Chcesz szybciej osiągnąć swój wagowy cel? To możliwe! Włącz do diety produkty, które pomogą ci spalić zbędny tłuszczyk!
Czy efekty diety zależą jedynie od liczby dostarczanych kalorii? Okazuje się, że nie! Ważne jest nie tylko to, ile jemy, ale także to, po co sięgamy. Naukowcy dowiedli bowiem, że niektóre produkty zawierają związki, pomagające zredukować nadmierną tkankę tłuszczową. Oto one!
MIĘSO
To dobra wiadomość dla wszystkich mięsożerców! Mięso dostarcza karnityny – związku, który ułatwia pozyskiwanie energii skumulowanej w zapasowej tkance tłuszczowej. Szczególnie dużo (blisko 8-10 razy więcej niż w innych rodzajach mięsa, czyli drobiu, wieprzowinie, króliku) dostarcza jej wołowina. Dlatego staramy się, aby od czasu do czasu pojawiała się ona także w naszej diecie pudełkowej.
Jedną ze skuteczniejszych diet odchudzających jest dieta Paleo. Być może za tę skuteczność odpowiada właśnie duża ilość mięsa w tej diecie. O menu według diety Paleo, dostępnej w ofercie Pomelo Food Company, przeczytasz więcej tutaj: https://pomelo.com.pl/diety/paleo/.
MLEKO i JEGO PRZETWORY
Jedz mleko i jego przetwory codziennie! Tłustsze produkty mleczne zawierają sprzężony kwas linolowy (w skrócie z angielskiego CLA). To rodzaj korzystnego dla zdrowia kwasu tłuszczowego, który pomaga w odchudzaniu, bo:
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
- sprzyja rozbudowie tkanki mięśniowej,
- poprawia metabolizm glukozy we krwi, co przekłada się na mniejszy apetyt, zwłaszcza na słodycze.
Nabiał, który ma 0% tłuszczu nie dostarcza ci CLA. Dlatego catering Pomelo używa jogurtów naturalnych o zawartości tłuszczu 2-3% i częściej stosuje sery twarogowe półtłuste zamiast chudych.
GREJPFRUT
Grejpfruty bardzo sprawdzają się w dietetycznym menu, ponieważ:
- mają niewiele kalorii – średni owoc to jednie ok. 110-150 kcal,
- zawierają dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu jesteśmy dłużej syci i nie mamy skłonności do podjadania,
- obecne w nich gorzkie substancje bioaktywne redukują apetyt na słodycze.
CHILI
Swoje odchudzające właściwości zawdzięcza kapsaicynie. Naukowcy udowodnili, że substancja ta:
- zwiększa przemianę materii,
- ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w czasie treningu, przed którym zjemy posiłek doprawiony chili,
- zmniejsza apetyt.
Kucharz naszego cateringu dietetycznego ma chili pod ręką i stara się je dodawać do różnych dań mięsnych i warzywnych.
- CYNAMON
Badania naukowe dowodzą, że cynamon potrafi korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, a tym samym hamować łaknienie na słodkie produkty. Ponadto cynamon:
- zwalcza biegunki oraz wzdęcia,
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyrakowo,
- korzystnie wpływa na stan zdrowia osób z chorobą Alzheimera.
W ofercie Pomelo Company dodatek cynamonu wyczujecie w niektórych owsiankach lub waszym ulubionym podwieczorku, czyli cieście marchewkowym!