby schudnąć trzeba jeść!
Tzw. głodówka to najgorsze, co możesz zaserwować swojemu organizmowi. Swoją dietę skomponuj tak, aby była bogata przede wszystkim w białko, błonnik i węglowodany, a także kontroluj kaloryczność posiłków. Taki schemat (w połączeniu z ćwiczeniami) pozwoli Ci uzyskać oczekiwane efekty.
Niskokaloryczne produkty – czym są i jak je rozpoznać?
Niskokaloryczne produkty to takie, które zawierają maksymalnie 40 kcal w 100 g produktu stałego i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml produktu płynnego.
Do niskokalorycznych produktów zaliczamy te, które mają wysoką zawartość wody. Są to m.in. ogórek, sałata, pomidor, cukinia czy seler naciowy.
Jak rozpoznać produkty niskokaloryczne?
O produktach niskokalorycznych mówi się, że mają “niską zawartość energetyczną”. Takie sformułowanie zazwyczaj zawarte jest na opakowaniach produktów spożywczych, dzięki czemu wiesz jaka jest ich kaloryczność. Takie sformułowanie może znaleźć się na produktach:
- produkt stały – jego kaloryczność jest niższa niż 40 kcal na 100g
- produkt płynny – jego kaloryczność jest niższa niż 20 kcal na 100g
Tzw. żywność light (o obniżonej wartości energetycznej), to także produkty, których kaloryczność została obniżona o min. 30%. Punktem odniesienia jest podobny produkt, z tej samej grupy (np. zwykłe mleko – mleko odtłuszczone ligt).
Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić kaloryczność produktów, które na opakowaniu zawierają określenie “fit”, “slim”, “figura”, ponieważ umieszczenie takiego sformułowania na produkcie nie jest określone prawnie i tak naprawdę może znaleźć się na wszystkim. Lepiej wybierać produkty pewne (które informują o tym, jaka kaloryczność przypada na określoną jednostkę wagową produktu).
Co to są kilokalorie?
Kilokalorie to inaczej “kalorie żywności”. Kilokalorie to ilość ciepła, jakiej potrzebujemy, aby podnieść temperaturę 1kg wody o 1 stopień Celsjusza.
1 kilokaloria = 1000 kalorii
Kilokalorie są więc miarą ilości energii, którą dostarczamy do organizmu wraz z jedzeniem i piciem. Energia pochodząca z jedzenia jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który to potrzebuje określonej ilości kilokalorii. Zapotrzebowanie na kilokalorie jest różne dla każdego organizmu, ponieważ jest uzależnione m.in. od: płci, zdrowia, wieku, poziomu aktywności fizycznej, a także charakteru wykonywanej pracy.
Pamiętaj jednak, że zdrowa dieta nie opiera się wyłącznie o liczenie kalorii. Musi ona polegać na odpowiednim zbilansowaniu białka, węglowodanów i tłuszczów, a także błonnika, witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Te wszystkie składniki znajdziesz w najmniej kalorycznych produktach, np. owocach, warzywach, produktach zbożowych (otręby pszenne), nabiale, rybach i mięsie. Jeśli więc zależy Ci na niskiej kaloryczności posiłków, ww. produkty idealnie nadadzą się do ich przygotowania.
Czy kaloryczność produktów jest najważniejsza?
Wysoko kaloryczne jedzenie z pewnością nie ułatwi Ci zrzucenia kilogramów. Podobnie sprawa wygląda z posiłkami o wysokiej zawartości złego tłuszczu. Zdrowa dieta odchudzająca to połączenie posiłków o określonej kaloryczności z regularną aktywnością fizyczną.
Dieta niskokaloryczna (opierająca się na niskokalorycznych produktach) dostarcza do organizmu takiej ilości kalorii, która jest niższa od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Mimo to, samo liczenie kalorii zawartych w produkcie nie wystarczy – bardzo ważne jest, aby miał on także wysoką wartość odżywczą.
Niektóre, najbardziej kaloryczne produkty (awokado, orzechy, tłuste ryby) dostarczają do organizmu cenne witaminy, tłuszcze, białka i składniki mineralne. I choć są one bogate w tłuszcze, które nie kojarzą nam się bezpośrednio z odchudzaniem, to ich spożycie jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia.
Skomponowanie wartościowej, odpowiednio zbilansowanej diety o kaloryczności dostosowanej do potrzeb Twojego organizmu jest nie lada wyzwaniem. Aby mieć pewność, że sposób w jaki się odżywiasz nie tylko pozwoli osiągnąć Ci wymarzoną sylwetkę, ale także korzystanie wpłynie na kondycję Twojego organizmu, skorzystaj z pomocy profesjonalistów. Catering dietetyczny Pomelo w swojej ofercie posiada kilkanaście, różnych diet – dostosowanych do określonych potrzeb. Całe menu zostało skomponowane przez dietetyka, który nie tylko obliczył ich kaloryczność, ale także zadbał o to, aby zaspokajały dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze i witaminy. Wybierając dietę redukcyjną od Pomelo, możesz dobrać jej kaloryczność do swoich aktualnych potrzeb. Pomelo to gwarancja zdrowej, smacznej i zbilansowanej diety, z codzienną dostawą pod same drzwi.
Czy niskokaloryczne jedzenie wystarczy, aby zrzucić zbędne kilogramy?
Niestety, ale mała zawartość kalorii w diecie nie wystarczy, aby pozbyć się nadmiernych kilogramów. Każda, prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie. Taka ilość posiłków w ciągu dnia wypełni Twój żołądek, w związku z czym, nie będziesz miał ochoty na podjadanie między posiłkami.
Wybierając produkty spożywcze, sięgaj po takie, których kaloryczność została obniżona przynajmniej o 30%. Pamiętaj, że Twoje posiłki powinno być zarówno zróżnicowane, jak i sycące.
Warto więc sięgać po najbardziej sycące produkty, takie jak:
- niskokaloryczne owoce – do najmniej kalorycznych owoców zaliczamy np. jabłka 54 kcal
- zupy: 16-100 kcal
- niskokaloryczne mięso
- warzywa strączkowe: 31-364 kcal
- płatki owsiane: 60 kcal
- jajka: 143 kcal
- gotowane ziemniaki: 66 kcal
- jogurt grecki: 59 kcal
Bez względu na to, jaką dietę stosujesz, na jej skuteczność na wpływ kilka zasad, których należy przestrzegać:
- nawadniaj się
- nie podjadaj
- jedz regularne posiłki
- jedz powoli
- jedz zbilansowane posiłki – bogate w składniki, których Twój organizm potrzebuje
- wyeliminuj z diety kaloryczne jedzenie: cukier, słodkie napoje i wysokoprzetworzoną żywność
Lista cennych składników odżywczych, po które warto sięgać będąc na diecie
Aby dieta redukcyjna była skuteczna, musi opierać się przede wszystkim na wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych do codziennej rutyny. Nie wszystkie sposoby na odchudzanie, które możesz znaleźć w sieci czy kolorowych czasopismach są skuteczne i bezpieczne dla zdrowia. Podstawą zdrowej diety nastawionej na utratę wagi, powinno być zapewnienie organizmowi ochrony przed spadkiem masy mięśniowej oraz wyniszczeniem.
Szybka utrata kilogramów nie jest wyznacznikiem dobrej diety!
Poniżej znajdziesz listę składników, które obowiązkowo muszą znaleźć się w zdrowej diecie redukcyjnej.
Białka
Aby mówić o bezpiecznym odchudzaniu, należy dostarczać do organizmu ok. 1,0 g białka na każdy kilogram masy ciała. Niska zawartość białka powoduje zmniejszenie spoczynkowej przemiany materii, a tym samym ubytek tkanki mięśniowej. Natomiast nadmierne spożywanie produktów o wysokiej zawartości białka (zwłaszcza zwierzęcego) może obciążać nerki i powodować rozwój dny moczanowej, która jest wynikiem zbyt dużego stężenia kwasu moczowego w organizmie. Należy więc pamiętać, aby unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych. Sięgając po produkty wysokobiałkowe, zwracaj uwagę na to, aby jednocześnie były one o obniżonej zwartości tłuszczu.
Przykładowymi produktami bogatymi w białko są:
- chude mięso – drób
- produkty mleczne – chude mleko, sery, jogurty
- jajka
- wędliny – zwłaszcza drobiowe
Pamiętaj, aby do swojej diety (prócz białka zwierzęcego) włączyć także białko roślinne, zawarte w roślinach strączkowych (soja, soczewica). Białkowe produkty (mięsne i roślinne) są również bardzo dobrym źródłem żelaza.
Do mięsa i strączków należy także dodać ryby oraz przetwory mleczne. Pozycje te powinny być nieodłącznym elementem codziennego menu. Przetwory mleczne poza zawartością białka, są także bogate w wapń, który z kolei wpływa na redukcję masy ciała.
Może Cię zainteresować: Dieta wysokobiałkowa: efekty i skutki uboczne
Tłuszcze
Sam proces redukcji masy ciała, wymaga ograniczenia tłuszczu, jako najbardziej skoncentrowanego źródła energii, które łatwo gromadzi się w tkance tłuszczowej.
1 g tłuszczu = 9 kcal
Nie oznacza to jednak, że będąc na redukcji należy całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety. Tłuszcze są bowiem bardzo cennym źródłem witamin: A, D, E, K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu.
Czy wiesz, że ponad połowę ilości tłuszczu w diecie, spożywasz w formie niewidocznej – jako naturalny składnik żywności? Z związku z tym ograniczyć należy jedynie tłuszcz widoczny – zwłaszcza zwierzęcy (masło, śmietana). Z powodzeniem można zastąpić go tłuszczami roślinnymi (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Tłuszcze są potrzebne, nawet w diecie odchudzającej – należy jednak zwrócić uwagę na ich pochodzenie, a podczas zakupów sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (zwłaszcza zwierzęcego).
Węglowodany
W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może także zabraknąć węglowodanów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są korzystne dla skutecznego odchudzania, dlatego warto je wcześniej wyselekcjonować.
Należy sięgać po produkty o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych – o niskim indeksie glikemicznym. Są one bardzo cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika, ale tylko wtedy, kiedy są spożywane w formie produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo, zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu się insuliny, która z kolei sprzyja gromadzeniu się tłuszczu, a także prowadzi do gwałtownego zużycia glukozy. Zawarty w tych produktach błonnik, ułatwia redukcję masy ciała oraz usprawnia pracę układu pokarmowego.
Błonnik
Głównym zadaniem błonnika jest regulacja perystaltyki jelit. Dodatkowo jego spożywanie wpływa na zmniejszenie apetytu. Dzięki temu, że nie odczuwamy łaknienia, spożywamy mniej kalorii, co z kolei pozwala nam na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Dzieje się tak dlatego, że nierozpuszczalna frakcja błonnika chłonie wodę w układzie pokarmowym, po czym pęcznieje wypełniając żołądek. To z kolei zapewnia nam uczucie sytości, więc nie mamy potrzeby podjadania między posiłkami. Błonnik reguluje także wchłaniania tłuszczów i węglowodanów. Produkty z wysoką zawartością błonnika zaliczamy do grupy produktów niskokalorycznych i niskotłuszczowych.
Błonnik występuje przede wszystkim w pełnych ziarnach zbóż (grube kasze, razowe pieczywo).
Zdrowe produkty, zawierające najmniej kalorii
Niskokaloryczne warzywa
Najbardziej niskokaloryczne warzywa to te, które mają wysoką zawartość wody. Są źródłem wartości odżywczych i witamin, dlatego też powinny być one stałym elementem każdej, zdrowej diety. Warto, aby w diecie znalazły się także warzywa o nieco większej kaloryczności (ze względu na ich wartości odżywcze) np. buraki.
Najmniej kaloryczne warzywa to:
- kapar: 23 kcal
- mini marchewka: 25 kcal
- rukola: 25 kcal
- szczaw: 26 kcal
- bakłażan: 26 kcal
- kalafior: 27 kcal
- por: 29 kcal
- brokuł mrożony: 29 kcal
- seler korzeniowy: 30 kcal
- kapusta czerwona: 31 kcal
- brokuł: 31 kcal
- karczochy z wody: 31 kcal
- koper włoski: 31 kcal
- czerwona papryka: 31 kcal
- kurka: 32 kcal
- marchew: 33 kcal
- dynia: 33 kcal
- fasola szparagowa: 33 kcal
- kalarepa: 33 kcal
- kapusta biała: 33 kcal
- marchew: 33 kcal
- ogórek małosolny: 11 kcal
- kapusta pak-choi: 13 kcal
- ogórek świeży: 14 kcal
- sałata masłowa: 14 kcal
- biała rzodkiew: 14 kcal
- kapusta pekińska: 16 kcal
- kapusta kiszona: 16 kcal
- kapusta kwaszona: 16 kcal
- patison mini: 16 kcal
- cukinia: 17 kcal
- seler naciowy: 17 kcal
- rzodkiewka: 18 kcal
- pomidor: 19 kcal
- pieczarka: 21 kcal
- zielony szparag: 21 kcal
- papryka zielona: 22 kcal
- szpinak: 22 kcal
- cykoria: 23 kcal
Niskokaloryczne owoce
Owoce z kolei mogą mieć różną wartość energetyczną. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Tak jak w przypadku warzyw, niskokaloryczne owoce zawierają dużo wody, dzięki czemu mogą wspierać proces odchudzania. Owoce suszone natomiast nie należą do produktów niskokalorycznych.
Najmniej kaloryczne owoce to:
- arbuz: 37 kcal
- poziomka: 37 kcal
- melon: 38 kcal
- pomelo: 38 kcal
- cytryna: 40 kcal
- grejpfrut: 40 kcal
- malina: 43 kcal
- pomarańcza: 47 kcal
- rabarbar: 15 kcal
- melon Galia: 24 kcal
- truskawka: 33 kcal
- czerwona porzeczka: 33 kcal
- jabłko: 35 kcal
Nabiał – najmniej kaloryczne produkty
Tak jak już wspomnieliśmy, białko jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Jego spożywanie wpływa na spalanie kalorii oraz pomaga budować masę mięśniową. Wspomaga funkcjonowanie układu kostnego i immunologicznego.
Nabiał – produkty niskokaloryczne to:
- kefir (2%): 51 kcal
- jogurt naturalny (2%): 60 kcal,
- ser twarogowy chudy: 99 kcal.
- mleko spożywcze (1,5%): 47 kcal
- mleko UHT (1,5%): 47 kcal
Mięso, ryby i rośliny strączkowe
Produkty te, także są ważnym źródłem białka. Zawierają także witaminy oraz nienasycone kasy tłuszczowe, które są idealnym wsparciem w walce z nadwagą. Będąc na diecie odchudzającej, warto zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie potraw – mięso czy ryby należy grillować lub piec w piekarniku.
Niewiele kalorii zawierają:
- polędwica wołowa: 113 kcal
- indyk: 129 kcal
- królik: 156 kcal
- łosoś: 162 kcal
- wołowina: 180 kcal
- dorsz: 78 kcal
- pierś z indyka bez skóry: 84 kcal
- halibut: 90 kcal
- pierś z kurczaka bez skóry: 99 kcal
- cielęcina: 106 kcal
Produkty zbożowe
I choć produkty zbożowe zazwyczaj nie są niskokaloryczne, to jednak nie warto z nich całkowicie rezygnować. Są bowiem doskonałym źródłem kwasu foliowego, błonnika, cynku, żelaza fosforu oraz witaminy B3. Mają bezpośredni wpływ na przemianę materii.
Przykłady produktów zbożowych, po które warto sięgać:
- makaron suchy: 330 kcal
- chleb razowy na miodzie: 225 kcal
- pumpernikiel: 240 kcal
- chleb pszenny: 257 kcal
- ryż brązowy: 110 kcal
- makaron gotowany: 110 kcal
- ryż biały: 130 kcal
Niskokaloryczne napoje
Zadbanie o odpowiednią kaloryczność napojów, to także ważny element diety redukcyjnej. Każda dieta wymaga odpowiedniego nawodnienia. Zaleca się wypijanie ok 2l wody dziennie. Napoje niskokaloryczne to np. ziołowe herbaty czy świeże soki np. z niektórych warzyw.
Napoje o niskiej kaloryczności to :
- sok z ogórków kiszonych: 11 kcal
- sok pomidorowy: 18 kcal
- sok z kiszonej kapusty: 20 kcal
- sok wielowarzywny: 23 kcal
- woda z kokosa: 24 kcal
- woda: 0 kcal
- herbata bez cukru: 0 kcal
- kawa czarna: 1 kcal