Czy smaczne śniadanie to faktycznie najważniejszy posiłek dnia? Czy bez zjedzenia śniadania nie można mieć udanego dnia? Jeśli szukasz przepisów na zdrowe śniadanie to jesteś w odpowiednim miejscu! Poznaj nasze 15 przepisów na zbilansowane i pyszne śniadanie.
Spis treści
- Dlaczego śniadanie poprawia koncentrację?
- Pożywne śniadanie
- Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie?
- 15 przepisów na zdrowe śniadania – przepisy na zdrowe śniadania
- Zdrowe śniadanie – Owsianka z truskawkami i płatkami migdałowymi (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Omlet z warzywami (1 porcja)
- Zielony koktajl (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Zapiekane jajka w bułce (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Gryczanka z jabłkiem i orzechami (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Naleśniki z twarożkiem i borówkami (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Placuszki z serka wiejskiego i banana (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Grahamka z pesto pomidorowym i mozzarellą (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Orzechowy bowl śniadaniowy (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Tortilla z hummusem i warzywami
- Zdrowe śniadanie – Grzanka z awokado, kurczakiem i salsą pomidorowo-paprykową (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Tosty z wędzonym łososiem i rukolą (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Dyniowy budyń jaglany z masłem orzechowym (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Placuszki marchewkowe z serem feta (1 porcja)
- Zdrowe śniadanie – Tofucznica (1 porcja)
- Zdrowe przepisy na śniadanie
Dlaczego śniadanie poprawia koncentrację?
Jedzenie zdrowego śniadania to kluczowy element zdrowego stylu życia. Poranne posiłki dostarczają organizmowi niezbędnej energii do rozpoczęcia dnia, poprawiając zarówno fizyczną, jak i psychiczną sprawność. Regularne spożywanie pożywnego śniadania sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, śniadanie wpływa korzystnie na koncentrację i zdolności poznawcze, co przekłada się na lepszą wydajność w pracy czy nauce. Nawet szybkie śniadanie to doskonała okazja do dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białka, witaminy i minerały. W rezultacie, nawyk jedzenia śniadań przyczynia się do ogólnego zdrowia i dobrej kondycji fizycznej.
Pożywne śniadanie
„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – jest to jeden z powielanych mitów, ponieważ nie ma żadnych podstaw by tak uważać. Jednak nie warto pomijać tego posiłku i wpływa na to kilka czynników:
- jest to zdrowy pierwszy posiłek po nocnym poście
- daje nam energię na najbliższe kilka godzin – z tego też względu powinno być odpowiednio skomponowane
- wpływa na funkcje poznawcze m.in. dobry nastrój i zadowolenie, kreatywność i zdolności werbalne
- zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń metabolicznych, w tym występowania otyłości
- poprawia gęstość żywieniową diety
- zmniejsza ryzyko wieczornego i nocnego podjadania
Śniadanie powinno być wysokoodżywcze i odpowiednio skomponowane, aby zapewnić sytość na kilka godzin do przodu, a do tego dać nam energię na pierwszą połowę dnia. Instytucje naukowe rekomedują, aby stanowiło ono 25-30% energii całodziennej diety. Drugie śniadanie może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które wolą jeść mniejsze posiłki kilka razy w ciągu dnia. Nawet jeśli jesteś na Intermittent Fasting, zawsze możesz ustawiać okno żywieniowe od początku dnia i nie jeść na wieczór. Dlatego zdrowe śniadanie może być Twoim dobrym rozwiązaniem.
Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie?
Co zdrowego na śniadanie? Najlepiej, aby nasze pełnowartościowe śniadanie było bogate w produkty zbożowe pełnoziarniste (np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, płatki zbożowe jęczmienne, otręby). Są one źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i powoli wchłaniane do krwi, a tym samym stopniowo dostarczają organizmowi energii. Dodatkiem do produktów zbożowych powinno być żródło chudego białka, czyli produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, chude mięso i szynki drobiowe), zdrowe tłuszcze (orzechy, pestki, nasiona, olej rzepakowy) oraz owoce lub warzywa. Śniadanie może być oparte wyłącznie na produktach białkowo-tłuszczowych, ale wtedy należy pamiętać o dostarczeniu węglowodanów złożonych w kolejnym posiłku, aby zachować równowagę pomiędzy składnikami odżywczymi. Produkty dostarczające białka zwierzęcego dodatkowo wzbogacą przepis na zdrowe śniadanie.
15 przepisów na zdrowe śniadania – przepisy na zdrowe śniadania
Zdrowe śniadanie – Owsianka z truskawkami i płatkami migdałowymi (1 porcja)
Składniki:
- płatki owsiane (50g)
- mleko 2% lub napój sojowy (150ml)
- jogurt typu skyr (100g)
- truskawki (150g)
- płatki migdałów (20g)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać mlekiem lub napojem roślinnym i ustawić na ogniu.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut lub do miękkości, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.
- Ugotowane płatki przełożyć do miseczki. Dodać jogurt, truskawki i posypać płatkami migdałów.
Zdrowe śniadanie – Omlet z warzywami (1 porcja)
Składniki:
- jajko (2 sztuki)
- pomidorki koktajlowe (80g)
- 3 małe pieczarki (60g)
- oliwa z oliwek (5g)
- pieprz i sól do smaku
- szczypiorek (10g)
Przygotowanie:
- Pomidorki pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki oraz posiekać szczypiorek. Wszystkie warzywa dusić na patelni około 5 minut, a następnie wystudzić.
- Jajka ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem, dodać przygotowane wcześniej warzywa. Całość wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć omleta z obydwu stron. Przełożyć na talerz.
Zielony koktajl (1 porcja)
Składniki:
- kefir (200g)
- pomarańcza (240g)
- świeży szpinak (80g)
- płatki owsiane (20g)
- siemię lniane (8g)
Przygotowanie:
- Pomarańcze obrać i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać szpinak, płatki owsiane, kefir i siemię lniane. Blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zdrowe śniadanie – Zapiekane jajka w bułce (1 porcja)
Składniki:
- bułka grahamka (1 sztuka)
- jajko (1 sztuka)
- cebula czerwona (20g)
- ser mozzarella (40g)
- olej rzepakowy (3g)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Z bułki odkroić wierzch i wydrążyć środek.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Na dno bułki wyłożyć cebulę, następnie plasterki mozzarelli i wlać jajko. Przyprawić solą i pieprzem.
- Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
- Podawać z ulubionymi warzywami 😊
Zdrowe śniadanie – Gryczanka z jabłkiem i orzechami (1 porcja)
Składniki:
- kasza gryczana sucha (50g)
- jabłko (170g)
- orzechy – dowolny rodzaj (30g)
- jogurt typu skyr (100g)
- cynamon – szczypta
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jabłuszko, orzechy, jogurt i posypać cynamonem
Zdrowe śniadanie – Naleśniki z twarożkiem i borówkami (1 porcja)
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista (40g)
- jajko (1 sztuka)
- mleko 2% lub napój roślinny (80 ml)
- serek twarogowy półtłusty (100g)
- jogurt naturalny (50g)
- borówki (150g)
- olej rzepakowy (5g)
Przygotowanie:
- Do miseczki dodać jajko, mąkę i mleko. Zblendować i porcjami smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (1-2 minuty).
- Owoce umyć i odsączyć z wody. Dodać twaróg i jogurt naturalny. Zblendować na gładką masę.
- Usmażone naleśniki posmarować twarożkiem i złóżyć np. w trójkąty.
Zdrowe śniadanie – Placuszki z serka wiejskiego i banana (1 porcja)
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista (1 łyżka)
- jajko (1 sztuka)
- serek wiejski (100g)
- banan (60g)
- płatki owsiane (20g)
- oliwa z oliwek (5g)
- maliny (100g)
Przygotowanie:
- Banana obrać ze skórki i przełożyć do miski, dodać jajko, serek wiejski, płatki owsiane i mąkę. Zmiksować wszystko na gładką masę.
- Na rozgrzaną oliwę na patelni wylewać małe porcje tworząc małe okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem, gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki przełożyć placki na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
- Placuszki podawać z malinami.
Zdrowe śniadanie – Grahamka z pesto pomidorowym i mozzarellą (1 porcja)
Składniki:
- Bułka grahamka (1 sztuka)
- Suszone pomidory w oleju (60g)
- Oliwa z oliwek (5g)
- Orzeszki piniowe (5g)
- Ząbek czosnku
- Sól do smaku
- Pomidor świeży (60g)
- Ser mozzarella light (60g)
- Sałata masłowa (1 liść)
Przygotowanie:
- Przygotować pesto: suszone pomidory, oliwę z oliwek, orzeszki, ząbek czosnku i sól umieścić w miseczce i zblendować
- Bułkę przekroić wzdłuż, a pomidora i mozzarellę pokroić na plasterki.
- Bułkę posmarować pesto, nałożyć pomidora, sałatę i mozzarellę.
Zdrowe śniadanie – Orzechowy bowl śniadaniowy (1 porcja)
Składniki:
- kakao (20g)
- banan (120g)
- wiórki kokosowe (20g)
- ser twarogowy chudy (100g)
- orzechy (20g)
- płatki owsiane (30g)
Przygotowanie:
- Kakao, banana, twaróg i płatki owsiane (można wcześniej namoczyć w wodzie) zblendować na gładką masę.
- Przełożyć do miseczki i posypać wiórkami kokosowymi oraz orzechami.
Zdrowe śniadanie – Tortilla z hummusem i warzywami
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista (1 sztuka)
- hummus: ciecierzyca ugotowana (50g), ząbek czosnku, 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (6g) , łyżeczka oleju sezamowego (5g) + sól, pieprz do smaku
- pomidor (80g)
- sałata rzymska (1 liść)
- roszponka (30g)
- kukurydza (30g)
Przygotowanie:
- Przygotować hummus – wszystkie składniki zblendować. Pomidora pokroić na plasterki, kukurydzę odcedzić.
- Tortille posmarować hummusem, ułożyć sałatę, listki roszponki, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Zawinąć w rulon. Położyć na patelnię i podgrzać z dwóch stron przed podaniem.
Zdrowe śniadanie – Grzanka z awokado, kurczakiem i salsą pomidorowo-paprykową (1 porcja)
Składniki:
- chleb żytni (3 kromki)
- wędzona pierś z kurczaka (80g)
- papryka czerwona lub żółta (120 g)
- pomidor (170g)
- ząbek czosnku
- awokado (1 sztuka)
- oliwa z oliwek (10g)
- sok z cytryny (10g)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Usunąć gniazdo z pomidora i posiekać go razem z papryką na drobną kosteczkę. Dodać czosnek, sól i pieprz. Dodać oliwę z oliwek oraz cytrynę.
- Kromki chleba podpiec na patelni, nałożyć na nie salsę, plasterki wędzonego kurczka oraz pokrojone w plastry awokado.
Zdrowe śniadanie – Tosty z wędzonym łososiem i rukolą (1 porcja)
Składniki:
- chleb tostowy pełnoziarnisty (4 kromki)
- łosoś wędzony (100g)
- serek kanapkowy o smaku śmietankowym (50g)
- rukola (20g)
Przygotowanie:
- Dwie kromki posmarować serkiem, położyć rukolę i plastry łososia. Zamknąć drugą kromką i zapiec w tosterze.
Zdrowe śniadanie – Dyniowy budyń jaglany z masłem orzechowym (1 porcja)
Składniki:
- kasza jaglana sucha (50g)
- dynia (100 g)
- mleko 2% lub napój roślinny (230g)
- masło orzechowe (20g)
- oliwa z oliwek (3g)
Przygotowanie:
- Dynię obrać, zetrzeć na tarce.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć (ok. 3 minuty) startą dynię z masłem orzechowym.
- Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlać mleko do kaszy, gotować na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlać kaszę wodą).
- Ugotowaną kaszę zblendować z podsmażoną dynią.
Zdrowe śniadanie – Placuszki marchewkowe z serem feta (1 porcja)
Składniki:
- marchew (120g)
- cebula (50 g)
- jajko (1 sztuka)
- mąka pszenna pełnoziarnista (60 g)
- woda źródlana (30 g)
- ser feta (50 g)
- olej rzepakowy (5g)
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobniutko pokroić. Warzywa wymieszać, dodać jajko, wodę, przyprawy, ser feta i całość zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę.
- Placuszki smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej olejem rzepakowym patelni.
Zdrowe śniadanie – Tofucznica (1 porcja)
Składniki:
- tofu twarde (100g)
- pomidor (170 g)
- papryka czerwona (60g)
- cebula (25g)
- olej rzepakowy (10g)
- szczypiorek (10g)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
- Tofu rozdrobnić widelcem. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć tofu, aż się zrumieni. Następnie dodać warzywa. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić, do czasu odparowania wody. Dusić, aż cała woda odparuje.
- Posypać szczypiorkiem.
- Można podawać z pieczywem 😊
Przeczytaj również:
- Pomysł na zdrowy obiad
- Pomysły na dietetyczny obiad – przykładowe dania
- Niskokaloryczna kolacja — pomysły na zdrową kolację od Pomelo
Zdrowe przepisy na śniadanie
Podobały się Wam nasze zdrowe przepisy na proste dietetyczne śniadanie? Jeśli tak, to zapewniamy, że w cateringu Pomelo mamy same zdrowe śniadania, a codziennie pożywne, pełnowartościowe, niskokaloryczne śniadanie czeka w każdym zestawie.
Bibliografia:
- Betts JA, Richardson JD, Chowdhury EA, et al. 2014, ‘The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults’, The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 100, no. 2, pp. 539–547.
- Gonzalez-Garrido AA, Brofman J, Gómez-Velázquez FR, et al. 2019, ‘Skipping breakfast affects the early steps of cognitive processing: an event-related brain potentials study’, Journal of Psychophysiology, vol. 33, no. 2, pp. 1–10.
- Zipp A, Eissing G 2019, ‘Studies on the influence of breakfast on the mental performance of school children and adolescents’, Journal of Public Health, vol. 27, no. 1, pp. 103–110.