Skontaktuj się z nami:

Co jeść będąc chorym na cukrzycę?

Diabetycy często borykają się z problemem dotyczącym właściwego odżywiania, bogatego we wszystkie niezbędne składniki i wykluczającego szkodliwe elementy. Dieta w cukrzycy powinna być zaplanowana w sposób rozsądny i korzystny dla chorego. Złe nawyki żywieniowe mogą bowiem doprowadzić do zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, który objawia się złym samopoczuciem i poważnymi problemami zdrowotnymi. Nieprzestrzeganie właściwej diety w przypadku uleczalnych typów cukrzycy nie pomaga w procesie jej leczenia, przez co pacjent sam przyczynia się do złego stanu swojego zdrowia. Dlatego też dobranie właściwej diety jest niezwykle istotne, a rezygnacja z pewnych produktów może przyczynić się do poprawy sytuacji chorego.

Podstawowe zasady diety w cukrzycy

Pomimo faktu, że odżywianie odgrywa niezwykle ważną rolę w przypadku osób chorych na cukrzycę, dieta diabetyka nie jest ściśle eliminacyjna. Pozwala ona na dostosowanie planu żywienia do własnych preferencji kulinarnych i umiejętności. Najważniejszą zasadą podczas prawidłowego odżywiania jest unikanie dużej ilości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i alkoholu. Takie produkty wpływają bowiem na znaczne podniesienie poziomu cukru we krwi, co w przypadku diabetyków może być niezwykle groźne. Kolejną ważną kwestią jest regularne spożywanie posiłków, które przyczynia się do ustabilizowania poziomu glukozy w organizmie. Wskazane jest spożywanie około pięciu posiłków dziennie w odstępie maksymalnie czterech godzin. Pory jedzenia powinny być stałe, dzięki czemu organizm przyzwyczai się do stałego i stabilnego sposobu funkcjonowania. Prawidłowa dieta diabetyka musi być również zbalansowana i urozmaicona, a więc taka, która zapewnia wszelkie niezbędne substancje odżywcze potrzebne do właściwej pracy wszystkich mechanizmów znajdujących się w ciele.

Substancje odżywcze niezbędne w cukrzycy

Dieta w cukrzycy wymaga rozsądnego podejścia do wyboru produktów spożywczych. Plan żywienia diabetyków powinien być urozmaicony i zbalansowany, aby dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Szczególnie ważna jest witamina D, syntezowana podczas przebywania na słońcu i spożywania jajek, mięsa, grzybów oraz produktów mlecznych. Odpowiedni poziom witaminy D jest w stanie uchronić chorego przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych, pojawiających się niezwykle często u osób cierpiących na cukrzycę. Niezwykle ważny jest również chrom znajdujący się w mięsie, orzechach brazylijskich, daktylach i mące razowej. Ten składnik odżywczy jest w stanie usprawnić procesy przemiany węglowodanów, co wpływa korzystnie na diabetyków, niezależnie od typu cukrzycy.

Niewskazane produkty

Dieta chorych na cukrzycę wymaga eliminowania produktów bogatych w dużą ilość cukrów prostych. Są to między innymi banany, winogrona oraz suszone owoce. Mają one również wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom cukru we krwi po zjedzeniu tych produktów gwałtownie wzrasta. Wartość ta jest porównywana z przyswajaniem 50 g czystej glukozy. Suszone owoce bywają również dosładzane miodem lub cukrem, co przekłada się na podwyższenie zawartości cukrów prostych, wpływających niekorzystnie na diabetyków. Jednak w przypadku diety w cukrzycy ważne jest także ograniczenie ilości spożywanego alkoholu. Jego działanie wpływa bowiem na podniesienie poziomu cukru we krwi, co przekłada się negatywnie na stan zdrowia diabetyków i w niektórych przypadkach bywa niezwykle groźne. Dotyczy to również soków owocowych w kartonach lub butelkach. Podczas ich produkcji usuwa się znaczną ilość błonnika i bioaktywnych substancji. Uzyskany produkt jest zatem bombą cukrową, niewskazaną w przypadku diety w cukrzycy. Podobnie jest również z wszelkiego rodzaju słodyczami i szybkimi przekąskami, takimi jak chipsy, które powinny zostać prawie całkowicie wykluczone z żywienia diabetyków. Niewskazane jest także spożywanie produktów z dużą zawartością tłuszczu, którą cechuje się salami, majonez, smalec, słonina, salceson, tłuste kiełbasy lub jedzenie smażone w głębokim tłuszczu.

Jak dobrać właściwą dietę

Najlepszym sposobem na dobranie właściwej diety jest niewątpliwie udanie się do specjalisty posiadającego rozległą wiedzę w zakresie żywienia w cukrzycy. Jest on w stanie określić produkty, jakie powinieneś wykluczyć, i zaplanować Twoje żywienie tak, aby wpływało pozytywnie na pracę całego organizmu. Podczas wizyty u specjalisty warto mieć ze sobą wyniki dokładnych badań krwi, wykonanych pod kątem takiego spotkania. Na ich podstawie można w łatwy sposób określić prawidłowy sposób odżywiania. Przydatny okaże się również dzienniczek z wypełnionymi nawykami żywieniowymi i produktami spożywanymi w ostatnim czasie.

Jak utrzymać odpowiedni sposób żywienia

Nie wszyscy mają czas na codzienne gotowanie dań zaleconych przez specjalistę. Problemem mogą okazać się również umiejętności kulinarne i niechęć do przygotowywania urozmaiconych i zbilansowanych potraw. Z tego powodu powstały cateringi dietetyczne, takie jak firma Pomelo. Ich zadaniem jest wyręczenie klientów w obowiązku codziennego gotowania posiłków dostosowanych do ich potrzeb. Szeroka oferta wariantów diet pozwala na dobranie właściwego sposobu żywienia do preferencji i zapotrzebowania danej osoby. Dotyczy to również diabetyków wymagających ograniczenia ilości cukrów prostych. Potrawy przygotowywane przez firmę Pomelo cechują się różnorodnością i doskonałym smakiem. Marka przykłada dużą wagę do wyboru odpowiednich składników, pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Jej działanie polega na dowożeniu posiłków codziennie rano, dzięki czemu klient nie musi martwić się samodzielnym gotowaniem.

W przypadku osób chorych na cukrzycę najlepszym wyborem będzie dieta LowCarb. Cechuję się ona niską zawartością węglowodanów (poniżej 20%) oraz ograniczeniem cukrów do niezbędnego minimum. Dodatkowo firma Pomelo zapewnia możliwość wykluczenia 2 składników z diety, tak aby jeszcze dokładniej spersonalizować swój zestaw. W razie jakichkolwiek wątpliwości można również skontaktować się z dietetykiem, który jest do dyspozycji klientów.