Spirulina – właściwości zdrowotne

spirulina

Spirulina to inna nazwa zielono – niebieskich alg, które rosną w wodach jezior Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Aktualnie spirulina jest bardzo popularnym składnikiem, wykorzystywanym do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych oraz suplementów diety. Spirulina w proszku natomiast, z powodzeniem może być wykorzystywana jako dodatek do potraw lub koktajlu.

Spirulina (mikroskopijna alga) pozyskiwana jest w wyniku hodowli alg, które rosną w środowisku wodnym o odpowiednim stopniu wilgotności. Algi są więc roślinami, które należą do linii ewolucyjnej organizmów plechowych (beztkankowych). Nie występują u nich wykształcone tkanki, a dzięki sporym pokładom chlorofilu, są zdolne do samożywienia (autotrofizmu), które z kolei jest spowodowane fotosyntezą.

Algi mają wiele gatunków, np. cyjanobakterie – inaczej sinice (spirulina platensis). Z nich także, można pozyskać spirulinę. To właśnie one, ze względu na charakterystyczną zielono-niebieską barwę, zaliczane są do tzw. niebieskich alg. Posiadają także zdolności adaptacyjne, dlatego też z łatwością dostosowują się do różnorodnych warunków.

Jak przyjmowanie spiruliny wpływa na organizm?

Spirulina (platensis) zawiera największą ilośc białka, w porównaniu do innych produktów żywnościowych.

Dla porównania – spirulina zawiera 4 razy więcej białka, aniżeli mięso o tej samej wadze.

Z racji tego, iż spirulina ma bogate właściwości odżywcze oraz jest genialnym źródłem białka, szczególnie polecana jest dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a także tych, które chcą pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Spirulina ułatwia obniżenie masy ciała, ponieważ metabolizm białka sprzyja odchudzaniu.

Dodatkowo w składzie spiruliny znajdziemy:

  • witaminę B1 – w ilościach dużo większych, aniżeli w warzywach czy owocach
  • witaminę B2 – 20 razy więcej, aniżeli w innych pokarmach
  • witaminę B3 – 2,5 raza więcej, aniżeli w wątrobie zwierzęcej
  • 8 aminokwasów egzogennych – takie, które nie są produkowane przez organizm
  • kwas gamma linolenowy – GLA.

Kwas gamma linolenowy ma pozytywny wpływ na organizm, ponieważ m.in. obniża cholesterol, zapobiega chorobom serca, obniża ciśnienie, wspiera pracę układu odpornościowego, przyspiesza przemianę materii, hamuje reakcje alergiczne.

Pozytywny wpływ spiruliny na organizm jest poparty różnego rodzaju badaniami. Spirulina w postaci proszku ma ogromne działanie prozdrowotne, dlatego regularne jej spożywanie jest powszechnie zalecane.

Korzyści, jakie wynikają z przyjmowania spiruliny:

Spożywanie spiruliny obniża ciśnienie krwi

Dzięki zawartości fikocyjaniny, spirulina realnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi w organizmie. Japońscy naukowcy dowiedli, że dzięki spożywaniu spiruliny, może dojść do odwrócenia dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym, który z kolei przyczynia się do rozwoju chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy. Na tej podstawie stwierdzono, iż algi wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dzięki właściwościom jakie posiada spirulina, nie tylko może wspomóc organizm w walce z chorobą, ale także realnie zmniejszyć częstotliwość ich występowania.

Spirulina zapobiega udarowi mózgu oraz miażdżycy, a także obniża poziom cholesterolu

Badania dowiodły też, że suplementacja spiruliny pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się to za sprawą redukcji powierzchni błony, która została wytworzona przez cholesterol wewnątrz aorty. Redukcja ta może sięgać od 33 do nawet 48%. Skutkuje to większą przepustowością naczyń, a tym samym zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz wystąpieniu udaru mózgu. Łącząc suplementację spiruliny z odpowiednio zbilansowaną dietą, możemy utrzymać nasze serce w bardzo dobrej kondycji, przez naprawdę długi czas.

Spirulina usuwa metale ciężkie z organizmu

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wiele krajów na świecie mierzy się z problemem występowania dużego poziomu arsenu. Zatrucia arsenem odnotowuje się nawet w krajach wysokorozwiniętych. Najwięcej przypadków zatrucia metalami ciężkimi odnotowuje się na Dalekim Wschodzie (Bangladesz, Indie, Chile). Bardzo duża ilość metali ciężkich znajduje się najczęściej w wodzie pitnej. W przypadku zatrucia arsenem, nie ma konkretnego sposobu jego leczenia, dlatego też w takich przypadkach stosuje się metodę alternatywną – jaką jest suplementacja spiruliną.

Spirulina przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej

Suplementacja spiruliny ma bezpośredni wpływ na spadek masy ciała ze względu na zawartość fenyloalaniny, która to wpływa na zmniejszenie apetytu. Błonnik, który jest zawarty w wodorostach, na ściankach jelit wytwarza śluzową osłonę, przez co ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów do organizmu. Dzięki temu, że spirulina wpływa na pobudzenie przemiany materii, bezpośrednio oddziałuje na przyspieszenie procesu odchudzania.

Spirulina zapobiega pojawieniu się nowotworów

Badania kliniczne dowodzą, że przyjmowanie spiruliny znacząco zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje, a także innych komórek odpowiadających za odporność. To wszystko składa się na to, że spirulina zapobiega pojawieniu się niektórych infekcji czy chorób m.in. chorób nowotworowych. Dodatkowo, badania wykazały, że spirulina wykazuje dużą aktywność przeciw opryszczce, grypie, a nawet HIV. Dzięki swoim właściwościom detoksykującym, spirulina szczególne zalecana jest dla osób palących papierosy oraz przyjmujących leki na stałe.

Spirulina ma właściwości odtruwające

Poza funkcją odtruwającą, spirulina ma także funkcje ochronne. Może ochronić organizm człowieka np. przed marskością wątroby oraz jej uszkodzeniami. Spirulina posiada także właściwości zmniejszające stany zapalne przy alergicznym nieżycie nosa, a także pomaga w leczeniu anemii. Żelazo pochodzące ze spiruliny wpływa na zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek przez organizm.

Może Cię zainteresować: Berberyna – odchudzanie, efekty jej stosowania

Spirulina – przeciwwskaznia w jej stosowaniu

I choć spirulina jest bardzo bogata w składniki mineralne, a tym samym jest bardzo zdrowym produktem, jej nadmierne stosowanie może nieść ze sobą pewne skutki uboczne. Przed sięgnięciem po algi, warto wcześniej skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem, gdyż jej odpowiednia dawka ma tutaj ogromne znaczenie.

Spożywania spiruliny nie zaleca się:

  • kobietom w ciąży
  • matkom karmiącym piersią
  • dzieciom
  • osobom z chorobami autoimmunologicznymi
  • osobom przyjmującym leki zwiększające krzepliwość krwi lub immunosupresyjne
  • osobom chorym na fenyloketonurię

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, właściwości spiruliny są naprawdę imponujące, natomiast przed jej włączeniem do codziennej diety lub suplementacji należy upewnić się, że kondycja naszego organizmu nam na to pozwala (czy np. nie cierpimy na choroby autoimmunologiczne).

Dodatkowo, należy upewnić się, że spirulina, po którą sięgamy pochodzi z pewnego i sprawdzonego źródła. Tak naprawdę skład spirulina może mieć bardzo różny (jeśli jest niewiadomego pochodzenia), mogą się w niej znaleźć zanieczyszczone składniki, wywołując wiele szkód w organizmie.

Zanieczyszczona spirulina może powodować dolegliwości, takie jak: mdłości, wymioty, bóle brzucha, wstrząs, odwodnienie, a nawet śmierć. Jest to spowodowane występowaniem toksycznych gatunków sinic, które działają cytotoksycznie, hepatotoksycznie oraz neurotoksycznie.

Spirulina czyli “superfood” pełne składników mineralnych

Skoro znasz już większość dobroczynnych właściwości spiruliny, dowiedz się także, co jest za nie odpowiedzialne.

Jak już wspominaliśmy wcześniej, spirulina jest bogata w mnóstwo składników odżywczych, nie dziwi więc fakt, że zaliczana jest do kategorii produktów “superfood”.

Spirulina posiada wiele składników odżywczych, do których zaliczamy:

  • białko – od 60 do 70%
  • aminokwasy – wszystkie, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu
  • kwas linolenowy – działa przeciwbólowo oraz antybakteryjnie
  • kwas foliowy
  • sprzężony kwas linolowy – posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, wspiera odporność, ma właściwości przeciwnowotworowe, redukuje tkankę tłuszczową, zwiększa wrażliwość insulinową
  • fikocyjanina – działa oczyszczająco i przeciwzapalnie
  • bioflawonoidy
  • selen
  • cynk
  • żelazo
  • mangan
  • miedź
  • witaminy z grupy B
  • witaminy: A, C, D, E, K
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – czyli kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowej pracy organizmu

I choć sama w sobie spirulina jest źródłem wszystkiego co najlepsze dla naszego organizmu, bez odpowiednio zbilansowanej diety, jej stosowanie nie przyniesie nam oczekiwanych efektów. Aby móc kompleksowo zadbać o swój organizm, poza suplementacją należy dostosować kaloryczność posiłków do potrzeb organizmu, zadbać o ich różnorodność oraz regularność, a także do ich przygotowania wykorzystywać produkty najlepszej jakości.

Jeśli taki plan działania, to dla Ciebie za wiele – nie rezygnuj ze swojego zdrowia i zamów catering dietetyczny Pomelo, który każdego dnia dostarczy Ci smaczne i zdrowe posiłki, o odpowiedniej kaloryczności. W asortymencie Pomelo znajdziesz aż 15 różnych diet, pośród których z pewnością znajdziesz coś dla siebie. W obliczeniu Twojego dobowego zapotrzebowania na kalorie pomoże Ci dietetyk Pomelo. Nie odkładaj tego na później i już dziś zmień swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe!

Spirulina jako suplement diety – czy warto ją stosować?

Wiesz już, że spirulina jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Jej smak jest dosyć ostry, dlatego też nie da się jej spożywać jako samodzielny posiłek. Możesz natomiast dodać ją np. do koktajli czy batonów energetycznych.

Suplementy diety zawierające spirulinę są bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie, prowadzących aktywny i wyczerpujący tryb życia, sportowców, a także osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę.

Jak dawkować spirulinę?

Dawkowanie spirulina ma zazwyczaj rozpisane na opakowaniu. Jej stosowanie powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Aby uniknąć skutków ubocznych stosowania spiruliny, należy pamiętać, aby nie spożywać jej w ilościach większych, aniżeli jest to zalecane. W przypadku kapsułek, zazwyczaj spożywa się je 3 razy dziennie. Natomiast w przypadku proszku, dawkowanie spiruliny nie jest już takie proste. Istnieje jednak sposób na to, aby nie przekroczyć zalecanej dawki sproszkowanej spiruliny.

Jedną łyżeczkę proszku należy rozpuścić w soku z limonki (350 ml), a następnie zamrozić w formie kostek. Rozpuszczenie jednej kostki w szklance wody lub soku, pozwoli Ci mieć pewność, że nie przekroczyłeś dawki jej dziennego spożycia.

Jak taki suplement diety, (jakim jest spirulina) wpływa na nasze codzienne życie:

  • ma działanie przeciwzapalne
  • poprawia działanie układu odpornościowego
  • zwiększa ochronę antyoksydacyjną
  • spowalnia procesy starzenia
  • zwalcza wolne rodniki
  • hamuje apetyt
  • wspomaga utratę masy ciała
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • poprawia pracę układu pokarmowego
  • wpływa na poprawne procesy trawienia
  • działa przeciwbakteryjnie
  • stymuluje organizm do produkcji białych oraz czerwonych krwinek
  • czyści zarówno krew, jak i znajdujący się w niej tlen
  • poprawia funkcje komórek szpiku kostnego, śledziony oraz grasicy
  • poprawia stan skóry
  • redukuje egzemę, trądzik i wysypki
  • wspomaga leczenie zaćmy oraz jaskry
  • poprawia wydolność oddechową
  • przeciwdziała powstawaniu alergii

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY