Grill podczas diety: co warto wiedzieć?

Grill a dieta

Czy grill podczas diety to dobry pomysł? Sezon grillowy wystartował pełną parą, a Ty właśnie jesteś na diecie? Zastanawiasz się, czy kiełbasa z grilla podczas redukcji to dobry pomysł? A może cieknie Ci ślinka na widok kaszanki z grilla, którą boisz się zjeść w obawie o kalorie? Pomelo dziś rozwiewa wątpliwości i upiecze wszystkie grill pytania na jednym ogniu!

Zaczynamy?

Grill podczas diety: czy można jeść dania z grilla na diecie?

Aż chciałoby się krzyknąć: „A kto bogatemu zabroni?!” jednak doskonale zdajemy sobie sprawę, że odstępstwa od diety to często duże wyrzeczenia, które wpędzają w zakłopotanie. Od zawsze wmawiano nam, że grill to duże obciążenie dla wątroby, a dla naszego zdrowia to nic dobrego.

Grillowanie na diecie nie jest zakazane, ale wszyscy mówią, że niezdrowe! Tylko że… to takie pyszne! Karkóweczka, kiełbasa, szaszłyki, jak tu siedzieć przy grillu i nie poczuć chęci na odstępstwa od diety? W Pomelo od zawsze powtarzamy, że dieta nie powinna być wyrzeczeniem, a zdrowymi nawykami żywieniowymi. Pamiętajmy, że chudniemy nie na lato, a na lata. Celem i priorytetem stosowanych diet powinno być nasze zdrowie. Piękna sylwetka to jedynie dodatek, który następuje jako skutek uboczny. Dlatego grill podczas diety nie powinien być zakazany, czy też zabroniony, ponieważ istnieje coś takiego jak cheat meal, czy też cheat day, w którym osoba będąca na diecie może pozwolić sobie na odstępstwo od diety.

Mało tego, można grillować smacznie i zdrowo! Jak to zrobić? Dajcie nam chwilkę, a zaraz wszystko Wam powiemy.

To również może Cię zainteresować: Cheat day & cheat meal: co warto wiedzieć?

Co można jeść z grilla podczas redukcji?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że na polskich grillach dominuje kaszanka, karkówka i kiełbasa, a do tego tona musztardy i zimne piwko. Wiemy, wiemy, znamy! Niemniej preferujemy równie pyszne alternatywne dania z grilla, które spokojnie można jeść podczas redukcji:

✓ Ryba z grilla (tak wiemy, brzmi mniej apetycznie niż kiełbasa, jednak dobrze przyrządzona jest prawdziwym rarytasem dla podniebienia!),

✓ Warzywa z grilla (Ziemniaki z masłem czosnkowym, cukinia, faszerowane pieczarki),

✓ Kiełbasa (najlepiej wybierać kiełbasę drobiową, która posiada deklarowaną dużą zawartość mięsa).

Sekretem pysznego i zdrowego grilla podczas redukcji jest wybór tak zwanego „mniejszego zła”. Wybierając produkty mniej tłuste, jesteśmy w stanie cieszyć się smakiem z jednoczesnym zachowaniem swojej diety oraz odpowiedniej kaloryczności posiłku.

Podczas grilla wybieraj produkty chude w tłuszcz, tj. ryby, kiełbasa drobiowa, warzywa, wołowina. Zamień jasne pieczywo na ciemne, a zamiast zimnego piwa, wypij schłodzoną wodę niegazowaną z dodatkiem mięty oraz cytryny. Wpłynie to pozytywnie na Twój układ trawienny.

POMELO poleca:

Grillowany szaszłyk: pierś z kurczaka, układaj naprzemiennie z pieczarką, papryką i cukinią. Do grillowanego szaszłyka, podaj grillowane ziemniaki z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i czosnku. Palce lizać!

Grillowanie, a dieta: jak często można pójść na grilla podczas redukcji?

Cóż umiar ma tutaj ważne znaczenie. Doskonale rozumiemy pogoda, znajomi, jednak grill w kwestii zdrowia nie jest dla nas zbytnio korzystny, dlatego jeśli już mamy na niego ochotę, warto zdecydować się na grilla minimum raz na 3 tygodnie. W takiej częstotliwości nie będzie on szkodliwy ani dla naszego zdrowia, kondycji, a także nie zagrozi naszej diecie.

Grillowanie, a zdrowie: co warto wiedzieć?

Grill choć wyjątkowo pyszny jest dość dużym obciążeniem dla naszego układu pokarmowego. Z pewnością wielu z was odczuwało ciężkość po grillowanym posiłku. Dania z grilla są najczęściej daniami wysokokalorycznymi. Nadmiar tłuszczu oraz węglowodanów podczas grilla sprawia, że nasza wątroba nie jest w stanie przefiltrować posiłku, a nasz żołądek nie nadąża go trawić. Stąd częste dolegliwości po grillowe takie jak:

– wzdęcia,

– bóle brzucha,

– odbijanie,

– zgaga,

– niestrawność.

Aby wesprzeć wątrobę oraz układ pokarmowy w czasie letniego grilla warto odpowiednio komponować danie na talerzu: 70 % warzyw (surówka, sałatka, zestaw warzyw), 20 % grillowane mięso, 10% pieczywa. Daje nam to 100% pysznego i zdrowego posiłku. Myślisz, że zdrowe grillowanie nie może być smaczne? To sprawdź przepis na grill POMELO!

100 g piersi z kurczaka zamarynuj odpowiednio wcześniej, a następnie zrób szaszłyk w kolejności: mięso, pieczarka, papryka, cukinia, mięso, papryka, pieczarka, cukinia. Całość skrop sosem z oliwy z oliwek i miksem ulubionych przypraw. Połóż na grill i odczekaj, aż będzie gotowe.

Pieczywo posmaruj przygotowanym wcześniej domowym masłem czosnkowym, a następnie ułóż na kilka minut na grillu.

Przygotuj sałatkę z pomidorów, ogórków zielonych, cebuli, papryki oraz ogórków małosolnych. Jak to zrobić? Warzywa pokrój w kostkę i połącz. Składniki skrop olejem lnianym, lub oliwą z oliwek, a następnie dodaj ulubione przyprawy.

Skomponuj talerz: 70% pysznej i orzeźwiającej sałatki, kromka grillowanego chleba i soczysty szaszłyk.

Paaaalceee lizać!

Marynowanie potraw na grilla: co warto wiedzieć?

Marynowanie przed grillowaniem wpływa przede wszystkim na smak potraw, ale używane do niego przyprawy ziołowe mogą działać na korzyść naszego zdrowia. Zawierają  one związki antyoksydacyjne, a także zapobiegające wielu reakcjom chemicznym. Co prawda, nie zabezpieczą one całkowicie przed tworzeniem się wspomnianych wyżej substancji toksycznych, ale mogą zmniejszyć ich ilość.

Dodatkowo mięso marynowane jest dużo zdrowsze, a także smaczniejsze! Uważajmy jednak na wykorzystywanie do marynaty mieszanek przypraw z glutaminianem sodu – one prawdopodobnie nasilają tworzenie się negatywnych związków. Warto więc postawić na naturalne zioła i przyprawy takie jak: mięta, oregano, bazylia, koper.

Czy grillowanie szkodzi zdrowiu?

Produkty na grillu poddawane są najczęściej temperaturze wyższej niż 200 stopni. Wówczas z białek i tłuszczów, które wchodzą w ich skład, tworzą się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), uznawane za substancje rakotwórcze. Wśród nich jest benzo-alfa-piren – związek, którego działanie pronowotworowe zostało udowodnione naukowo. W czasie grillowania powstają także szkodliwe polichlorowane związki organiczne. Należy jednak pamiętać, że potencjalne niebezpieczeństwo wspomnianych substancji jest zależne od dawki.

Sporadyczne ucztowanie przy grillu na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Drodzy Pomelowicze, sezon grillowy uważamy za otwarty! Cieszcie się smakiem potraw z rusztu i towarzystwem bliskich osób. Pamiętajcie tylko, że umiar w częstotliwości jedzenia dań z grilla to podstawa. 😉  Smacznego!

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY