Coraz bardziej tęsknisz za słońcem? Na szczęścia wiosna już blisko! A wraz z nią przyjdzie czas na ładowanie komórek witaminą D!
Już dawno nie było tak głośno o którymś ze składników pokarmowych, jak o witaminie D. Okazało się, że jej niedobór w Polsce i innych krajach europejskich jest bardzo powszechny. Z tego powodu w wielu państwach podjęto działania, które mają poprawić sytuację społeczeństwa pod względem spożycia tej witaminy. Dlaczego jest ona taka wyjątkowa? Co może zdziałać w naszym organizmie?
3 razy na TAK!
Witamina D jest nie tylko składnikiem odżywczym, ale także hormonem. Przy jej odpowiednim stężeniu w organizmie:
- lepiej chudniesz! Badania z ostatnich lat wykazały, że wapń oraz witamina D (bez której wapń nie może być przyswajany) reguluje metabolizm tłuszczu w komórkach tłuszczowych i wspomaga jego spalanie. To dlatego w jadłospisach naszego cateringu dietetycznego nie brakuje nabiału, będącego źródłem obu wspomnianych składników. W naszej diecie pudełkowej pojawiają się jogurty, twarożki, sery żółte oraz mleko, ponieważ wiemy, że dzięki nim możesz łatwiej osiągnąć swój wagowy cel.
- twój układ kostny jest mocniejszy i bardziej odporny na złamania, a układ krążenia mniej podatny na rozwój nadciśnienia tętniczego,
- masz mniejsze ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych, jak np. cukrzyca typu 1, osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, nowotwory (zwłaszcza piersi, prostaty i okrężnicy).
Skąd ją brać?
- ZE SŁOŃCA
Chcesz dostarczyć komórkom witaminy D? Rada jest prosta i przyjemna: od maja do sierpnia w godzinach 10-15 wyjdź i poopalaj się 15 minut dziennie.
- Z ŻYWNOŚCI
Najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D są tłuste ryby, jaja (żółtko), mleko i przetwory mleczne oraz masło. Catering Pomelo włącza wspomniane produkty praktycznie codziennie.
- Z SUPLEMENTACJI
Od września do kwietnia zaleca się suplementację 600-1000 jednostek międzynarodowych (IU) dziennie dla dzieci i młodzieży (1-18 lat) i 800-2000 IU dla dorosłych. Indywidualną dawkę najlepiej ustalić po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Pozostaje nam życzyć udanych kąpieli słonecznych już od wiosny, a na co dzień smacznych posiłków z dietą Pomelo. To dwa proste kroki, aby trzymać witaminę D na wysokim poziomie. 😉
Sylwia, dietetyk Pomelo Food Company