Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Pochodzą z terenów Meksyku i
Gwatemali. Zyskały miano superfood ze względu na to, że ich spożywanie korzystnie wpływa
na organizm. Jeśli zdrowo się odżywiasz, koniecznie znajdź miejsce w swoim menu dla nasion
chia!
Nasiona szałwii hiszpańskiej zyskały ogromną popularność, szczególnie wśród osób
interesujących się zdrowym stylem życia. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż włączenie ich do
swojej diety wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia. To bogate źródło białka, kwasów
tłuszczowych omega 3, wapnia, magnezu, żelaza, a także wielu innych witamin i minerałów.
Nasiona chia świetnie sprawdzą się jako składnik pysznego puddingu – taki zdrowy deser
każdemu przypadnie do gustu. Czym są nasiona chia i jakie mają właściwości zdrowotne? Jak
jeść nasiona chia? Czy spożywanie ich w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na
organizm? Sprawdź!
Spis treści
Nasiona chia — właściwości i stosowanie w diecie
Nasiona chia określane są także jako szałwia hiszpańska. Te małe czarne nasiona pochodzą z
terenów Meksyku i Gwatemali. Warto wspomnieć o tym, że ta roślina była uprawiana już
około 3400 lat p.n.e. To właśnie z nich pozyskiwano mąkę i olej – produkty, które były
wykorzystywane jako składnik codziennej diety, a także jako produkty lecznicze.
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta bogata w niezbędne makroelementy, witaminy i minerały będzie świetnym wsparciem dla prawidłowej pracy organizmu. Właśnie dlatego zdecydowanie warto znaleźć w niej miejsce na nasiona chia. Mogą być one składnikiem wielu pysznych i prostych dań. Nasiona szałwii hiszpańskiej sprawdzą się do słodkich wypieków, różnych deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, a także pysznych i zdrowych koktajli. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie i cieszyć się świetnym samopoczuciem, z pewnością uda Ci się znaleźć miejsce dla nasion chia w swoim codziennym menu!
Wartości odżywcze nasion chia
W ostatnich kilku latach popularność nasion chia znacznie wzrosła. Coraz więcej osób
interesuje się zdrowym stylem życia i dba o to, aby codzienna dieta była bogata w cenne
składniki odżywcze. Nasiona to doskonałe źródło białka. Poza tym szałwia hiszpańska zawiera
także magnez, selen, miedź, fosfor, potas, cynk, wapń, żelazo, witaminy z grupy B i silne
przeciwutleniacze. To jednak nie wszystko – nasiona chia są doskonałym źródłem błonnika i
kwasów omega 3. Nie da się zaprzeczyć, że te drobne ziarenka to potężna dawka zdrowia –
korzystaj z ich cennych właściwości!
Nasiona chia i ich właściwości
Zastanawiasz się, dlaczego warto spożywać nasiona chia? Nie da się ukryć, że zawierają one
wiele cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłową pracę organizmu. Warto
dodać, że zawierają więcej kwasów omega 3 niż łosoś atlantycki! Nasiona chia między
innymi:
- wspierają pracę mózgu,
- pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację,
- obniżają ciśnienie krwi,
- zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób serca,
- wspomagają układ nerwowy,
- pobudzają perystaltykę jelit,
- regulują rytm wypróżnień,
- dają uczucie sytości po posiłku,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić zbilansowaną dietę, która będzie
wsparciem dla Twojego organizmu, koniecznie znajdź miejsce dla nasion chia w codziennych
posiłkach. Ze względu na swoje właściwości, nasiona chia sprawdzą się również w przypadku
osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Jak przygotować i jeść nasiona chia?
Chcesz wiedzieć, jak przygotować pyszne posiłki z nasionami chia? To bardzo proste!
Najpierw jednak warto zastanowić się, gdzie kupić nasiona chia. Obecnie są one niezwykle
popularne, więc z pewnością znajdziesz je w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a także w
większości supermarketów.
Nasiona szałwii hiszpańskiej możesz po prostu dodać do ulubionego jogurtu, owsianki,
deserów i wypieków. Jedyne co Cię ogranicza, to Twoja kreatywność. Nasiona chia nie mają
intensywnego smaku, dlatego można je przemycać w wielu różnych potrawach. Jeśli jesteś
miłośnikiem dań w wersji wytrawnej, również możesz wykorzystać omawiany składnik.
Nasiona chia sprawdzą się świetnie na przykład jako dodatek do sałatki. Nie lubisz lub nie
masz czasu gotować? W takim razie warto pomyśleć o skorzystaniu z cateringu dietetycznego. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają na co dzień wiele obowiązków!
Nasiona chia — czy ich nadmierna spożywanie ma skutki uboczne?
Nasiona chia zdecydowanie można zaliczyć do żywności prozdrowotnej. Jednak ze względu
na wysoką zawartość błonnika, nie można przesadzać z ich ilością w codziennej diecie. Zbyt
duża ilość szałwii hiszpańskiej może wpływać na upośledzenie wchłaniania innych składników
odżywczych. Poza tym może ona wywołać alergię pokarmową, dlatego warto upewnić się, że
nie jesteś uczulony na ten składnik.
Nasiona chia w ciąży
Z pewnością zgodzisz się z tym, że dieta dla kobiet w ciąży powinna być bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, aby maluch mógł się prawidłowo rozwijać. Jednak niektóre produkty nie są zalecane dla kobiet w ciąży. Na szczęście nasiona szałwii hiszpańskiej bez obaw mogą być składnikiem diety kobiet, które spodziewają się dziecka. Choć oczywiście należy zachować umiar. Ten składnik w diecie może pomóc na przykład w walce z zaparciami i niedokrwistością.
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. To właśnie codzienne
posiłki mają ogromny wpływ na Twoje samopoczucie. Powinny składać się z wartościowych
produktów, które będą źródłem białek, tłuszczów i węglowodanów, czyli niezbędnych
makroelementów, a także witamin i minerałów. Nasiona chia zawierają między innymi
błonnik, kwasy omega 3, wapń, magnez i żelazo. Zdecydowanie warto wprowadzić je do
swojej diety. Spróbuj samodzielnie przygotować pyszny pudding z nasionami chia, który jest
popularną i smaczną przekąską!