Dieta bez nabiału i bez laktozy – co jeść?

dieta bez nabiału i laktozy

Dieta bez nabiału i laktozy staje się coraz bardziej popularna. Wynika to z faktu, że coraz więcej osób dostrzega u siebie nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu mleka i produktów mlecznych.

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę zwracamy na zdrowie i reagujemy na niepokojące objawy i dolegliwości. Wiele osób obserwuje u siebie wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu, bóle głowy, pokrzywkę i inne dolegliwości po zjedzeniu nabiału. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, może to oznaczać, że to alergia pokarmowa na mleko krowie lub problemy z trawieniem laktozy. Pamiętaj jednak, że nie warto stawiać diagnozy na własną rękę i samodzielnie eliminować z diety poszczególnych grup produktów. Najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem i dietetykiem. Na czym polega dieta bez nabiału i laktozy? Co można jeść, a czego należy unikać? Poznaj podstawowe zasady!

Na czym polega dieta bez laktozy?

Dieta bez nabiału jest dietą eliminacyjną, co oznacza, że całkowicie wyklucza z jadłospisu pewne grupy produktów. Warto podkreślić, że diety eliminacyjne są dosyć restrykcyjne i mogą narazić organizm na liczne niedobory. W związku z tym niezbędna może się okazać konsultacja z dietetykiem, aby odpowiednio zbilansować dietę bezmleczną.

Dieta bez nabiału – dla kogo?

Omawiany sposób żywienia często stosowany jest przez osoby, które borykają się z alergią na mleko. Nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu mleka i wszelkich produktów mlecznych sprawiają, że taka osoba decyduje się na całkowite wyeliminowanie z diety tych produktów. To najprostszy sposób, aby pozbyć się uciążliwych objawów, takich jak kichanie, katar, pokrzywka, a nawet ból i zawroty głowy. Wspomniana alergia najczęściej dotyczy dzieci, ale może pojawić się także u dorosłych. Nie można bagatelizować wymienionych objawów nietolerancji laktozy i stawiać diagnozy na własną rękę. Najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem. Niektórzy decydują się na wyeliminowanie z diety nabiału ze względu na problemy z trądzikiem. Według badań, spożycie nabiału może nasilać stany zapalne na skórze.

Jaka jest różnica pomiędzy nietolerancją laktozy a alergią na mleko?

Nietolerancja laktozy a alergia na mleko to dwie różne reakcje organizmu na składniki zawarte w mleku, ale mają różne przyczyny, mechanizmy i objawy. Oto główne różnice:

Nietolerancja laktozy

  1. Definicja: Nietolerancja laktozy występuje, gdy organizm nie jest w stanie rozłożyć laktozy, czyli cukru mlecznego, ze względu na niedostateczną produkcję enzymu zwanej laktozą.
  2. 2. Przyczyna: Wynika z niedoboru enzymu laktozy, zwłaszcza laktozy. To jest zazwyczaj efekt genetyczny, ale może się również pojawić w wyniku uszkodzenia jelitowego lub w późniejszym wieku.
  3. 3. Objawy: Najczęstsze objawy nietolerancji pojawiają się stosunkowo szybko po spożyciu laktozy i są to ból brzucha, wzdęcia, gazy, biegunka i uczucie dyskomfortu gdy osoby cierpiące na nietolerancję zjedzą nabiał.
  4. 4. Diagnoza: Wykonywana jest na podstawie objawów pacjenta i testów diagnostycznych, takich jak test tolerancji laktozy.

Alergia na mleko

1. Definicja: Alergia na mleko to reakcja układu immunologicznego na białka mleka, głównie kazeinę i białko serwatkowe.

2. Przyczyna: Jest to reakcja immunologiczna, w której organizm mylnie rozpoznaje białka mleka jako substancje obce i wytwarza przeciwciała przeciwko nim.

3. Objawy: Objawy alergii na mleko mogą obejmować wysypki skórne, świąd, katar, trudności w oddychaniu, bóle brzucha, wymioty i biegunkę. W przypadku ciężkich reakcji, może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, co wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.

4. Diagnoza: Diagnoza opiera się na obserwacji objawów klinicznych, testach skórnych, testach krwi (oznaczanie poziomu przeciwciał IgE) i testach prowokacyjnych.

Podsumowując, nietolerancja laktozy wynika z problemów z trawieniem cukru mlecznego (laktozy), podczas gdy alergia na mleko to reakcja immunologiczna na białka mleka. Objawy i mechanizmy są zatem różne, co wpływa na diagnozę i podejście do leczenia. W przypadku jakichkolwiek podejrzeń nietolerancji laktozy lub alergii na mleko, zawsze zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.

Dieta bez nabiału — co jeść, gdy ma się nietolerancję laktozy?

Dieta bez nabiału staje się coraz bardziej popularna. Jednak nie da się zaprzeczyć, że zalicza
się do niego wiele wartościowych produktów mlecznych. Wyeliminowanie ich z diety i zastąpienie innymi produktami nie jest proste. Choć w obecnych czasach pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników.

Twoim wyborem jest dieta bez laktozy – co jeść każdego dnia i jak przygotować ulubione dania bez wykorzystania nabiału? Zasady diety bezmlecznej są dosyć proste. Konieczne jest wyeliminowanie z diety mleka krowiego, ale także owczego i koziego oraz wszystkich produktów, które powstają na bazie mleka. Produkty, których należy unikać na diecie bez nabiału to między innymi:

  • mleko krowy, mleko kozie i owcze,
  • mleko modyfikowane,
  • jogurt naturalny, kefir, maślanka, jogurty owocowe i serki homogenizowane,
  • śmietana,
  • masło, margaryna,
  • kaszki mleczno-zbożowe,
  • chałki i rogaliki maślane,
  • pieczywo pszenne,
  • gotowe desery na bazie mleka,
  • słodycze takie jak na przykład: ciastka, czekolada, batony, cukierki lody,
  • gotowe dania.

Jak widać, dieta bez nabiału wymaga wyeliminowania z codziennego jadłospisu wielu produktów, co może prowadzić do pojawienia się licznych niedoborów w organizmie. Osoby decydujące się na tę dietę powinny zwracać uwagę na składy produktów. Należy unikać tych produktów, które zawierają w swoim składzie między innymi serwatkę i kazeinę.

Nietolerancja laktozy a dieta bez nabiału

Z pewnością chcesz wiedzieć, jakie działania należy podjąć, gdy borykasz się z nietolerancją laktozy? Możesz po prostu wyeliminować mleko i produkty mleczne, jednak pamiętaj, że każda dieta eliminacyjna niesie ze sobą ryzyko niedoborów w organizmie. Drugą opcją jest przyjmowanie preparatów zawierających enzym laktazę. Natomiast trzecią opcją jest wybór nabiału bez laktozy.

Nabiał bez laktozy

W ostatnich latach na rynku spożywczym pojawiło się wiele produktów mlecznych bez laktozy. To bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które borykają się z zaburzeniami trawienia laktozy, ale nie chcą całkowicie rezygnować z jedzenia nabiału.

Dieta bezmleczna — produkty zakazane

Jak powinna wyglądać dieta bezmleczna? Przede wszystkim trzeba wyeliminować z jadłospisu produkty mleczne i te, które mają nawet śladowe ilości białek mleka. Do zakazanych produktów zalicza się między innymi: mleko krowie, kozie i owcze, sery pleśniowe i inne, kefiry, jogurty, maślanki, niektóre produkty mięsne takiej jak: wędliny, parówki, kiełbasy, większość słodyczy, niektóre produkty zbożowe.

Dieta bezmleczna — przykładowy jadłospis

Zastanawiasz się, jak może wyglądać Twój jadłospis, jeśli zdecydujesz się na dietę bezmleczną? Przykładowy jadłospis na diecie bez nabiału i laktozy:

  • śniadanie – owocowa sałatka, koktajl bananowy na mleku kokosowym lub migdałowym, tofucznica z pomidorami i bazylią,
  • obiad – pieczony kalafior, sałatka warzywna z tofu, zupa z batatów i soczewicy,
  • kolacja – pudding chia z mlekiem kokosowym i ulubionymi owocami, warzywa z hummusem.

Powyższe dania to oczywiście tylko kilka propozycji. Jeśli wykażesz się odrobiną kreatywności w kuchni, z pewnością stworzysz pyszne i pełnowartościowe posiłki bez użycia mleka i produktów mlecznych.

Catering dietetyczny – dlaczego warto go wybrać przy nietolerancji laktozy?

Wiele osób z alergiami czy wykluczeniami żywieniowymi decyduje się na catering dietetyczny. Takie rozwiązanie zdobywa coraz większą popularność i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ma wiele zalet.

Zalety diety pudełkowej bez produktów mlecznych

Przede wszystkim dieta pudełkowa ułatwia utrzymanie diety i odpowiedniej kaloryczności posiłków w ciągu doby. Z kolei fakt, że pyszne i pełnowartościowe posiłki możesz mieć zawsze pod ręką, znacząco obniża ryzyko podjadania. To jednak nie wszystko. Korzystanie z cateringu dietetycznego to ogromna oszczędność czasu – nie musisz martwić się o zakupy ani spędzać czasu w kuchni. Dieta pudełkowa może również ułatwić trzymanie się zasad konkretnego rodzaju diety. Nie musisz samodzielnie zastawiać się, czy dany produkt jest odpowiedni na diecie bez laktozy, wegetariańskiej lub niskowęglowodanowej – wszystko zależy od tego, jaki wariant z oferty wybierzesz.

Dieta pudełkowa bez nabiału od Pomelo

Chcesz wyeliminować ze swojej diety nabiał? A może planujesz również zrezygnować z jedzenia mięsa i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego? W takim razie idealną opcją dla Ciebie będzie dieta wegańska od Pomelo. To najprostszy sposób na to, aby cieszyć się pysznymi daniami i nie martwić się o to, czy codzienne posiłki są dobrze zbilansowane. W wegańskim menu znajdziesz roślinne zamienniki, które będą świetnym źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów, a także witamin i minerałów. Odpowiednie skomponowanie diety wegańskie to spore wyzwanie. Właśnie dlatego zdecydowanie lepiej powierzyć to zadanie doświadczonym osobom, które mają wystarczająca wiedzę.


Zdrowy styl życia opiera się głównie na stosowaniu dobrze zbilansowanej diety, która dostarczy do organizmu niezbędnych składników odżywczych, a także wprowadzeniu do swojej codzienności regularnej aktywności fizycznej. To prosty sposób na to, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, samopoczuciem i świetną sylwetką. Niestety zdarza się, że niektórzy borykają się z uciążliwymi dolegliwościami, które są skutkiem alergii na nabiał lub nietolerancji laktozy. Jednym z rozwiązań jest wyeliminowanie ze swojej diety mleka i produktów mlecznych. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że taka dieta eliminacyjna niesie ze sobą ryzyko pojawienia się niedoborów w organizmie. Bardzo dobrą opcją jest skorzystanie z cateringu dietetycznego, który oferuje dietę bez nabiału i laktozy.

Bibliografia:

  1. Górska-Warsewicz, Hanna et al. “Milk and Dairy Products and Their Nutritional Contribution to the Average Polish Diet.” Nutrients vol. 11,8 1771. 1 Aug. 2019.
  2. Thorning, Tanja Kongerslev et al. “Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence.” Food & nutrition research vol. 60 32527. 22 Nov. 2016.
  3. Marangoni, Franca et al. “Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide.” Journal of the American College of Nutrition vol. 38,3 (2019): 197-208.
  4. H. Ciborowska, A. Rudnicka Dietetyka. “Żywienie człowieka chorego i zdrowego”; PWN 2014
  5. D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, “Dietoterapia”, PZWL 2014
  6. M. Rogers, E. White, “Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna”, RM 2016

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY