Catering dietetyczny dla sportowca, czy warto aby do niego sięgnąć? W tym wpisie postaramy się Wam przybliżyć, dlaczego sportowcy mogą chcieć lub nie korzystać z cateringu. Czy za korzystaniem z cateringu przez sportowca przemawia więcej plusów czy minusów? Zapraszamy do wpisu.
Spis treści
Kaloryczność posiłków.
Podstawa od której należy zacząć. Każdy profesjonalny sportowiec liczy ilość spożytych kalorii, nawet jeśli trenuje bardzo wymagające sporty wytrzymałościowe. To pozwala ocenić ile ciało dostaje odpowiedniego pożywienia do regeneracji. Często sportowcy przed zawodami starają się zbić wagę. Dzięki korzystaniu z cateringu dietetycznego w bardzo prosty sposób mogą kontrolować ilość spożytych kalorii. W przypadku chęci obniżenia kaloryczności wystarczy kontakt z cateringiem aby dzień później zacząć odżywiać się z deficytem. W ten sposób odpada czasochłonne liczenie kalorii każdego posiłku, ponieważ wszystko mamy na rozpisce dołączonej do każdego zestawu. Catering dietetyczny dla sportowca jest przede wszystkim oparty o odpowiednią kaloryczność posiłków.
Makroskładniki w diecie.
Za kaloriami, drugą bardzo ważną sprawą są makroskładniki. Inne w diecie powinien mieć sportowiec który chce przybrać na masie lub trenuje siłowo, a inne ktoś kto trenuje wytrzymałościowo. To makroskładniki czyli proporcja białka, węglowodanów oraz tłuszczy odpowiada za to jak się czujemy, jak nasz organizm się regeneruje i czy dostarczamy mu wszystkiego czego potrzebuje. Każdy dobry catering dietetyczny dla sportowca ma rozpisane wartości makroskładników w każdym dniu. W ten sposób sportowiec jest w stanie manewrować tymi wartościami w zależności od okresu treningowego.
Regularność posiłków.
Sportowcy jedzą w bardzo stałych porach, ponieważ ich cały harmonogram jest wyznaczony przez treningi w ciągu dnia. Nie mogą zjeść jak zgłodnieją lub w ostatniej chwili przed treningiem, ponieważ w ten sposób nie osiągnęliby efektów do których dążą. Z zegarkiem w ręce jedzą kolejne posiłki, a regularność jest jednym z ich kluczy do sukcesu. Nie jedzą wtedy kiedy chcą, ale jedzą wtedy kiedy jest to dla nich najlepsze. Posiłki przed treningiem lub po treningu odgrywają to bardzo dużą rolę. Jeśli codziennie dostajemy przygotowane 5 posiłków (6 w wyższych kalorycznościach), to nie ma najmniejszego problemu z ich rozplanowaniem. Kiedy przychodzi pora na kolejny, po prostu musimy go odgrzać.
Oszczędność czasu.
Zawodowi sportowcy nie muszą pracować, choć nie jest to regułą. Zarówno w takim przypadku jak i kiedy muszą wykonywać codzienną pracę, na pewno można stwierdzić, że czas to jeden z ich towarów deficytowych. Trening, odpowiednia ilość snu, regeneracja, masaże, fizjoterapia, praca, czas z bliskimi, przygotowanie posiłków. Wszystko to, zajmuje bardzo dużo czasu. W przypadku korzystania z cateringu dietetycznego dla sportowca nie dość, że odchodzi nam robienie zakupów to jeszcze przyrządzanie posiłków. Zamiast każdego wieczoru spędzać czas na gotowaniu na dzień następny możemy go poświęcić na czas z bliskimi lub wcześniejsze położenie się spać, a co za tym idzie lepszą jakość snu. Catering dietetyczny dla sportowca dodaje nam mnóstwo czasu każdego dnia i to jest jeden z najczęstszych powodów dla którego większość osób się na niego decyduje. Sportowiec, który nie dysponuje dużą ilością czasu w ciągu dnia docenia to jeszcze bardziej.
Minusy korzystania z cateringu dietetycznego dla sportowca.
Największym minusem korzystania z cateringu dietetycznego, jest fakt, że nie jemy codziennie tego na co mamy ochotę. Jemy to co dla nas jest dobre, a czasem, może się zdarzyć, że jakiś posiłek nie trafi w nasze gusta. Jednak czy dobry sportowiec je tylko i wyłącznie to na co ma ochotę? Nie wydaję nam się. Sportowcy to osoby o bardzo dużej dyscyplinie i rygorze robienia tego, co przybliża ich do wyznaczonych celów. Dieta jest jedną z części osiągnięcia sukcesu. Jeśli chcemy iść w jego kierunku, powinniśmy robić to co dla nas dobre, a niekoniecznie to na co mamy ocohotę.
Dlatego właśnie uważamy, że catering dietetyczny to jedno z najlepszym rozwiązań dla sportowca. Nie tylko oszczędza czas, ale profesjonalna firma zajmuje się pilnowaniem jego kalorii, makroskładników i tego, aby używane produkty były nie przetworzone oraz wysokiej jakości.