Catering dietetyczny “od pola do widelca”, czyli jak powstaje Twoja dieta pudełkowa

Catering-dietetyczny-“od-pola-do-widelca”,-czyli-jak-powstaje-Twoja-dieta-pudełkowa

1. Catering dietetyczny – Przyjęcie surowców

Wszystkie surowce wykorzystywane w zakładzie produkcyjnym cateringu dietetycznego Pomelo pochodzą od lokalnych, sprawdzonych i zaufanych dostawców. Mimo pewności co do naszych zaopatrzeniowców podczas codziennych dostaw przeprowadzane są kontrole ilościowe oraz jakościowe.

Z surowców i półproduktów nie spełniających  określonych norm  nie jest możliwe wytworzenie wysokiej jakości produktu bezpiecznego dla zdrowia. Sprawdzane są ilości dostarczonego towaru, rodzaj opakowania, ale najważniejsza jest weryfikacja świeżości produktu, wysokiej jakości oraz terminu przydatności do spożycia. Każdorazowo sprawdzane są także certyfikaty jaj naświetlonych, które są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, czyli na powierzchni nie znajdują się wirusy oraz pałeczki salmonelli.

Jak wyglądają dostawy w cateringu dietetycznym Pomelo catering

2. Catering dietetyczny – przechowywanie surowców

Po przyjęciu i dokładnej kontroli surowców kierowane są one do przechowywania w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, z uwzględnieniem odpowiednich warunków takich jak temperatura, dostęp światła oraz wilgotność. Od momentu przyjęcia surowca do czasu produkcji przechowywane są one, w zależności od rodzaju – w magazynie suchych produktów (10-15⁰C), komorach chłodniczych (-2 – 4⁰C), mroźniach(-18⁰C) i magazynie warzyw okopowych i owoców (6-8⁰C).

Ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne i ryzyko przenoszenia się mikroorganizmów nie umieszcza się produktów surowych z tymi po obróbce termicznej oraz żywności gotowej do spożycia z tymi oczekującymi na etap obróbki wstępnej.

Jaja dostarczane do zakładu nie wymagają powtórnej sterylizacji, dlatego też są od razu przechowywane w temperaturze 4-5⁰C i mimo, że są bezpieczne nie mogą być trzymane w bezpośrednim sąsiedztwie innych produktów oraz z gotowymi potrawami. Prawidłowe przechowywanie produktów  w cateringu dietetycznym zapewnia utrzymanie ich wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz zapobiega zakażeniom krzyżowym.

3. Catering dietetyczny – obróbka surowców

Obróbkę surowców w cateringu dietetyczny, można podzielić na dwa etapy: brudną oraz czystą. Celem jest przygotowanie surowca do bezpośredniego spożycia, przygotowanie go do obróbki termicznej lub przetworzenie w półprodukt. 

Etap brudny rozpoczyna się od sortowania – usuwane są niezdatne do spożycia surowce, niejadalne ich części oraz większe zanieczyszczenia. Od razu po zakończeniu tego etapu rozpoczyna się mycie surowców, dzięki czemu usuwamy brud, bakterie i inne pozostałości. Surowce następnie oczyszczamy z pozostałych niejadalnych części w zależności od ich rodzaju np. obieramy ziemniaki, oddzielamy mięso od kości. Na koniec wymagane jest płukanie pod bieżącą wodą, która spełnia określone wymagania.      W osobnym pomieszczeniu zgodnie z wytycznymi przeprowadza się kolejny etap czyli obróbkę czystą surowca – rozdrabnianie.  Celem jest przygotowanie półproduktów do dalszej obróbki właściwej lub do bezpośredniego spożycia.

catering dietetyczny jak powstają pudełka z posiłkami cateringowymi

4. Catering dietetyczny – proces przygotowania dań gotowych

Sercem naszego cateringu dietetycznego jest kuchnia, która stanowi najważniejszą część działu produkcyjnego. Odpowiednio przygotowane surowce i półprodukty w poprzednim etapie trafiają właśnie tutaj, a ich dalsza droga zależy w głównej mierze od rodzaju potrawy w skład której wejdą. Wszyscy pracownicy kuchni zgodnie z wytycznymi przygotowanymi przez grono dietetyków przygotowują posiłki, aby były zdrowe, bezpieczne, smaczne, zgodne z aktualnymi normami żywienia oraz założeniami diet.

5. Catering dietetyczny – chłodzenie

W cateringu dietetycznym Pomelo wykorzystywana jest najnowsza technologia schładzania szokowego, która pozwala na szybkie obniżenie temperatury przygotowanych potraw – od 90⁰C do 3⁰C w maksymalnie 1,5h. Jedzenie wykazuje większą trwałość mikrobiologiczną niż w przypadku tradycyjnego chłodzenia, które trwa od kilku do nawet kilkunastu godzin, nie traci koloru, smaku, jakości oraz zapachu. Wpływa również na wydłużenie czasu przydatności dań do spożycia.

Kucharz cateringu dietetycznego jak gotuje się catering

6. Catering dietetyczny – porcjowanie

Kolejnym etapem jest porcjowanie przygotowanych dań, produktów spożywczych i dodatków według ściśle określonych wytycznych przez wykwalifikowanego dietetyka w zależności od założeń danej diety. Opakowania, które są wykorzystywane podczas pakownia posiłków spełniają ściśle określone wymagania dotyczące ich kontaktu z żywnością. Pojemnik w cateringu dietetycznym zamykany jest szczelnie folią i zgrzewany przy użyciu odpowiedniej technologii przy użyciu zgrzewarek, co zwiększa trwałość produktu, utrzymuje jego jakość oraz zabezpiecza posiłki przed czynnikami zewnętrznymi.

Przygotowane posiłki są kompletowane i zamykane w torbie lub pudełku po czym trafiają do chłodni i oczekują na transport.

7. Catering dietetyczny – ekspedycja

Gotowe pakiety czekają w chłodni na odbiór poprzez firmę transportową, która dysponuje samochodami typu chłodnia, co gwarantuje utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury w trakcie przewozu posiłków.

Transport jest ściśle kontrolowany poprzez monitorowanie temperatury podczas przewozu, utrzymanie właściwego stanu technicznego powierzchni transportowych i odpowiedniej higieny. Łańcuch chłodniczy przerywany jest w momencie pozostawienia paczki nad ranem pod drzwiami.

Droga-diety-pudelkowej-Catering-Pomelo

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY

zdjęcie diety

Redukcyjna

Dieta bogata w owoce, warzywa, chude mięso i błonnik.

Co znajdziesz w tej diecie:
WarzywaOwoceMięsoGluten
zdjęcie diety

Sport Protein

Zwiększona ilość pełnowartościowego białka - dieta polecana dla osób aktywnych fizycznie.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Low Carb

Dieta polecana sportowcom i osobom, które chcą ograniczyć cukier.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Wegetariańska

Dieta bez mięsa i ryb - polecana wegetarianom i osobom ograniczającym spożycie mięsa.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Wegańska

Dieta roślinna - dla osób, które wybrały wegański sposób odżywiania.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Standard

Dieta zbilansowana pod kątem proporcji oraz wartości odżywczych, dla każdego.

Co znajdziesz w tej diecie:
WarzywaOwoceRyżMięso
zdjęcie diety

Sport Carbo

Zwiększona ilość węglowodanów i białka - dieta dla entuzjastów sportu.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Dieta dla kobiet w ciąży

Dieta zapewniająca niezbędne składniki odżywcze kobietom w ciąży.

Co znajdziesz w tej diecie:
zdjęcie diety

Wege+Fish

Dieta bez mięsa, ale z rybami - polecana osobom, które chcą ograniczyć spożycie mięsa.

Co znajdziesz w tej diecie:
WarzywaOwoceJajaNabiałRyby
zdjęcie diety

Keto

Dieta ketogeniczna jest przeznaczona dla osób chcących ograniczyć węglowodany.

Co znajdziesz w tej diecie:
OwoceWarzywaMięsoRybyNabiałJaja
zdjęcie diety

Niski IG

Dieta dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność lub walczących z nadwagą.

Co znajdziesz w tej diecie:
WarzywaOwoceMięsoNabiał
zdjęcie diety

Dieta z wyborem menu

Dieta z wyborem menu to rozwiązanie polecane osobom, które chcą mieć pełną kontrolę nad menu.

Co znajdziesz w tej diecie:
WarzywaOwoceGlutenNabiał
zdjęcie diety

Office

Dieta zawierająca 3 posiłki. Idealne rozwiązanie na posiłki w pracy.

Co znajdziesz w tej diecie:
MięsoNabiałZbożaWarzywa
zdjęcie diety

Office Wege

Dieta zawierająca 3 posiłki bez mięsa. Idealne rozwiązanie na posiłki w pracy.

Co znajdziesz w tej diecie:
NabiałZbożaWarzywaOwoce
zdjęcie diety

Fleksitariańska

Dieta dla tych, którzy chcą ograniczyć spożywanie mięsa, ale nie rezygnować z niego w 100%.

Co znajdziesz w tej diecie:
NabiałZnożaWarzywaOwoceMięso
zdjęcie diety

IF

Odkryj nową drogę do zdrowego odżywiania!

Co znajdziesz w tej diecie:

Niski IG