Burak to warzywo, które jest bombą witaminową. Badania wykazały, że dzięki swoim właściwościom, buraki ćwikłowe korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. I choć smak świeżych buraków jest dość specyficzny (ziemisty), to z pewnością są one składnikiem, którego nie może zabraknąć w zdrowej diecie.
W ostatnim czasie sporą popularność zyskały świeżo wyciskane soki z dodatkiem marchwi, selera naciowego czy właśnie buraka. Taka forma spożycia buraków jest najbardziej polecana, ze względu na ogrom prozdrowotnych właściwości.
Spis treści
Sok z buraka czerwonego – składniki odżywcze
Sok buraczany jest genialnym źródłem białka, cukru i wielu składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Sok z buraka zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwpasożytniczym oraz przeciwgrzybiczym. Posiada także właściwości antynowotworowe, wspomaga odporność (zawiera witaminę C),wpływa na obniżanie ciśnienia krwi oraz uzupełnienie niedoboru żelaza.
Sok z buraka to bogactwo witamin takich jak:
- witamina C, A, E i K
- żelazo
- witaminy z grupy B (kwas foliowy i witamina B9)
- magnez
- potas
- wapń
- clor
- fosfor
- miedź
- bor
- fluor
- cynk
- molibden
- lit
Sok z buraka to także bogate źródło takiego składnika jak kwas organiczny (kwas jabłkowy, kwas winny, kwas szczawianowy i kwas cytrynowy).
Prócz kwasów organicznych, sok z buraka zawiera także błonnik pokarmowy (który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit), polifenole, glikozydy, karotenoidy, betaninę (która stanowi czerwony barwnik buraka).
Picie soku z buraka – właściwości oraz przeciwskazania
Jak już wspomnieliśmy, właściwości soku z buraka są nieocenione dla organizmu. Sok z buraka pomaga w leczeniu chorób związanych z niedoborem żelaza (np. anemia). Obecność żelaza oraz witamin z grupy B, bardzo dobrze oddziałuje na układ krwionośny, a także wspiera procesy tworzenia czerwonych krwinek.
Składniki mineralne zawarte w soku z surowego buraka obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Poszerzają też światło naczyń krwionośnych, co jest niezwykle istotne przy profilaktyce zmian miażdżycowych. Sok z buraka zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego np. udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, a także zawału serca.
Warto pić sok z buraka ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, które mają bezpośredni związek z betaniną. Z uwagi na to, spożywanie soku z buraka jest zalecane przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych, jak i stanach zapalnych organizmu.
Sok z buraka polecany jest także na kaszel (suchy i mokry), ponieważ łagodzi dolegliwości z nim związane. Poza tym sok z buraka, ze względu na zawarte w nim kwasy organiczne, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję organizmu oraz wygląd skóry.
I choć posiada specyficzny smak, warto spożywać go regularnie ze względu na zawarte w nim naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Osoby, które chcą spowolnić procesy starzenia organizmu, także powinny regularnie pić sok z buraka.
Zarówno buraki surowe, jak i sok z buraka kiszonego, wspomagają proces odchudzania. Regularne picie soku buraczanego poprawia przemianę materii i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów, które powstają podczas procesów metabolicznych. Sok z buraka jest również niskokaloryczny, ponieważ zawiera zaledwie 45 kcal w 100 ml soku.
Burak zwyczajny swoje właściwości oczyszczające zawdzięcza obecności błonnika – jego zawartość w soku z buraka sprawia, że wypicie jednej szklanki soku zaspokaja uczucie głodu na dłuższy czas.
Sok z buraka większość swoich właściwości wspomagających układ nerwowy, zawdzięcza witaminom z grupy B. W soku z buraka znajdują się również azotany, które w procesie metabolicznym przekształcają się w tlenek azotu, który z kolei wpływa na poprawę ukrwienia mięśni oraz lepszą wydolność organizmu, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.
Obecność kwasu foliowego w soku z buraka sprawia, że jest on zalecany szczególnie kobietom ciężarnym. Picie soku z buraka w trakcie ciąży, nie tylko korzystnie wpływa na stan zdrowia kobiety, ale także na prawidłowy rozwój dziecka (zwłaszcza jego układu nerwowego). Sok z buraka spożywany regularnie, wpływa na złagodzenie zgagi oraz zaparć, które szczególnie doskwierają w III trymestrze ciąży. Picie soku z buraka w tym czasie pomaga także zapobiec wystąpieniu niedokrwistości.
Może Cię zainteresować: Koktajle dietetyczne, przepisy na koktajle odchudzające
Dlaczego warto pić sok z buraka?
- sok z buraka obniża poziom cholesterolu we krwi
- spożywanie buraków w postaci soku chroni wątrobę przed toksynami
- sok z buraków zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego
- łagodzi napięcie emocjonalne oraz obawy nerwicy i depresji
- burak czerwony w diecie, wpływa na regulację cyklu snu
- sok z buraka reguluje ciśnienie krwi
- wspomaga koncentrację
- poprawia wytrzymałość organizmu
- spożywanie buraków jest pomocne w trakcie przekwitania (niweluje uderzenia gorąca i bóle migrenowe)
- sok z buraków jest pomocny w leczeniu cukrzycy – indeks glikemiczny buraków wynosi 30. Sok z buraka jest zalecany dla diabetyków, ponieważ reguluje zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
- picie soku z buraków działa podobnie jak viagra, ponieważ bor zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych
Przeciwwskazania do picia soku z buraka
I choć picie soku z buraka jest powszechnie zalecane, to jednak nie każdy może po niego sięgać.
Przeciwwskazania – sok z buraków:
- reumatyzm
- kamica nerkowa
- dna moczanowa
- niskie ciśnienie krwi
Osoby cierpiące na ww. schorzenia powinny unikać spożywania zarówno buraków jak i zrobionego z nich soku. Powodem tego są szczawiany, które to mogą zaostrzyć objawy tych chorób. Spożywania soku z buraków nie zaleca się także osobom z niskim ciśnieniem, ponieważ po dłuższym czasie stosowania, może prowadzić do tzw. niedociśnienia.
Nie ma konkretnych wytycznych co do tego, jaka ilość soku z buraków jest bezpieczna dla organizmu. Jeśli nie cierpisz na ww. choroby, raczej nie musisz się ograniczać w ilościach wypitego soku z buraka.
Prozdrowotne właściwości kiszonych buraków
Buraki kiszone są bardzo dobrą alternatywą dla buraków surowych. Są mniej kaloryczne i posiadają jeszcze więcej cennych dla zdrowia składników i witamin.
Zakwas, jaki uzyskujemy z kiszonych buraków to prawdziwa bomba witaminowa.
Kiszenie bowiem jest jedną z najzdrowszych metod przetwarzania żywności w taki sposób, aby z jednej strony zabezpieczyć ją przed psuciem, a z drugiej strony, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który to powstaje w wyniku kwaszenia.
Spożywanie soku z kiszonych buraków charakteryzuje się:
- wysoką zawartością kwasu mlekowego
- wysoką zawartością składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez
- niską kalorycznością
- wysoką zawartością witamin: A, E, C, K, PP oraz witamin z grupy B
Sok z buraka kiszonego usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźnia powstawanie procesów nowotworowych (dzięki izotiocyjanianiom), a także wpływa na opóźnienie procesów miażdżycowych.
W przypadku picia soku z buraków kiszonych, wzmacniamy odporność organizmu. Sok ten ułatwia także budowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
W przypadku soku z buraka kiszonego, wyróżniamy następujące właściwości:
- pomoc w walce z anemią
- wspomaganie odchudzania
- regulacja przemiany materii (wydalanie kwasu moczowego z organizmu)
- spowalnianie procesów gnilnych w jelitach
- oczyszczanie organizmu z toksyn (wspomaganie pracy nerek i wątroby)
- odkwaszanie organizmu
- obniżenie poziomu złego cholesterolu
- szczególnie zalecany po antybiotykoterapii
- łagodzi uderzenia gorąca podczas menopauzy
- zwiększa wytrzymałość oraz wydolność organizmu
- wspomaga rekonwalescencję po przebytych chorobach
- zalecany dla wegan i wegetarian – dostarcza żelaza pochodzenia roślinnego
Według badań, sok z kiszonych buraków ma silniejsze działania przeciwzapalne, aniżeli sok z buraka świeżego. Powodem tego jest większe stężenie kwercetyny, której poziom wzrasta właśnie w trakcie kiszenia.
Kiedy pić sok z buraka?
Gotowy sok z buraka najlepiej wypijać wcześnie rano albo ok. godzinę przed śniadaniem. Dzięki temu wraz z nim dostarczymy do organizmu dużą dawkę składników odżywczych i witamin, a jednocześnie zadziałamy oczyszczająco.
Zaleca się spożywanie ok 200 ml soku z buraka dziennie!
Przepis na sok z buraka czerwonego
Aby zrobić sok z buraka czerwonego, będziesz potrzebować:
- 2-3 surowe buraki
- prócz buraka potrzebne będą także: wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka
Sposób wykonania:
1. Buraki dokładnie umyj (wtedy nie będzie potrzeby ich obierania).
2. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wyciskarki.
3. Gotowy sok włóż do lodówki na ok. 30 min.
4. Po tym czasie śmiało możesz go spożywać.
Sok zrobiony wyłącznie z buraka nie każdemu może przypaść do gustu, ze względu na wcześniej wspomniany, specyficzny smak. Nie oznacza to jednak, że nie ma na to innego sposobu.
Zatem z czym łączyć sok z buraka?
Aby “zabić” charakterystyczny, ziemisty smak, wystarczy połączyć buraka z jakimś, innym owocem lub warzywem np. jabłkiem, pomarańczą, marchwią lub grejpfrutem. Można dodatkowo dorzucić do niego zioła, takie jak: natka pietruszki, mięta czy bazylia.
Świeży sok z buraka i jabłek
Napój ten będzie dobrym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za smakiem samego buraka. W takim soku wyciskanym, także znajduje się wiele składników mineralnych i witamin, a jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 5 minut.
Aby przygotować sok z buraków i jabłek będziesz potrzebować:
- 2-3 surowe buraki czerwone
- 2-3 jabłka
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 plasterki imbiru
- wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę
Sposób wykonania:
1.Obierz jabłka, buraki i imbir.
2. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.
3. Do otrzymanego napoju dodaj sok z cytryny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
4. Po tym czasie możesz śmiało spożywać sok i cieszyć się jego smakiem.
Przepis na sok z buraka kiszonego
Przygotowanie soku z kiszonego buraka, czyli tzw. zakwasu wymaga nieco więcej czasu (potrzebnego do procesu kiszenia).
Aby zrobić sok z z kiszonych buraków, będziesz potrzebować:
- 0,5 kg umytych, obranych i pokrojonych w plastry surowych buraków
- 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
- skórkę razowego chleba
- czosnek – 5 ząbków
- kilka liści laurowych – 3 sztuki
- ziele angielskie – 5 sztuk
- łyżkę soli
- łyżkę cukru
- gliniane naczynie lub czysty, duży słoik
- gazę
Sposób wykonania:
1. W kamionkowym naczyniu lub słoiku układamy buraki, następnie zalewamy je litrem przegotowanej wody.
2. Do tego dokładamy skórkę chleba, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz sól.
3. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
4. Po ok 3-5 dniach uzyskujemy sok z buraka, który powinien sfermentować.
5. Kiszone buraki możemy wykorzystać jako dodatek do innych potraw, natomiast pozostały sok przelewamy do wyparzonych butelek i wstawiamy do lodówki
6. Przygotowany sok możemy pić samodzielnie – jako napój, ale także możemy wykorzystać jako bazę do zupy np. do barszczu czerwonego.
I choć sok z buraka jest źródłem wielu cennych składników i witamin, to bez dobrze zbilansowanej diety, jego wpływ na kondycję organizmu będzie znikomy.
Wszelkiego rodzaju wspomagacze takie jak kiszonki, świeże soki, czy odpowiednio dobrany suplement diety, nie zastąpią zdrowych, regularnych, posiłków.
Aby mieć pewność, że Twoja codzienna dieta, zawiera odpowiednią ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, skorzystaj z pomocy cateringu dietetycznego Pomelo. Każda z dostępnych diet w Pomelo, przygotowywana jest pod czujnym okiem dietetyka, z najwyższej jakości, świeżych składników. Tak przygotowane posiłki w połączeniu z dodatkowym wspomagaczem – jakim są świeże soki, z pewnością wpłyną zarówno na Twoje zdrowie, jak i dobrą kondycję całego organizmu.
Zadbaj o swoje zdrowie razem z Pomelo!