Jaki chleb jest najlepszy i najzdrowszy na diecie odchudzającej?

jaki chleb na diecie jest najlepszy i najzdrowszy

Dieta odchudzająca nie musi oznaczać rezygnacji ze spożywania ulubionych produktów. Jeśli jesteś miłośnikiem pieczywa i nie wyobrażasz sobie śniadania bez chrupiącej kromki chleba, to nic straconego, bo nadal możesz schudnąć! Chcesz się dowiedzieć jak to możliwe? Przeczytaj nasz artykuł i chudnij mądrze, nie odmawiając sobie radości z jedzenia. W tym wpisie rozprawimy się z mitami dotyczącymi spożywania chleba w zdrowej diecie. Podpowiemy, jakie pieczywo będzie dobrym wyborem na redukcji i podzielimy się przepisami na doskonałe pasty do chleba. Zostań z nami!

Chleb na diecie odchudzającej — czy można go jeść?

Gdy zadajemy pytanie: “czego nie jeść na diecie”? – automatyczną odpowiedzią jest zwykle: “chleba, makaronu, słodyczy…” To trafne spostrzeżenie, ponieważ nadmiar węglowodanów w codziennym jadłospisie faktycznie jest częstym winowajcą nadmiernego przybierania na wadze. Jednak czy wiesz, że chleb jest świetnym źródłem energii, ale też produktem bardzo odżywczym? W jego składzie znajdziesz białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Pieczywo zapewnia szybkie uczucie sytości, więc bywa nieocenionym dodatkiem do posiłków, szczególnie do śniadań, od których oczekuje się dostarczenia cennej energii na pierwszą połowę dnia. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie każdy chleb ma taki sam rozkład wartościowych składników i będzie pełnowartościowym produktem. Jaki chleb wybrać? Kupując go, trzeba mieć na względzie skład i pamiętać, że ciemne pieczywo z pełnego ziarna na zakwasie to zupełnie różny rodzaj wypieku niż marketowe pieczywo pszenne. A więc chleb chlebowi nierówny!

Jaki chleb jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny?

Najzdrowsze chleby to pieczywo żytnie na zakwasie, razowe lub chleb wieloziarnisty, które dostarcza do diety błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne. Taki chleb szybko zaspokaja uczucie głodu, a zastosowany zakwas ma działanie o właściwościach probiotycznych. Warto zwracać również uwagę na typ mąki użytej do wypieku. Niższy stopień przetworzenia ziarna będzie charakterystyczny dla pełnoziarnistej mąki. Najmniej kalorii w przeliczeniu na 100 g produktu ma chleb graham, a w dodatku jest on lekkostrawny i dobrze tolerowany.

Ciężkie chleby razowe na zakwasie, jak np. pumpernikiel mimo swoich zalet zdrowotnych bywają wzdymające i mogą powodować trudności w trawieniu. Pieczywo jasne na bazie mąki pszennej będzie mniej korzystnym wyborem, gdyż ma więcej pustych kalorii (nie ma dużych wartości odżywczych i składników mineralnych, co chleb ciemny z mniej przetworzonej mąki). Pamiętaj, że pieczywo bywa wzbogacane takimi dodatkami jak syrop glukozowy, sacharoza, glukoza, a nawet barwione karmelem — to wszystko to po prostu dodatkowy cukier, który uatrakcyjnia smak, ale wpływa na zwiększenie kaloryczności chleba przygotowanego w ten sposób. Należy więc zawsze wnikliwie sprawdzać etykietę kupując chleb i czytać składy wypieków.

Chleb pszenny, żytni czy razowy? Który wybrać?

Wybór między chlebem pszennym, żytnim a razowym zależy od indywidualnych preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych. Chleb pszenny jest delikatny w smaku, chleb żytni ma intensywny smak i jest bogatszy w błonnik, natomiast chleb razowy jest korzystny dla zdrowia jelit. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami chleba, aby znaleźć ten, który najlepiej odpowiada własnym preferencjom i celom zdrowotnym. Jeżeli masz nietolerancję glutenu, również nie musisz się martwić – niemal w każdym sklepie dostępne jest już pieczywo bezglutenowe.

Czy chleb tuczy?

Czy chleb tuczy, zależy od kilku czynników, takich jak ilość spożywanego chleba, rodzaj chleba oraz sposób, w jaki jest on spożywany. Oto kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę:

1. Kaloryczność: Chleb jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii. Jeśli spożywasz więcej kalorii, niż jest to potrzebne dla Twojego organizmu, może to prowadzić do przyrostu masy ciała, w tym tłuszczu.

2. Rodzaj chleba: Nie wszystkie chleby są jednakowo kaloryczne. Zdrowy chleb pełnoziarnisty, zawierający więcej błonnika i składników odżywczych, może być zdrowszą opcją niż biały chleb, który często zawiera mniej błonnika i więcej prostych węglowodanów.

3. Porcje: Ważne jest również kontrolowanie wielkości porcji. Spożywanie nadmiernych ilości chleba, zwłaszcza w połączeniu z innymi wysokokalorycznymi dodatkami, może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii.

4. Dodatki: To, co dodajesz do chleba, również ma znaczenie. Smarowanie chleba masłem lub dodawanie kalorycznych dodatków, takich jak tłuste sery czy wędliny, może zwiększyć jego kaloryczność.

W skrócie, sama kromka chleba niekoniecznie jest przyczyną przyrostu masy ciała. Kluczowe znaczenie ma tutaj sposób, w jaki jest on spożywany oraz cała dieta i styl życia. Włączenie umiarkowanych ilości chleba, zwłaszcza w postaci pełnoziarnistej, do zrównoważonej diety, nie musi prowadzić do tycia, ale oczywiście zawsze należy zachować umiar.

Chleb dietetyczny — jaki chleb na diecie wybrać?

Jeśli zależy Ci, aby chleb, który spożywasz, był dietetyczny, dobrze, aby zawierał małą ilość kalorii i odznaczał się właściwościami prozdrowotnymi. Poniżej znajdziesz tabelę kaloryczności poszczególnych rodzajów pieczywa na 100 g produktu.

  • chleb pita – 262 kcal,
  • chleb pszenny – 257 kcal,
  • chleb żytni – 225 kcal,
  • bagietka francuska – 283 kcal,
  • chałka – 333 kcal,
  • croissant – 331 kcal,
  • kajzerka – 296 kcal.

Pełnoziarnisty chleb dietetyczny

Jak widać, w powyższym zestawieniu, chleb żytni wypada bardzo korzystnie, jeśli chodzi o ilość kalorii. Dodatkowo takie pieczywo jest produktem zbożowym nisko przetworzonym, dlatego jego spożycie jest zalecane według piramidy zdrowego żywienia, jako składnik codziennej diety. Jak widać, stosując zdrowy tryb życia, a nawet będąc na diecie redukcyjnej, nie musisz rezygnować z pieczywa dobrej jakości. Kupując pieczywo wybieraj chleb pełnoziarnisty bądź razowe pieczywo, zamiast sięgać po chleb biały.

Jaki chleb na diecie? Postaw na chleb z niskim IG

Dla osób zmagających się z otyłością lub z chorobami towarzyszącymi, które utrudniają schudnięcie (np. insulinooporność, cukrzyca), dobrym wyborem jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Na tego typu diecie również można spożywać pieczywo. Głównym składnikiem chleba o niskim IG będzie mąka razowa (typ 2000), czy pełnoziarnista (typ 3000). Często można również kupić chleb bez dodatku mąki, wypieczony z samych ziaren.

Pieczywo na diecie odchudzającej

Dietetycy namawiają, aby sprawdzać skład chleba i wybierać to pieczywo na diecie odchudzającej, które jest wykonane na bazie zakwasu, zamiast użycia drożdży piekarniczych. Dlaczego warto jeść pieczywo na zakwasie?

W zakwasie znajdują się bakterie probiotyczne oraz liczne składniki mineralne, takie jak żelazo, magnes czy cynk. W procesie fermentacji wytwarzają się korzystne dla człowieka antyoksydanty oraz kwas foliowy. Chleb na zakwasie dobrze wpływa na trawienie i florę jelit oraz dłużej pozostaje świeży i lepiej się przechowuje.

Z czym jeść chleb na diecie?

Skoro już wiemy, jakie pieczywo jest najkorzystniejsze na diecie, pozostaje pytanie, jakie dodatki dobrać do chleba, aby skomponować wartościowy posiłek? Proponujemy przepisy na dwie doskonałe pasty. Posmarowane nimi pieczywo pełnoziarniste i chleb razowy będzie pysznym posiłkiem!

Pasta z bobu:

  • Bób (pół worka — ok. 250 g) wrzucić na osolony wrzątek i gotować. Po odcedzeni obrać z łupinek i włożyć do pojemnika blendera. Dodać sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę.
  • Całość dokładnie zmiksować i polać oliwą. Można podawać z kiełkami, pestkami dyni i świeżym pomidorem. Doskonale pasuje też plaster dobrej wędliny lub sera żółtego.

Pasta Guacamole z rzodkiewkami:

  • Awokado obrać, pokroić w kosteczkę i włożyć do miski. Dodać pomidora obranego i pokrojonego w kostkę. Do tego dorzucić pokrojone rzodkiewki.
  • Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i kolendrą. Smakuje doskonale w towarzystwie jajka na miękko.

Co jeść zamiast chleba, żeby schudnąć?

Jeśli zastanawiasz się, co jeść zamiast chleba w celu utraty wagi, istnieje wiele zdrowych zamienników, które mogą zrównoważyć Twoją dietę i pomóc w osiągnięciu celów odchudzania. Oto kilka propozycji:

  1. Warzywa: Warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak, czy kapusta, mogą zastąpić tradycyjny chleb jako bazę kanapek lub sałatek.
  2. Placki z warzyw: Placki z warzyw, na przykład z cukinii, marchewki lub batata, stanowią zdrowszą alternatywę dla chleba i mogą być używane jako podstawa dla różnych dań.
  3. Zamienniki chleba pełnoziarnistego: Jeśli nie chcesz rezygnować z chleba, wybierz wersje pełnoziarniste, bogate w błonnik i składniki odżywcze. Możesz także spróbować chleba z mąki żytniej lub mąki razowej.
  4. Placki z jajek: Placki z jajek, na przykład omlety lub jajecznica, mogą być świetnym zamiennikiem chleba podczas śniadania lub jako baza dla kanapek.

Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest zrównoważona dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Eksperymentuj z różnymi zamiennikami chleba, aby znaleźć te, które najlepiej pasują do Twoich preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY