Nie tylko kobiety lubią brąz. Wszyscy w opaleniźnie czujemy się lepiej, bo wyglądamy zdrowiej i smuklej. Dlatego warto dowiedzieć się, co jeść, aby miała ona piękny odcień i została z nami aż do jesieni.
KOLOR
To melanina odpowiada za kolor oraz intensywność naszej opalenizny. Jest ona barwnikiem produkowanym przez melanocyty, czyli komórki położone w najgłębszej warstwie naskórka. Zabezpiecza ona skórę przed promieniowaniem UV, a przy okazji zabarwia ją na brązowo. Ilość melaniny wytwarzanej w czasie opalania zależy od genów. Można jednak pobudzić melanocyty do intensywniejszej pracy, włączając do diety produkty bogate w składniki, które są kluczowe dla wytwarzania melaniny. Oto one:
- TYROZYNA i FENYLOALANINA. Znajdują się one m.in. w takich produktach, jak nasiona sezamu, dyni i lnu, kasze gryczana oraz jaglana, tuńczyk, sardynki, wątróbka.
- KWERCETYNA. Obecna jest np. w truskawkach, czereśniach, winogronach, cebuli, kapustach włoskiej i czerwonej, pomidorach, sałacie i herbacie.
NAWILŻENIE
Zbyt duża dawka słońca powoduje, że skóra staje się sucha, a tym samym podatna na łuszczenie się. W efekcie szybciej traci swoje brązowe zabarwienie. Aby skóra była odpowiednio nawilżona:
- pij 2 litry płynów dziennie, głównie wody mineralnej. Herbata i zioła też nie są przeciwskazane. Wyjątkiem jest napar z dziurawca. Nie stosuj go w czasie mocno słonecznych dni, bo grozi to przebarwieniami, stanami zapalnymi i poparzeniami skóry.
- codziennie jedz produkty bogate w witaminę E, czyli kiełki pszenicy, zarodki pszenne i uzyskiwany z nich olej, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, migdały.
- włączaj źródła zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do regeneracji naskórka. Obecne są one w awokado, tłustych rybach morskich, orzechach.
OCHRONA
Pamiętaj, że intensywne i długie działanie na skórę promieni słonecznych powoduje wytwarzanie dużej ilości wolnych rodników. To bardzo małe cząsteczki chemiczne, które mogą zapoczątkować proces tworzenia się nowotworu oraz niszczyć strukturę kolagenu, przyspieszając tym samym procesy starzenia. Aby przeciwdziałać tym negatywnym skutkom działania wolnych rodników:
- jedz codziennie warzywa i owoce – naturalne i najlepsze źródła antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki,
- włączaj do menu produkty, bogate w związki (m.in. miedź, glicynę, prolinę), regenerujące kolagen, czyli migdały, zarodki i otręby pszenne, nasiona sezamu i dyni, wątróbkę, soję oraz soczewicę.
W naszej diecie pudełkowej Pomelo nie brakuje wspomnianych wyżej produktów, bo zależy nam, abyś świetnie czuł się we własnej skórze – zwłaszcza, gdy jest pięknie opalona! 😉