Dieta kopenhaska — na czym polega?

dieta kopenhaska

Chcesz schudnąć i jesteś gotowy na każde wyrzeczenie, byle tylko pozbyć się nadmiarowych kilogramów? Dieta kopenhaska była swego czasu bardzo popularnym sposobem na szybkie schudnięcie, jednak dziś kojarzy się głównie z katorżniczymi ograniczeniami i efektem jojo. Dlaczego więc piszemy artykuł na jej temat? Wszystko to za sprawą nowej wersji znanej diety kopenhaskiej, która ma być o wiele zdrowsza i lepiej zbilansowana od poprzedniczki. W poniższym artykule przygotowaliśmy solidny materiał wiedzowy na temat diety kopenhaskiej. Zostań z nami!

Co to jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to dieta niskokaloryczna, zwana również dietą 13-dniową lub wojskową. Jest ona bardzo szybkim sposobem odchudzania, który zakłada znaczne ograniczenie kalorii przez 13 dni.

W ciągu pierwszych trzech dni diety kopenhaskiej należy jeść tylko owoce (oprócz bananów), warzywa i białko. Następnie przez kolejne 10 dni należy jeść białko, warzywa i małe ilości tłuszczu. W trakcie trwania diety nie wolno spożywać słodyczy, pieczywa, alkoholu, tłustych potraw ani produktów mącznych. Dieta kopenhaska nie dopuszcza żadnych odstępstw od reguł i menu. Jest ona gotowym jadłospisem, którego należy trzymać się kurczowo, gdyż zmiany na własną rękę oznaczają zakończenie diety niepowodzeniem. W ciągu dnia można jeść tylko trzy posiłki, przy czym:

  • śniadanie trzeba zjeść między 8:00 a 9:00,
  • obiad w godzinach między 12.00 a 14.00,
  • kolację przed 18.00.

Dopuszczalne są jedynie 30-minutowe odstępstwa od tych wskazań. Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjna i niezdrowa, ponieważ ogranicza spożycie wielu ważnych składników odżywczych, takich jak węglowodany i tłuszcze nienasycone. Może prowadzić do odwodnienia, zaburzeń elektrolitowych i utraty masy mięśniowej. Nie jest też skuteczna w dłuższym czasie, ponieważ po zakończeniu diety większość ludzi wraca do swoich dawnych nawyków żywieniowych i traci zdobyte efekty. Częstym powikłaniem jest również efekt jojo, czyli szybkie przybranie straconych podczas diety kilogramów wraz z nawiązką dodatkowej masy tłuszczowej.

Może Cię zainteresować: Dieta Adele (SIRT) – czy na pewno jest taka skuteczna?

Dieta kopenhaska — główne zasady i efekty

Jak już wspomniano, dietą kopenhaską można nazwać dokładny jadłospis, którego należy się trzymać i nie zmieniać niczego na własną rękę. Jakie są jeszcze zasady i założenia tej diety? Powinna ona trwać dokładnie 13 dni i nie należy stosować jej częściej niż raz na dwa lata. Pozwala ona na spożycie od 500 do 900 kcal w ciągu dnia. Nie wolno stosować dodatkowych przypraw i dodatków, jak sól czy cukier (jeśli nie są uwzględnione w jadłospisie). Jak można zauważyć, dieta kopenhaska nie dostarcza odpowiedniej ilości energii, a więc osoba na takiej diecie czuje bez siły — mogą pojawiać się mroczki przed oczami, czy nawet zasłabnięcia.

Przez to, jak bardzo restrykcyjna jest to dieta, mogą ją stosować tylko osoby dorosłe, zdrowe i niemające żadnych przeciwwskazań medycznych. Nie jest ona polecana przez dietetyków i nie zapewnia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, więc działa wyniszczająco. Jedynym pozytywem płynącym z tej diety jest to, że pozwala na zaskakująco szybkie schudnięcie, nawet 4-10 kg w ciągu dwóch tygodni. Trudno znaleźć drugą dietę, która ma aż tak skuteczne działanie odchudzające w krótkim czasie. Niestety, wydaje się, że jest to jedyna zaleta diety kopenhaskiej.

Dieta kopenhaska — jadłospis

Jak wygląda jadłospis na diecie kopenhaskiej? Możesz być naprawdę zaskoczony, gdyż menu nie zachwyca różnorodnością!

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 1. i 8.

  • Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru,
  • Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor,
  • Kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 2. i 9.

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru,
  • Obiad: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc,
  • Kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 3. i 10.

  • Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka,
  • Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc,
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 4. i 11.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy 1 kostka cukru,
  • Obiad: jajko na twardo, 1 duża starta marchewka, małe opakowanie twarożku,
  • Kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 5. i 12.

  • Śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną,
  • Obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze,
  • Kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 6. i 13.

  • Śniadanie: kubek kawy 1 kostka cukru, grzanka,
  • Obiad: duszona pierś kurczaka, 5 liści sałaty z olejem i cytryną,
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew,

Dieta kopenhaska – jadłospis dzień 7.

  • Śniadanie: zielona herbata,
  • Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla (kurczak), owoc,
  • Kolacja: nic.

Nowa dieta kopenhaska — główne różnice

Nowa dieta kopenhaska to odpowiedź specjalistów żywienia na niezdrową i szkodliwą dla zdrowia dietę kopenhaską. Menu w nowej diecie dostarcza około 1200 kcal, dzięki pełnowartościowym i urozmaiconym posiłkom przyspiesza przemianę materii. Dietę można stosować nawet przez 3-4 tygodnie. Nowa dieta kopenhaska jest zdrowsza, zbilansowana i jest racjonalnym wyborem dla osób, które pragną schudnąć szybko, ale i nie szkodząc swojemu organizmowi.

Ten sposób żywienia wyróżnia urozmaicony jadłospis, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Powiększona jest również ilość dziennych posiłków z 3 do 5. Tempo chudnięcia jest o wiele bardziej stabilne i wynosi 1 kg na tydzień, a więc nie ma dużego zagrożenia niekorzystnym efektem jojo po zakończeniu nowej diety kopenhaskiej. Dzięki urozmaiconym posiłkom, niskiej kaloryczności i zbilansowaniu diety, wprowadzisz do swojego życia kilka nowych zdrowych nawyków żywieniowych, które będą towarzyszyć Ci w życiu codziennym.

Nowa dieta kopenhaska — jadłospis

Poniżej przedstawiamy jadłospis na 3 dni dla nowej zdrowej diety kopenhaskiej. Pogłębione jadłospisy na większą ilość dni bez problemu znajdziesz w Internecie i ułożysz z nich menu na kilka tygodni.

Dzień 1

  • Śniadanie: jogurt naturalny (150 g), 3 suszone morele, łyżka otrąb granulowanych,
  • Obiad: Risotto z brokułami: 2 łyżki ugotowanego ryżu, 1/2 główki małego brokułu, 2 łyżki cebuli, łyżka masła, 2/3 szklanki bulionu, łyżeczka parmezanu; pierś z kurczaka (100 g) duszona z pomidorem na łyżce oleju z łyżeczką jogurtu,
  • Kolacja: sałatka z garści mieszaki sałat, 2 łyżek prażonego słonecznika, 3 plasterków sera żółtego, 3 rzodkiewek z łyżką sosu winegret,
  • Przekąski: 2 plastry świeżego ananasa, 3 wafle ryżowe.

Dzień 2

  • Śniadanie: 2 kromki chleba razowego, 2 plasterki chudej wędliny drobiowej np. polędwicy i pomidor z kilkoma listkami bazylii,
  • Obiad: Dorsz z warzywami: dorsz pieczony w folii (200 g) z łyżeczką masła i rozgniecionym ząbkiem czosnku, 3 małe pieczone ziemniaki, surówka z marchwi i kiełków: 2 małe starte na tarce marchewki skropione sokiem z cytryny z 2–3 łyżkami jogurtu, posypane garścią kiełków soi,
  • Kolacja: Sałatka warzywami i grillowaną piersią indyka: kilka liści różnych sałat, średni pomidor, 1/2 zielonego ogórka, 3–4 plasterki grillowanej piersi z indyka, łyżeczka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, szczypiorek, natka, pieprz, sól,
  • Przekąski: szklanka świeżo wyciśniętego soku owocowego, opakowanie jogurtu naturalnego (150 g),

Dzień 3

  • Śniadanie: pół grahamki lub kromka pieczywa razowego, plaster sera żółtego, średni zielony ogórek, średnia pomarańcza,
  • Obiad: ​Omlet z brokułami i pomidorami: pół brokuła, średni pomidor, 2 jajka, szczypiorek, natka pietruszki, pieprz i sól,
  • Kolacja: Sałatka hawajska: 2 plastry ananasa, 2 plastry wędliny drobiowej (40 g) pokrój w kostkę, dodaj 3-4 liście porwanej palcami sałaty oraz 2 łyżki kukurydzy z puszki, 4 łyżki jogurtu, sól, pieprz do smaku, 2 kromki chleba razowego,
  • Przekąski: surówka z marchewki i jabłka, 3 kromki chleba chrupkiego.

Sprawdź także: Dieta redukcyjna – na czym powinna polegać?

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?

Pierwotna wersja diety kopenhaskiej zdecydowanie nie jest zdrowa, a wśród negatywnych skutków, jakie może powodować, wymienia się m.in:

  • odwodnienie organizmu i utratę masy mięśniowej,
  • niedobory substancji odżywczych,
  • spowolnienie przemiany materii,
  • złe samopoczucie fizyczne,
  • występowanie efektu jo-jo po zakończeniu diety,
  • zakwaszenie organizmu,
  • podporządkowanie się niewłaściwym zasadom żywieniowym, złe samopoczucie
  • psychiczne i negatywny wpływ na postrzeganie własnej sylwetki.

Jednak nowa dieta kopenhaska, czyli zrównoważony i zbilansowany sposób żywienia, ułożony przez dietetyków, można uznać za bardzo zdrową dietę odchudzającą, która dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników i powoduje szybki, lecz umiarkowany spadek wagi, który będzie łatwo utrzymać.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY