Zamawiasz catering dietetyczny, ale nie możesz schudnąć? W tym wpisie przedstawimy podstawowe problemy z brakiem rezultatów na cateringu. Jest wiele powodów dla których możesz nie zmierzać w kierunku w którym chcesz.
Spis treści
Zbyt mała ilość kalorii
Wprowadzenie zbyt wysokiego deficytu kalorycznego w diecie przynosi efekt odwrotny od oczekiwanego. Diety o rygorystycznej podaży kalorii są także trudne do realizowania w dłuższym okresie czasu, przez co wracamy do starych nawyków, a utracone kilogramy wracają bardzo szybko.
Jak temu zaradzić? Dietę warto rozpocząć od wyliczenia swojej całkowitej przemiany materii (CPM) korzystając z dostępnych kalkulatorów w intrenecie lub podczas konsultacji z dietetykiem. Zdrową i skuteczną utratę kilogramów zapewni nam deficyt kaloryczny na poziomie 300-500 kcal dziennie.
Zbyt duża podaż kalorii
Najczęściej przyczyną jest określenie zapotrzebowania energetycznego „na oko” lub nieprawidłowe dobranie kaloryczności poprzez przeszacowanie aktywności fizycznej. Skutkiem jest brak deficytu kalorycznego, który uniemożliwia redukcję masy ciała. Bardzo często w cateringu dietetycznym słyszymy, że posiłki nie mają tyle kalorii ile na rozpisce. Niestety najczęściej to właśnie nieprawidłowe liczenie kalorii jest powodem dla którego wiele osób nie może schudnąć. Przy prawidłowym wyliczeniu widzimy dopiero jak bardzo się myliliśmy.
Jak temu zaradzić? Należy określić CPM (całkowita przemiana materii) wraz z dokładnym przeanalizowaniem intensywności oraz czasu aktywności pozazawodowej i skorygowanie wcześniejszej kaloryczności diety. Drugą z opcji jest wprowadzenie dodatkowej aktywności fizycznej, która pomoże wygenerować deficyt kaloryczny.
Brak przerw podczas redukcji
Podczas trwania diety organizm przyzwyczaja się do deficytu kalorycznego i po pewnym czasie okazuje się niewystarczający i waga mimo starań i obniżenia kaloryczności diety stoi w miejscu. Nasz organizm jest tak zaprojektowany, aby jak najmniejszą ilością energii utrzymać jego wszystkie funkcję. Dlatego właśnie, jeśli nie będziemy wprowadzać przerw podczas redukcji i okresowo zwiększać kaloryczność możemy doprowadzić do zatrzymania spalania tkanki tłuszczowej.
Jak temu zaradzić? W trakcie redukcji rekomenduje się wprowadzanie okresów zwiększonej kaloryczności diety przeplatane ze wzmożoną aktywnością fizyczną. W taki sposób nie przyzwyczaimy organizmu do ciągłego deficytu i redukcja będzie ciągle efektywna bez negatywnego wpływu dla zdrowia.
Weekendowe odstępstwa
Od poniedziałku do piątku trzymamy się ściśle diety, generujemy deficyt kaloryczny i waga zaczyna spadać, ale przychodzi weekend i nadrabiamy kalorie z całego tygodnia. Taki sposób żywienia sprawi, że będziemy tkwić w błędnym kole, a wypracowane efekty szybko zaprzepaścimy. Deficyt dzienny przy racjonalnej redukcji stanowić powinien około 300 do 500 kcal. Czy jesteśmy w stanie zjeść dodatkowe 1500 czy 2500 kcal w ciągu weekendu? Jeśli tak, to nadrabiamy w dwa dni cały tydzień i jesteśmy w punkcie wyjścia.
Jak temu zaradzić? Postawić na zdroworozsądkowe podejście do diety, a więc trzymać się założonego planu przez 7 dni w tygodniu, ale pozwolić sobie np. dwa razy w miesiącu na lekkie odstępstwo typu kolacja w ulubionej restauracji czy kawałek ciasta.
Puste kalorie z napojów
Jesteś na diecie, ale w ciągu pracy wypijasz butelkę soku pomarańczowego, bo to przecież samo zdrowie? Porcja takiego soku dostarczy nam dodatkowych kalorii bez uczucia sytości. Jeden litr soku może zawierać nawet 500 kcal. Taka wartość odpowiada naszemu deficytowi na redukcji, a w przypadku mniejszego zapotrzebowania może nawet nam dokładać kalorii.
Jak temu zaradzić? Warto zastąpić wszystkie słodzone napoje wodą. Jeśli chcemy urozmaicić jej smak możemy dodać plaster cytryny lub świeżą mięte.
Podjadanie
W ciągu dnia często sięgamy po małe przekąski pomiędzy posiłkami, co przekłada się na spożywanie dodatkowych kalorii. Garść orzechów i ciasteczko do porannej kawy sprawi, że deficyt kaloryczny nie będzie zachowany, przez co organizm nie będzie czerpał energii z tkanki tłuszczowej tylko z pożywienia.
Jak temu zaradzić? Rekomenduje się metodę małych kroków – stopniowo ograniczajmy spożycie wysokokalorycznych przekąsek np. początkowo zjedzmy kawałek ciasta maksymalnie 2 razy w tygodniu, następnie 3 razy w miesiącu, a ostatecznie pozwólmy sobie na niego raz w skali miesiąca.
Nieprawidłowa higiena snu
Ma udowodniony negatywny wpływ na proces odchudzania. Niedosypianie pobudza apetyt, powoduje zaburzenia gospodarki hormonalnej i osłabia motywację do ćwiczeń. Brak odpowiedniego snu podwyższa stres w ciągu dnia, który bardzo negatywnie wpływa na pozbywanie się zbędnych kilogramów.
Jak temu zaradzić? Uregulowanie jakości i ilości snu jest kluczowe dla procesu redukcji masy ciała. Starajmy się spać minimum 7h dziennie, a będzie miało to pozytywne przełożenie na utratę kilogramów.
Nie mogę schudnąć na cateringu
Odpowiedz sobie szczerze na wszystkie te kwestie i znajdź w swoim postępowaniu te czynniki, które mogą Cię skutecznie powstrzymywać przed chudnięciem na cateringu. Bardzo dużo osób zmaga się z chudnięciem, jednak catering jest jednym z najlepszych rozwiązań, jeśli tylko trzymamy się jedzenia tylko pudełek i poza nimi nie oszukujemy. Nasz catering przykłada bardzo dużą wagę do liczenia kalorii i w dłuższym okresie czasu nasi klienci osiągają znakomite rezultaty. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapraszamy do kontaktu z naszym dietetykiem pod adresem dietetyk@pomelo.com.pl