Śniadanie na redukcji: pomysły i przepisy 

Śniadanie na redukcji

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia nie tylko na redukcji. Badania dowodzą, że zjedzenie śniadania w ciągu godziny od wstania z łóżka poprawia koncentrację, pobudza organizm do działania, a także redukuje ryzyko podjadania w ciągu dnia. Co jednak jeśli jesteśmy na redukcji i słynna owsianka zaczyna nam się nudzić? W dzisiejszym artykule POMELO przedstawia kilka pomysłów na śniadanie na redukcji! 

Śniadanie na redukcji: jakie produkty warto wybierać?

Podczas odchudzania warto postawić na produkty, które zawierają dużą ilość białka oraz błonnika. 

Błonnik znajdziemy w takich produktach jak: 

  • Płatki owsiane, 
  • Otręby, 
  • Warzywa, 
  • Pieczywo pełnoziarniste, 
  • Orzechy. 

Białko natomiast dostarczą nam takie produkty jak: 

  • Mleko, 
  • Jaja, 
  • Nabiał, 
  • Ryby, 
  • Nasiona, 
  • Ser, 
  • Pieczywo pełnoziarniste.
  1. Śniadanie na redukcji: Jakie powinno być? 

Odpowiednia ilość błonnika w diecie redukuje ryzyko złego cholesterolu, a także sprzyja utracie dodatkowych kilogramów. Ponadto wpływa na dłuższe poczucie sytości, a także reguluje pracę jelit. 

Białko natomiast wspiera budowanie masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie kalorii. Poza tymi dwoma składnikami warto skomponować posiłek tak, aby warzywa zajmowały ¾ talerza. 

Komponowanie śniadania na redukcji powinno być więc dopasowane nie tylko do potrzeb naszego organizmu, ale również do naszych kubków smakowych. Doskonale jednak wiemy, że po dłuższym czasie wszystko może się znudzić, dlatego dziś podajemy 3 przepisy na śniadanie podczas redukcji! 

  1. Pomysły i przepisy na śniadanie podczas redukcji 
  • Puszyste placki bananowe 

Wystarczy, że masz pod ręką banana i jajko, a możesz stworzyć z tego istne śniadaniowe cudo!

Krok 1: Dwa lub trzy banany rozgniatasz widelcem, aby otrzymać gładką konsystencję. 

Krok 2: Do masy bananowej wbijasz jajko. 

Krok 3 (dla chętnych): możesz również dodać odżywkę białkową lub szczyptę cynamonu dla smaku.

Krok 4: Składniki łączysz i roztrzepujesz rózgą na gładką masę.

Krok 5: Na odrobinie masła klarowanego smażysz placki do momentu zarumienienia. 

I gotowe! Na wierzch placków możesz wyłożyć dowolne składniki: orzechy, owoce, syrop, lub masło orzechowe. My szczególnie polecamy ze świeżym syropem i owocami sezonowymi! 

To śniadanie zapewnia: porcję witaminy A, witaminy C, witaminy z grupy B. 

  • Wiosenna bagietka 

Podpowiadamy: możesz jeść wiosenną bagietkę cały rok i na stałe mieć wiosnę na śniadanie! Wiosenna bagietka zapewnia odpowiednią ilość błonnika, białka, a także warzyw, które świetnie wpływają na kondycję organizmu. A co ważne: smakuje obłędnie!

Pieczywo pełnoziarniste przekrajamy i smarujemy odrobiną masła, lub serka śmietankowego. Dodajemy szynkę z indyka, lub piersi z kurczaka. 

Następnie dodajemy jajko na twardo, dwa plastry pomidora i posypujemy całość szczypiorkiem. 


Wystarczą jedna wiosenna bagietka, aby zapełnić sobie sytość na kilka godzin! 

To śniadanie zapewnia: porcję witaminy A, witaminy K, witaminy B5, witaminy B6 oraz B12.

  • Wiosenna sałatka sytości 

Do stworzenia sałatki potrzebujesz: 

– sałatę lodową,

– pomidor,

– paprykę czerwoną,

– ser typu feta,

– Słonecznik łuskany,

– Oliwę z oliwek lub olej lniany. 

Słonecznik prażymy na patelni, ser feta kroimy w kostkę. Składniki łączymy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Doprawiamy do smaku. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że wiele osób może stwierdzić, że sałata nie zapewni sytości, jednak w połączeniu z serem feta i odpowiednią ilością warzyw zyskujemy zdrowe, syte i pożywne śniadanie!

To śniadanie zapewnia: porcję witaminy A, witaminy K, wapnia oraz witaminy D.

  • Angielskie śniadanie

Do stworzenia angielskiego śniadania wystarczą dwa jajka, kabanosy drobiowe i porcja ulubionych warzyw. Jajka smażymy na odrobinie masła klarowanego ze szczyptą ulubionych przypraw. Na talerzu komponujemy zbilansowany posiłek: jajka, kabanosy i porcja warzyw. Wybitnie smakuje z porcją świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. 

To śniadanie zapewnia: porcję witaminy B6, B12, kwasu foliowego, witaminy A, potasu i fosforu. 

  1. Brak pomysłów na śniadanie podczas redukcji? 

Przygotowanie posiłków podczas redukcji wiąże się z wydłużonym czasem przygotowania, ze względu na modyfikację posiłków. W cateringu dietetycznym POMELO doskonale zdajemy sobie sprawę, że często wiele osób narzeka na monotonię menu, dlatego stworzyliśmy dietę z wyborem menu, która pozwala na dobór ulubionych składników klienta, z których komponujemy pyszne dania.

Chcesz poznać śniadania redukcyjne POMELO? 

  • Budyń jaglany proteinowy polany musem śliwkowym z kardamonem, 
  • Ryż na mleku kokosowym z mango, 
  • Śniadaniowy bajgiel z pastą paprykową i sałatką z mozzarella.

Brzmi pysznie? Pozwól sobie spróbować! 

W POMELO oferujemy 5 dni testowych, podczas których płacisz jedynie 49zł/dzień i przekonujesz się do naszych smaków i kompozycji. 

Poznaj 5 dni testowych POMELO. 

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY