Skontaktuj się z nami:

Fakty i mity – dieta w ciąży

Poniżej fakty i mity a dieta w ciąży. Lista często powielanych mitów oraz kilka faktów dla każdej kobiety która jest w ciąży.

 

Kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje – MIT

Błędne jest myślenie, że u kobiety w ciąży nagle wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne. Będąc w ciąży należy zwrócić uwagę na odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i minerały. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wagi wyjściowej oraz od trymestru ciąży. Dopiero w drugim trymestrze ciąży zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się o około 300 kalorii – tak samo przy trzecim trymestrze. Kobiety, które miały problemy z wagą (otyłość, nadwagę) przed ciążą powinny zwrócić szczególną uwagę na spożywane kalorie. Oczywiście wszystko to powinno odbywać się pod okiem specjalisty. Dieta pod kontrolą doświadczonego dietetyka będzie nieocenioną pomocą.

Kobieta w ciąży nie powinna spożywać ryb i owoców morza – MIT

To zależy…. Niektóre gatunki ryb i owoców morza mają wysoką zawartość rtęci, co jest toksyczne dla naszego organizmu a tym bardziej dla płodu. Do takich gatunków zaliczamy tuńczyka białego, miecznika, makrelę, kraby. Z pewnością podczas ciąży należy zrezygnować ze spożywania surowych ryb i owoców morza. Natomiast spożywanie pieczonych ryb jest jak najbardziej wskazane. Ryby są bogate w tłuszcze omega-3, które korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Łosoś, mintaj, sardynki, tilapia, dorsz – spożycie tych gatunków ryb jest jak najbardziej zalecane na poziomie dwóch porcji obiadowych w ciągu tygodnia.

 

 

Palenie papierosów i picie alkoholu wpływa negatywnie na rozwijającą się ciążę. – FAKT

Tak jak palenie i picie alkoholu jest niekorzystne dla naszych organizmów tak samo, a nawet bardziej szkodzi kobiecie w ciąży, która ma w sobie mały organizm ludzki. Przedostanie się nikotyny do płodu może powodować np.: ciążę pozamaciczną, poronienie płodu, poród przedwczesny, mały przyrost wagi dziecka oraz komplikacje łożyskowe. Natomiast spożywanie alkoholu w ciąży może się przyczynić do urodzenia dziecka z płodowym zespołem alkoholowym co powoduje mniejszą masę ciała, charakterystyczne zniekształcenie buzi, możliwe wady serca, wątroby, stawów czy wzroku.

Dieta wegetariańska nie nadaję się dla kobiet w ciąży – MIT

Zapewne każdy z nas ma pewne niedobory niektórych składników czy witamin w swoim organizmie. Kobiety w ciąży powinny zwrócić na to szczególną uwagę, natomiast nie prawdą jest, to że jeśli wyeliminujemy mięso ze swojego jadłospisu, to nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości białka. Dieta wegetariańska może być tak samo wartościowa jak dieta z mięsem. Jeśli nie ma do tego przeciwwskazań to białko zwierzęce spokojnie można zamienić na białko roślinne które występuje między innymi w strączkach kiełkach, orzechach lub produktach mlecznych. W ten sposób wegetarianie dbają o odpowiedni bilans w swojej diecie. Będąc w ciąży oraz będąc na diecie wegetariańskiej należy skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem aby określił i kontrolował niedobory niektórych składników, na które te osoby są szczególnie narażone. 

 

Spożywanie kwasu foliowego wpływa na prawidłowy rozwój dziecka – FAKT

Kwas foliowy powinno się już przyjmować około pół roku przed planowaną ciążą i kontynuować suplementację do końca dwunastego tygodnia ciąży. Wzbogacenie swojej diety o kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka o ponad 70%. Oprócz suplementów kwas foliowy można znaleźć w takich produktach jak fasola, groszek, sok pomarańczowy, ryż, szpinak, brokuły, szparagi soczewica, żółtka jaj, jęczmień.

Kobieta w ciąży nie powinna spożywać kofeiny – MIT

Kofeina, której głównym źródłem jest kawa bezpośrednio przenika do łożyska, co z tym idzie do układu krwionośnego płodu. Rzeczywiście nadmiar kofeiny może szkodliwie działać na ciążę (przedwczesny poród, niska masa urodzeniowa, poronienie). Natomiast udowodniono naukowo, że kobiety w ciąży mogą spożywać kofeinę w umiarkowanej ilości, to jest do 200mg na dobę (2 filiżanki kawy dziennie). Pamiętajmy również o tym że kofeina nie tylko występuje w naszej ulubionej kawie. Znajdziemy ją również w herbacie, napojach typu cola, czekoladzie, napojach energetyzujących, a także w niektórych lekach. Fakt, że te produkty zawierają mniejszą ilość kofeiny niż kawa, nie znaczy, że możemy je spożywać do woli. Niektóre z nich mają właściwości moczopędne, czyli wypłukują z organizmu niezbędne składniki mineralne. Natomiast nadmierne spożycie herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza i wapnia. Nie oznacza to, że nagle musimy zrezygnować z picia ulubionych napojów, ale warto kontrolować jaką ilość kofeiny dziennie przyjmujemy. Dlatego między innymi dieta powinna być konsultowana z dietetykiem. 

Spożywanie wysoko przetworzonych posiłków w ciąży ma wpływ na późniejszy apetyt dziecka – FAKT

Istnieje takie przekonanie, że jeśli kobieta w ciąży ma na coś konkretnego ochotę, to znaczy, że ma niedobory pewnych substancji. To twierdzenie nigdzie nie było udowodnione naukowo, dlatego powstało społeczne przyzwolenie na jedzenie “czego dusza zapragnie” będąc w ciąży. A jak odnoszą się do tego naukowcy? Udowodniono, że to co spożywa się w trakcie ciąży ma później znaczący wpływ na apetyt dziecka, co za tym idzie dziecko może mieć problemy z otyłością lub nadwagą. Dieta wpływa na płód oraz dziecko, także niesamowicie ważne jest aby była ona jak najbardziej wartościowa. Natomiast nadmierne spożywanie wysoko przetworzonych produktów (ciastka, zupki z proszku, chipsy), może mieć negatywny wpływ na rozwój psychomotoryczny u dziecka. Kobieta w ciąży powinna zwrócić szczególną uwagę na zbilansowanie i urozmaicenie swojej diety, aby już na etapie ciąży kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe u malucha.

 

 

Podczas ciąży można stosować catering dietetyczny – FAKT

Stosowanie cateringu dietetycznego podczas ciąży nie jest wykluczone. Jedyne o co trzeba zadbać to profesjonalna opieka dietetyka. Podczas ciąży dieta powinna być dostosowywana w zależności od trymestru, aktywności w ciągu dnia oraz wagi. W przypadku kiedy dietetyk ma możliwość dobrania tych wartości diety, można jak najbardziej zdecydować się na catering. W Pomelo każda kobieta w ciąży może liczyć na darmową, profesjonalną pomoc dietetyczną. Nie tylko dietetyk ułoży, wybierze i dostosuję dietę, kaloryczność oraz wykluczenia, ale również będzie kontaktować się raz w miesiącu aby sprawdzić samopoczucie lub ewentualnie wprowadzić jakieś zmiany. Podczas konsultacji z naszym dietetykiem, nie jest wymagane ponowny kontakt z biurem. Dietetyk sam wprowadzi wszystkie zmiany do diety. Sprawdź naszą dietę dla kobiet w ciąży klikając w poniższy obrazek. Dieta może być jednym z najprzyjemniejszych wymiarów ciąży, jeśli tylko wybierzemy rozwiązania dobre dla obu stron.