Tłuszcz wcale nie jest taki zły! Oto produkty, które mimo wysokiej zawartości tłuszczu muszą znaleźć się w Twojej diecie

oliwa wlasciwosci zdrowotne oliwy

Unikasz tłuszczów jak ognia? Może wcale nie musisz się ich tak bardzo obawiać? Pamiętaj, że nie każdy tłuszcz jest Twoim wrogiem! Zobacz, które tłuste produkty są mile widziane w Twoim menu!

Tłuszcz to najbardziej kaloryczny składnik pokarmowy. W 1 g dostarcza 9 kcal. Dla porównania: 1 g białka lub węglowodanów dostarcza 4 kcal, czyli ponad 2 razy mniej. Stąd też wzięło się popularne przekonanie: „Chcesz schudnąć? Unikaj wszystkiego, co jest tłuste!”. Nie jest ono do końca błędne, bo tłuste potrawy i produkty rzeczywiście są wysokokaloryczne i jeśli jesz ich za dużo, szybko przekraczasz swoje dzienne zapotrzebowanie na energię, a Twój organizm chętnie odkłada kaloryczną nadwyżkę na zapas w postaci tkanki tłuszczowej. Jednak jedzenie odpowiednich ilości właściwych tłustych produktów na pewno Ci nie zaszkodzi – jest to wręcz niezbędne do zachowania zdrowia! Właściwych, czyli których? Oto one:

  • MASŁO

1 kostka (200 g) to 1470 kcal. Ale jednorazowa porcja, idealna do rozsmarowania na dwóch kromkach chleba to 5 g, czyli tylko 37 kcal. I na te kalorie bez obaw możesz sobie pozwolić! Masło zawiera naturalne IZOMERY TRANS NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, czyli CLA. CLA mają właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Ponadto wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza kiedy połączysz dietę z aktywnością fizyczną.

  • ORZECHY

W 100 g dostarczają średnio 600-650 kcal. Połowa tych kalorii pochodzi właśnie z tłuszczów. Są to jednak zdrowe WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, które obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, wpływają na zdrowie układu nerwowego i hormonalnego. Jeśli dziennie zjesz 1 łyżkę orzechów dodaną np. do owsianki lub sałatki, to na pewno nie odbije się to na Twojej wadze.

  • NASIONA

Są nieco mniej kaloryczne niż orzechy (w 100 g średnio 480-550 kcal), ale podobnie jak one są bogate w WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE. Dlatego właśnie je również możesz bez wyrzutów sumienia dodawać do sałatek, surówek, koktajli w ilości 1 łyżki dziennie.

  • AWOKADO

Awokado jest owocem najbogatszym w tłuszcz (1 owoc to około 240 kcal). Pod tym względem przebija nawet oliwki. Tłuszcz stanowi, w zależności od odmiany, 15-25% owocu (w oliwkach około 13%). Jednak 3/4 tłuszczu awokado stanowią korzystne dla zdrowia JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, które obniżają we krwi stężenie „złego cholesterolu”, czyli cholesterolu frakcji LDL.

  • OLEJE

1 łyżka oleju to około 90 kcal. Nie są to jednak puste kalorie, ale bogate w cenne NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Z olejów szczególnie wartościowe są oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz olej lniany. 1 łyżka oleju dziennie wykorzystana do surówki, sałaty, zupy lub czasem nawet do podsmażenia mięsa czy ryby jest w pełni dozwolona!

Jak widzisz, tłuszcze nie są takie straszne, jak je malują! Tłuste produkty mogą skutecznie poprawić Twoje zdrowe, jeśli tylko będziesz jeść je z umiarem.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY