Statystycznie 1 na 11 dorosłych Polaków cierpi na cukrzycę typu 1. Cukrzyca typu 2 natomiast, jest już uznana za chorobę cywilizacyjną, której główną przyczyną jest otyłość, a także czynniki genetyczne. Podstawową formą walki z tą chorobą (obok farmakologii) jest odpowiednio zbilansowana, prawidłowa dieta. Chory na cukrzycę wcale nie musi rezygnować z dobrej kuchni. Odpowiednia dieta cukrzycowa to wszystko czego potrzebujesz.
Dieta cukrzycowa może być nie tylko zdrowa, ale i przede wszystkim urozmaicona i smaczna.
Ważne jest, aby przestrzegać odpowiednio dobranego planu diety opartej na takich produktach, które nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy – mających niski indeks glikemiczny.
Osoba chorująca na cukrzycę musi szczególnie dbać o to, aby utrzymać w normie stężenie glukozy, znajdującej się w surowicy krwi. Dzięki temu można zapobiec dalszemu rozwojowi choroby oraz jej powikłań takich jak np. pojawienie się martwicy stóp – tzw. “stopy cukrzycowej”. Odpowiednia dieta cukrzycowa (oparta głównie o zasady zdrowego żywienia) ma realny wpływ na poprawienie jakości życia osoby chorej.
Koniecznie sprawdź: Dieta z niskim indeksem glikemicznym – poznaj najważniejsze zasady! Kiedy warto ją stosować?
Spis treści
- Produkty o niskim indeksie glikemicznym – dieta cukrzycowa
- Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – dieta cukrzycowa
- Placki ziemniaczane a cukrzyca (dieta cukrzycowa)
- Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi (dieta cukrzycowa)
- Dieta z niskim indeksem glikemicznym – catering dietetyczny (dieta cukrzycowa)
A może catering dietetyczny?
Chorując na cukrzycę warto więc rozważyć skorzystanie z cateringu dietetycznego, oferującego dietę o niskim indeksie glikemicznym.
Takie rozwiązanie pozwala na skomponowanie codziennej, odpowiednio zbilansowanej diety, która jednocześnie jest nie tylko korzystna, ale i bezpieczna dla zdrowia. Nie masz głowy do wymyślania jadłospisów? Odpowiednio zbilansowany obiad dla cukrzyka znajdziesz w diecie niski IG przygotowanej przez Catering Dietetyczny Pomelo.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym – dieta cukrzycowa
Indeks glikemiczny – to wskaźnik, który informuje o wpływie produktów żywnościowych na wzrost poziomu glukozy we krwi, po upływie mniej więcej 2-3 godzin od ich spożycia. Określa on tempo zwiększenia stężenia glukozy, w porównaniu z tym, jakie nastąpiłoby po spożyciu tej samej ilości czystej glukozy.
Dbaj o poziom cukru we krwi
U zdrowego człowieka stężenie cukru we krwi w ciągu dnia nie powinno przekraczać 150 mg/dl.
W diecie cukrzycowej należy sięgać po produkty spożywcze o niskim stopniu przetworzenia, które niosą ze sobą niski ładunek glikemiczny. Są one powoli trawione i wchłaniane, dzięki temu powodują wolniejszy i mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Polecane produkty w diecie cukrzyka to przede wszystkim warzywa, ponieważ posiadają niski IG, a jednocześnie zawierają większość wartościowych składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz składników bioaktywnych. Dla osoby chorej na cukrzycę, dobrym wyborem będzie także większość produktów zbożowych bezglutenowych. Osoby te nie powinny pomijać też orzechów włoskich, które w codziennej diecie rewelacyjnie sprawdzą się jako przekąska.
Najważniejsze jest, aby przy przed spożyciem sprawdzić, jaki IG ma dany produkt.
Produkty zalecane przy cukrzycy
Lista produktów o niskim IG, które powinny stanowić podstawę diety cukrzycowej:
- oleje roślinne (np. olej rzepakowy, olej lniany, olej kokosowy)
- mięso
- drób
- ryby
- awokado
- sałata
- produkty mleczne (np. sery, jogurt naturalny i inne przetwory mleczne)
- jaja
- surowe warzywa (np. seler naciowy, marchew)
- nasiona roślin strączkowych (np. fasolka szparagowa)
- owoce suszone
- płatki owsiane
- produkty zbożowe (np. razowy makaron, chleb żytni)
- niektóre kasze (np. kasza gryczana, kasza bulgur, kasza manna)
- tortille pszenne
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – dieta cukrzycowa
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym negatywnie wpływają na poziom glukozy we krwi – powodują jej częste wahania. Spożywanie posiłków, po których poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, pobudza trzustkę do produkcji jeszcze większej ilości insuliny. Dlatego też, zwykle po zjedzeniu posiłku, w skład którego wchodzi duża ilość białego ryżu czy makaronu, dość szybko ponownie odczuwamy głód. Dzieje się tak, ponieważ po szybkim strawieniu ww. produktów – mających sporą zawartość węglowodanów, następuje przekształcenie ich w glukozę, która natychmiastowo przenika do krwi, gdzie jest neutralizowana przez insulinę.
Stosuj produkty bogate w błonnik
Obecność w diecie błonnika pokarmowego jest bardzo pomocna w walce z nagłymi wahaniami poziomu cukru we krwi.
Produkty spożywcze bogate w błonnik zazwyczaj są mniej przetworzone, tym samym są bogatsze w wartości odżywcze, a co za tym idzie, charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Błonnik pokarmowy wpływa na spowolnienie rozkładu węglowodanów i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Należy także pamiętać, iż indeks glikemiczny niektórych produktów np. warzyw, wzrasta w czasie obróbki kulinarnej (podczas gotowania lub pieczenia).
Produkty przeciwwskazane w diecie cukrzycowej
- płatki śniadaniowe (np. płatki kukurydziane)
- pełnotłuste mleko oraz jego przetwory
- słodzone przetwory mleczne (np. słodzone smakowe jogurty)
- płatki ryżowe
- różnego rodzaju słodzone napoje (np. słodzone gazowane napoje, soki owocowe )
- owoce suszone słodzone
- wypieki cukiernicze
- kasza jaglana
- puree ziemniaczane
- alkohol
Placki ziemniaczane a cukrzyca (dieta cukrzycowa)
Ogólnie rzecz biorąc potrawy mączne, czyli: pierogi, naleśniki, pyzy, kluski śląskie, czy też placki ziemniaczane należą do potraw charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym. Wpływają one na szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu, w związku z tym, nie są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy insulinooporność. Indeks glikemiczny placków ziemniaczanych jest wysoki.
Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi (dieta cukrzycowa)
Aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, osoba zmagająca się z cukrzycą powinna zwrócić szczególną uwagę na zbilansowaną dietę i regularną aktywność fizyczną. W codziennym jadłospisie, głównie powinny znaleźć się produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym, mające wpływ na szybkość trawienia.
Dieta bogata w substancje aktywne
Dieta w cukrzycy powinna być bogata w substancje aktywne, które skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.
Przy cukrzycy typu 2 ogromne znaczenie dla utrzymania dobrego stanu zdrowia ma:
- dieta (mająca ogromny wpływ na prawidłowy poziom glukozy we krwi)
- regularne spożywanie posiłków (co ok. 3-4 godziny, co daje od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia)
- aktywność fizyczna
- utrzymanie optymalnego stężenia cholesterolu całkowitego w organizmie
- unikanie używek
- wysypianie się
- unikanie stresu
- sięganie głównie po produkty polecane cukrzykom
Zarówno dieta jak i aktywność fizyczna są szalenie ważne nie tylko w kontrolowaniu glikemii, ale także w redukcji masy ciała (jeśli chorujący na cukrzycę ma także nadwagę lub otyłość). Każda osoba zmagająca się z cukrzycą typu 2 powinna być pod stałą kontrolą specjalistów: diabetologa, dietetyka oraz pielęgniarki diabetologicznej. W zależności od przebiegu choroby oraz towarzyszących jej objawów i okoliczności, osoba chorująca na cukrzycę może także potrzebować wsparcia psychologa.
Leczenie farmakologiczne
Prawidłowa dieta cukrzycowa, wybór odpowiednich produktów, czy regularna aktywność fizyczna, to tylko część elementów pozwalających na walkę z cukrzycą.
Oprócz nich, zazwyczaj zachodzi także potrzeba włączenia odpowiedniego leczenia farmakologicznego. Połączenie wszystkich ww. elementów daje osobie chorej możliwość prawidłowego funkcjonowania w codziennym życiu.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – catering dietetyczny (dieta cukrzycowa)
Jeśli sporządzanie wartościowych posiłków zawierających niski IG sprawia Ci trudność lub po prostu nie masz na to czasu, a dieta cukrzycowa pudełkowa to Twoje marzenie, skorzystaj z opcji jaką daje Catering Dietetyczny Pomelo i zamów dietę o niskim indeksie glikemicznym, dedykowaną osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność. Posiłki te sporządzane są z wysokiej jakości produktów, a całe menu zostało skomponowane przez dietetyka, dzięki czemu możesz mieć pewność, będą one nie tylko zdrowe i zbilansowane, ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego zdrowia.