Unikasz tłuszczów jak ognia? Może wcale nie musisz się ich tak bardzo obawiać? Pamiętaj, że nie każdy tłuszcz jest Twoim wrogiem! Zobacz, które tłuste produkty są mile widziane w Twoim menu!
Tłuszcz to najbardziej kaloryczny składnik pokarmowy. W 1 g dostarcza 9 kcal. Dla porównania: 1 g białka lub węglowodanów dostarcza 4 kcal, czyli ponad 2 razy mniej. Stąd też wzięło się popularne przekonanie: „Chcesz schudnąć? Unikaj wszystkiego, co jest tłuste!”. Nie jest ono do końca błędne, bo tłuste potrawy i produkty rzeczywiście są wysokokaloryczne i jeśli jesz ich za dużo, szybko przekraczasz swoje dzienne zapotrzebowanie na energię, a Twój organizm chętnie odkłada kaloryczną nadwyżkę na zapas w postaci tkanki tłuszczowej. Jednak jedzenie odpowiednich ilości właściwych tłustych produktów na pewno Ci nie zaszkodzi – jest to wręcz niezbędne do zachowania zdrowia! Właściwych, czyli których? Oto one:
- MASŁO
1 kostka (200 g) to 1470 kcal. Ale jednorazowa porcja, idealna do rozsmarowania na dwóch kromkach chleba to 5 g, czyli tylko 37 kcal. I na te kalorie bez obaw możesz sobie pozwolić! Masło zawiera naturalne IZOMERY TRANS NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, czyli CLA. CLA mają właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Ponadto wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza kiedy połączysz dietę z aktywnością fizyczną.
- ORZECHY
W 100 g dostarczają średnio 600-650 kcal. Połowa tych kalorii pochodzi właśnie z tłuszczów. Są to jednak zdrowe WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, które obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, wpływają na zdrowie układu nerwowego i hormonalnego. Jeśli dziennie zjesz 1 łyżkę orzechów dodaną np. do owsianki lub sałatki, to na pewno nie odbije się to na Twojej wadze.
- NASIONA
Są nieco mniej kaloryczne niż orzechy (w 100 g średnio 480-550 kcal), ale podobnie jak one są bogate w WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE. Dlatego właśnie je również możesz bez wyrzutów sumienia dodawać do sałatek, surówek, koktajli w ilości 1 łyżki dziennie.
- AWOKADO
Awokado jest owocem najbogatszym w tłuszcz (1 owoc to około 240 kcal). Pod tym względem przebija nawet oliwki. Tłuszcz stanowi, w zależności od odmiany, 15-25% owocu (w oliwkach około 13%). Jednak 3/4 tłuszczu awokado stanowią korzystne dla zdrowia JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, które obniżają we krwi stężenie „złego cholesterolu”, czyli cholesterolu frakcji LDL.
- OLEJE
1 łyżka oleju to około 90 kcal. Nie są to jednak puste kalorie, ale bogate w cenne NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Z olejów szczególnie wartościowe są oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz olej lniany. 1 łyżka oleju dziennie wykorzystana do surówki, sałaty, zupy lub czasem nawet do podsmażenia mięsa czy ryby jest w pełni dozwolona!
Jak widzisz, tłuszcze nie są takie straszne, jak je malują! Tłuste produkty mogą skutecznie poprawić Twoje zdrowe, jeśli tylko będziesz jeść je z umiarem.