Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest często stosowana przez osoby borykające się z cukrzycą, insulinoopornością, a także otyłością. Poznaj podstawowe zasady diety!
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest niezwykle ważna, aby organizm mógł dobrze funkcjonować. Codzienne posiłki powinny składać się z dobrych źródeł węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak prawidłowe skomponowanie diety nie jest proste. To, co ląduje na Twoim talerzu, może zarówno nasilać, jak i redukować pewne objawy związane z niektórymi schorzeniami. Dieta ma szczególne znaczenie w przypadku takich chorób jak cukrzyca i insulinoodporność. Na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym? Jakie są jej zasady? Kiedy warto ją stosować? Sprawdź!
Spis treści
Indeks glikemiczny – co to jest?
W kontekście diety o niskim indeksie glikemicznym najważniejsze jest wyjaśnienie podstawowego pojęcia – czym jest indeks glikemiczny? Otóż jest to wskaźnik, który informuje o tym, jak szybko poszczególne produkty wpływają na zwiększenie poziomu cukru we krwi. Ma to ogromne znacznie w przypadku osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością. Produkty spożywcze, które mają wysoki indeks glikemiczny, bardzo szybko się wchłaniają i powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. To z kolei sprawia, że organizm produkuje duże ilości insuliny, aby zniwelować poziom glukozy. Taka sytuacja jest niekorzystna dla zdrowia człowieka, a Ty możesz odczuwać nagły spadek energii oraz napad głodu. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym może być korzystna dla zdrowia. Oczywiście nie należy całkowicie eliminować poszczególnych produktów z diety, jeśli nie ma do tego wyraźnych przeciwwskazań. Najlepiej we wszystkim zachować zdrowy rozsądek i umiar.
Zobacz także: Co jeść będąc chorym na cukrzycę?
Co jeść na diecie o niskim IG?
Omawiany sposób żywienia polega przede wszystkim na unikaniu produktów, które powodują wzrost poziomu glukozy we krwi i spożywaniu tych, których indeks glikemiczny wynosi mniej niż 55. Zastanawiasz się, co jeść na diecie o niskim IG? Produkty o niskim indeksie glikemicznym to między innymi:
- pieczywo pełnoziarniste,
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- owoce morza,
- nasiona roślin strączkowych,
- oleje,
- orzechy,
- owoce – jabłka, truskawki, maliny, jagody, awokado, grejpfrut,
- warzywa – pomidory, ogórki, cebula, czosnek, kalafior, brokuły.
Jeśli na co dzień nie masz czasu na układanie zbilansowanego jadłospisu i gotowanie, zdecydowanie powinieneś skorzystać z cateringu dietetycznego z wyborem menu. To świetne rozwiązanie dla wymagających osób, które pragną zadbać o zdrowie, ale codzienne obowiązki nie pozwalają im na dokładne liczenie kalorii i przyrządzanie posiłków. Cateringi dietetyczne cieszą się coraz większą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego – to rozwiązanie, które ma wiele zalet. Przede wszystkim możesz zaoszczędzić sporo czasu, a pyszne i zdrowe dania masz zawsze pod ręką. W ten sposób łatwo jest ograniczyć podjadanie i osiągnąć swoje sylwetkowe cele. Jeśli Twoim celem jest utrata kilku kilogramów, możesz wybrać dietę redukcyjną, dzięki której zrealizujesz swoje postanowienie. Oczywiście to tylko dwa przykładowe warianty diety w cateringu dietetycznym Pomelo. Oferta jest znacznie szersza, zatem każdy znajdzie idealną opcję dla siebie.
Czego unikać na diecie z niskim IG?
Jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie diety o niskim IG, będziesz musiał wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne produkty, które pośrednio powodują gwałtowny wyrzut insuliny. Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny to między innymi:
- cukier,
- białe pieczywo,
- ziemniaki,
- biały ryż,
- wafle ryżowe,
- miód,
- banany i suszone owoce,
- słodzone napoje, soki owocowe,
- piwo
Nie da się zaprzeczyć, że stosowanie się do zasad diety o niskim indeksie glikemicznym może na początku przysparzać sporo problemów. Ten model żywienia wymaga wyrzeczeń. Jednak jeśli borykasz się z pewnymi chorobami zależnymi od diety lub po prostu chcesz poprawić swoje samopoczucie na co dzień, zdecydowanie warto podjąć próbę. Pamiętaj jednak, że wcześniej powinieneś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Stosowanie diety eliminacyjnej bez konsultacji, może prowadzić do poważnych niedoborów i pogorszenia stanów chorobowych. Niezależnie od tego, czy pragniesz po prostu zadbać o zdrowie, czy może stracić kilka zbędnych kilogramów, trzymanie się określonych zasad i wypracowanie zdrowych nawyków nie jest proste.
Zastanawiasz się jak wytrwać na diecie? Przede wszystkim ustal konkretny cel i stopniowo staraj się go realizować. Wyrzuć do kosza zasadę – wszystko albo nic. Staraj się każdego dnia budować pozytywne nawyki, które pozwolą Ci cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Czym jest ładunek glikemiczny?
Ładunek glikemiczny jest dokładniejszym wskaźnikiem, w porównaniu do indeksu glikemicznego. Odzwierciedla wpływ danego produktu na wzrost stężenia glukozy we krwi.
Jest dokładniejszy, ponieważ oprócz rodzaju węglowodanów i szybkości ich wchłaniania, uwzględnia również ilość węglowodanów w konkretnej porcji produktu.
Jakie są zasady diety z niskim IG?
Zastanawiasz się, na czym dokładnie polega dieta z niskim IG? Oto kilka zasad, którymi należy się kierować, gdy zdecydujesz się na stosowanie omawianego stylu żywieniowego:
- podstawą diety powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak naprzykład: warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, mięso, ryby, jaja, chleb pełnoziarnisty. Warto nieco ograniczyć węglowodany w diecie,
- zaleca się spożywanie przynajmniej 3 lub 4 posiłki dziennie o stałych porach, aby zapobiec wahaniom cukru we krwi,
- należy również zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Staraj się każdego dnia wypić przynajmniej 2 do 3 litrów wody,
- ogranicz spożycie cukru, wyeliminuj również wszelkie używki,
- potrawy powinny być gotowane na wodzie, pieczone, gotowane na parze lub smażone na bardzo małej ilości tłuszczu.
To kilka podstawowych zasad dotyczących stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym. Ten model opiera się na zasadach zdrowego żywienia i z pewnością może wpłynąć korzystnie na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Kto powinien przejść na dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Omawiany model żywienia jest szczególnie zalecany osobom, które borykają się z takimi schorzeniami jak cukrzyca tylu I i II, insulinooporność, a także różnego rodzaju zaburzenia hormonalne. Omawiana dieta może również wpłynąć korzystnie na organizm osób, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jednak przed wprowadzeniem wspomnianej diety zdecydowanie warto skonsultować się z lekarzem, który przeprowadzi odpowiednie badania i będzie w stanie stwierdzić, czy taki wybrany model żywienia będzie odpowiedni. Niezbędna może się okazać również konsultacja z dietetykiem, który podpowie, jak odpowiednio komponować dietę, aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych
składników odżywczych.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym to sposób żywienia opierający się na produktach o niskim IG. W ten sposób można znacząco obniżyć gwałtowne skoki insuliny, które są niekorzystne dla organizmu. Ma to ogromne znaczenie w przypadku osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Warto jednak mieć na uwadze przede wszystkim zalecenia swojego lekarza prowadzącego. Dieta każdego człowieka powinna być dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki odżywcze – dzięki temu organizm będzie mógł sprawnie funkcjonować.
Jeśli szukasz diety o niskim indeksie glikemicznym, sprawdź naszą dietę Niski IG i zamów ze zniżką 15% na kod “niskiig”.