Dieta odchudzająca nie musi oznaczać rezygnacji ze spożywania ulubionych produktów. Jeśli
jesteś miłośnikiem pieczywa i nie wyobrażasz sobie śniadania bez chrupiącej kromki chleba,
to nic straconego, bo nadal możesz schudnąć! Chcesz się dowiedzieć jak to możliwe?
Przeczytaj nasz artykuł i chudnij mądrze, nie odmawiając sobie radości z jedzenia. W tym
wpisie rozprawimy się z mitami dotyczącymi spożywania chleba w zdrowej diecie.
Podpowiemy, jakie pieczywo będzie dobrym wyborem na redukcji i podzielimy się
przepisami na doskonałe pasty do chleba. Zostań z nami!
Spis treści
Chleb na diecie odchudzającej — czy można go jeść?
Gdy zadajemy pytanie: “czego nie jeść na diecie”? – automatyczną odpowiedzią jest zwykle:
“chleba, makaronu, słodyczy…” To trafne spostrzeżenie, ponieważ nadmiar węglowodanów
w codziennym jadłospisie faktycznie jest częstym winowajcą nadmiernego przybierania na
wadze. Jednak czy wiesz, że chleb jest świetnym źródłem energii, ale też produktem bardzo
odżywczym? W jego składzie znajdziesz białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i
składniki mineralne. Pieczywo zapewnia szybkie uczucie sytości, więc bywa nieocenionym
dodatkiem do posiłków, szczególnie do śniadań, od których oczekuje się dostarczenia cennej
energii na pierwszą połowę dnia. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie każdy chleb ma taki
sam rozkład wartościowych składników i będzie pełnowartościowym produktem. Jaki chleb
wybrać? Kupując go, trzeba mieć na względzie skład i pamiętać, że ciemny chleb z pełnego
ziarna na zakwasie to zupełnie różny rodzaj wypieku od marketowego chleba
wysokoprzetworzonego. A więc chleb chlebowi nierówny!
Jaki chleb jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Najzdrowsze chleby to pieczywo żytnie na zakwasie lub razowe, które dostarcza do diety
błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne. Taki chleb szybko
zaspokaja uczucie głodu, a zastosowany zakwas ma działanie o właściwościach
probiotycznych. Warto zwracać również uwagę na typ mąki użytej do wypieku. Niższy
stopień przetworzenia ziarna będzie charakterystyczny dla pełnoziarnistej mąki. Najmniej
kalorii w przeliczeniu na 100 g produktu ma chleb graham, a w dodatku jest on lekkostrawny
i dobrze tolerowany. Ciężkie chleby na zakwasie, jak np. pumpernikiel mimo swoich zalet
zdrowotnych bywają wzdymające i mogą powodować trudności w trawieniu. Pieczywo jasne
na bazie mąki pszennej będzie mniej korzystnym wyborem, gdyż ma więcej pustych kalorii
(nie ma dużych wartości odżywczych i składników mineralnych, co chleb ciemny z mniej
przetworzonej mąki). Pamiętaj, że pieczywo bywa wzbogacane takimi dodatkami jak syrop
glukozowy, karmel, sacharoza czy glukoza — to wszystko to po prostu dodatkowy cukier,
który uatrakcyjnia smak, ale wpływa na zwiększenie kaloryczności produktu. Należy więc
zawsze wnikliwie sprawdzać etykietę i czytać składy wypieków.
Chleb dietetyczny — jaki chleb na diecie wybrać?
Jeśli zależy Ci, aby chleb, który spożywasz, był dietetyczny, dobrze, aby zawierał małą ilość
kalorii i odznaczał się właściwościami prozdrowotnymi. Poniżej znajdziesz tabelę
kaloryczności poszczególnych rodzajów pieczywa na 100 g produktu.
- chleb pita – 262 kcal,
- chleb pszenny – 257 kcal,
- chleb żytni – 225 kcal,
- bagietka francuska – 283 kcal,
- chałka – 333 kcal,
- croissant – 331 kcal,
- kajzerka – 296 kcal.
Pełnoziarnisty chleb dietetyczny
Jak widać, w powyższym zestawieniu, chleb żytni wypada bardzo korzystnie, jeśli chodzi o
ilość kalorii. Dodatkowo takie pieczywo jest produktem zbożowym nisko przetworzonym, dlatego jego spożycie jest zalecane według piramidy zdrowego żywienia, jako składnik codziennej diety. Jak widać, stosując zdrowy tryb życia, a nawet będąc na diecie redukcyjnej, nie musisz rezygnować z pieczywa dobrej jakości.
Jaki chleb na diecie? Postaw na chleb z niskim IG
Dla osób zmagających się z otyłością lub z chorobami towarzyszącymi, które utrudniają
schudnięcie (np. insulinooporność, cukrzyca), dobrym wyborem jest dieta z niskim indeksem
glikemicznym. Na tego typu diecie również można spożywać pieczywo. Głównym
składnikiem chleba o niskim IG będzie mąka razowa (typ 2000), czy pełnoziarnista (typ 3000).
Często można również kupić chleb bez dodatku mąki, wypieczony z samych ziaren.
Pieczywo na zakwasie na diecie
Dietetycy namawiają, aby sprawdzać skład chleba i wybierać to pieczywo, które jest
wykonane na bazie zakwasu, zamiast użycia drożdży piekarniczych. Dlaczego warto jeść
pieczywo na zakwasie?
W zakwasie znajdują się bakterie probiotyczne oraz liczne składniki mineralne, takie jak
żelazo, magnes czy cynk. W procesie fermentacji wytwarzają się korzystne dla człowieka
antyoksydanty oraz kwas foliowy. Chleb na zakwasie dobrze wpływa na trawienie i florę jelit
oraz dłużej pozostaje świeży i lepiej się przechowuje.
Z czym jeść chleb na diecie?
Skoro już wiemy, jakie pieczywo jest najkorzystniejsze na diecie, pozostaje pytanie, jakie
dodatki dobrać do chleba, aby skomponować wartościowy posiłek? Proponujemy przepisy
na dwie doskonałe pasty. Posmarowane nimi pieczywo pełnoziarniste i chleb razowy będzie
pysznym posiłkiem!
Pasta z bobu:
- Bób (pół worka — ok. 250 g) wrzucić na osolony wrzątek i gotować. Po odcedzeni obrać z łupinek i włożyć do pojemnika blendera. Dodać sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę.
- Całość dokładnie zmiksować i polać oliwą. Można podawać z kiełkami, pestkami dyni i świeżym pomidorem. Doskonale pasuje też plaster dobrej wędliny lub sera żółtego.
Pasta Guacamole z rzodkiewkami:
- Awokado obrać, pokroić w kosteczkę i włożyć do miski. Dodać pomidora obranego i pokrojonego w kostkę. Do tego dorzucić pokrojone rzodkiewki.
- Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i kolendrą. Smakuje doskonale w towarzystwie jajka na miękko.