Produkty light – zdrowe czy nie? Część 2.

Unikaj produktow light z cateringiem dietetcznym

Czy produkt light rzeczywiście jest lepszy dla Twojej sylwetki i zdrowia? Sprawdź na konkretnych przykładach, czym różnią się produkty „lekkie” od ich klasycznych odpowiedników i dokonaj dobrego wyboru!

W pierwszej części artykułu (możesz ją przeczytać TUTAJ) o produktach light zapoznałeś się z zasadami, dzięki którym producent może nazwać swój produkt lekkim. Dowiedziałeś się, że trzeba umieć czytać etykiety, aby dobrze ocenić, czy produkt light rzeczywiście jest dla Ciebie lepszym wyborem, niż jego zwykła wersja. Dziś na konkretnych przykładach pokażemy Ci skład produktów light i nie-light, i podpowiemy, który wg nas jest bardziej godny uwagi. Do porównania zawsze wybieraliśmy produkty tego samego producenta. Zaczynamy!

JOGURT WIŚNIOWY

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu

Skład: mleko, owoce (wiśnie i sok wiśniowy), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, mleko zagęszczone odtłuszczone, koncentrat soku z buraków czerwonych, barwnik: antocyjany, aromat, żywe kultury bakterii.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 100 kcal; 2.6 g tłuszczu, 14.8 g węglowodanów, 3.5 g białka.

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu light:

Skład: mleko, owoce (wiśnie i sok wiśniowy z koncentratu), syrop fruktozowy, białka mleka, koncentrat soku z buraków czerwonych, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, substancje słodzące: aspartam, acesulfam, aromat, żywe kultury bakterii.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 60 kcal; 1.1 g tłuszczu, 8.4 g węglowodanów, 4 g białka.

  • Wnioski:

Jogurt light ma o 40% mniej kalorii i o 43% mniej cukrów niż jego zwykły odpowiednik. Za to wciąż ma w składzie syrop fruktozowy, a oprócz niego takie dodatki do żywności, jak przemysłowe słodziki i białka mleka.

  • Co wybrać?

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz wybrać produkt light, dzięki czemu zaoszczędzisz nieco kalorii. Jednak najbardziej zachęcamy Cię do tego, abyś przygotowywał jogurty owocowe samodzielnie. Nie będziesz wtedy narażony ani na cukier, ani na syrop fruktozowy, ani na słodziki. Wystarczy, że zmiksujesz jogurt naturalny z ulubionymi owocami – i gotowe!

SEREK WIEJSKI

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu:

Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, sól.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 97 kcal; 5 g tłuszczu, 2 g węglowodanów, 11 g białka.

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu light:

Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 81 kcal; 3 g tłuszczu, 2.4 g węglowodanów, 11 g białka.

  • Wnioski:

Serek wiejski lekki ma o 40% tłuszczu mniej niż jego klasyczny odpowiednik. Oszczędność kalorii w przeliczeniu na 100 g produktu nie jest duża, ponieważ wynosi jedynie 16 kcal, ale opakowanie serka light często waży 150 g (122 kcal), a zwykłego – 200 g (194 kcal). Dlatego jedząc całe opakowanie serka lekkiego, zjesz o 72 kcal mniej. Jedyna różnica w składzie dotyczy obecności białek mleka, które w serku light mają poprawić jego konsystencję.

  • Co wybrać?

Wybierz serek lekki, jeśli jesteś na diecie odchudzającej i masz tendencje do wyższego stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi.

SER MOZZARELLA

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu:

Skład: mleko, sól, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 248 kcal; 19 g tłuszczu, 1.5 g węglowodanów, 17.5 g białka.

 

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu light:

Skład: mleko, sól, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 157 kcal; 8.5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 19 g białka.

  • Wnioski:

Na pierwszym opakowaniu, które waży zazwyczaj 125 g, oszczędzasz 114 kcal. Mozzarella lekka ma o ponad 50% mniej tłuszczu. Nie ma różnicy w składzie między jedną a drugą mozzarellą.

  • Co wybrać?

Wybierz serek lekki, jeśli jesteś na diecie odchudzającej i masz tendencję do wyższego stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi.

MAJONEZ

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu:

Skład: olej rzepakowy (76%), woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3%), musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, aromat, barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA).

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 671 kcal; 73 g tłuszczu, 2.9 g węglowodanów, 0.5 g białka.

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu light:

Skład: woda, olej rzepakowy (26%), ocet, cukier, skrobia modyfikowana, żółtko jaja kurzego (2,8%), sól, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), koncentrat soku z cytryny, błonnik, regulator kwasowości (kwas mlekowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), aromaty, barwnik (karoteny), aromat dymu wędzarniczego.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 435 kcal; 42.3 g tłuszczu, 11.9 g węglowodanów, 1.5g białka.

  • Wnioski

Majonez lekki ma dużo mniej kalorii i tłuszczu niż jego klasyczny odpowiednik. Ma też jednak znacznie dłuższy skład. Wynika on z tego, że producent chciał uzyskać podobny smak i konsystencję lekkiego wyrobu, co przy tak dużym odjęciu tłuszczu na pewno nie było łatwym zadaniem… Na jednej łyżce (15 ml) majonezu light oszczędzasz ok. 40 kcal.

  • Co wybrać?

Według nas lepiej wybrać majonez zwykły, ale za to użyć go mniej lub wymieszać pół na pół z gęstym jogurtem naturalnym.

MASŁO ORZECHOWE

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu:

Skład: orzeszki ziemne (65%), olej słonecznikowy, dekstroza, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, sól.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 660 kcal; 57 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 17 g białka.

  • Skład i wartość odżywcza klasycznego produktu light:

Skład: orzeszki ziemne (70%), syrop glukozowy w proszku, olej słonecznikowy, olej palmowy, sól.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 564 kcal; 38 g tłuszczu, 35 g węglowodanów, 19 g białka.

  • Wnioski:

Lekkie masło orzechowe ma o 30% mniej tłuszczu, ale ma o 105% więcej węglowodanów niż jego klasyczny odpowiednik…! To zasługa obecnego w nim syropu glukozowego w proszku. Na jednej łyżce (15 g) oszczędzasz 14 kcal.

  • Co wybrać?

W powyższym zestawieniu lepsze – według nas – jest masło orzechowe zwykłe, które ma mniej cukru. Szukaj jednak w sklepach takiego masła, w którego składzie znajdziesz 100% orzechów. A jeśli masz dobry blender, to sam zmiksuj orzeszki ziemne na gładki, orzechowy krem.

Na powyższych przykładach chcieliśmy pokazać Ci, że wybór między produktem light a jego „normalnym” odpowiednikiem nie zawsze jest jednoznaczny i łatwy. Czasem będzie lepiej, jeśli wybierzesz produkt klasyczny. Unikniesz wtedy jedzenia wraz nim dodatków do żywności, które nie są Ci potrzebne ani do uzyskania szczupłej sylwetki, ani dla zachowania zdrowia. Po prostu zjedz go wtedy nieco mniej, aby zachować odpowiedni bilans kalorii. Pamiętaj też, że wiele lekkich produktów możesz zrobić sam (np. jogurt owocowy i majonez)!

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY