Dieta dla kobiet w ciąży: co jeść w I trymestrze ciąży?

Dieta w ciąży

Dieta dla kobiet w ciąży to wciąż temat, który budzi wiele wątpliwości, bowiem od dawien dawna panuje przekonanie, że kobiety w ciąży się nie odmawia i powinna ona spełniać wszystkie swoje zachcianki. Cóż, zapewne wiele osób nie zgodzi się z tym stwierdzeniem, chociażby z tego powodu, że wiele przyszłych mam cierpi na cukrzycę ciążową, która zmusza do całkowitej eliminacji słodyczy oraz słonych przekąsek z diety.

Dieta w ciąży: wymysł, czy konieczność?

Zapewne każda przyszła mama chociaż raz usłyszała od kogoś bliskiego, że „kiedyś to było inaczej! Człowiek jadł wszystko i nic mu nie było!”. Jednak to, co było kiedyś, nijak ma się z realiami obecnego świata, który częstuje nas niezdrowym jedzeniem, konserwantami, które możemy spotkać na każdym kroku, a także cukrem, który znajdziemy nawet w wodzie (o zgrozo!).

Dieta oraz zdrowe nawyki żywieniowe w ciąży nie jest wymysłem, a troską podyktowaną miłością do siebie oraz dziecka. Zobacz, jaki wpływ na maluszka ma dieta matki w ciąży.

Dieta ciężarnej: Co jeść w ciąży?

Ciąża to okres szczególny dla każdej kobiety. Organizm oraz narządy wewnętrzne czeka długa i ciężka praca, która ma za zadanie stworzyć idealne warunki do rozwoju maluszka. Jedną z kluczowych kwestii jest odpowiednio zbilansowana dieta kobiety w ciąży, ponieważ to właśnie sposób odżywiania ma istotny wpływ nie tylko na samopoczucie ciężarnej, ale również na prawidłowy rozwój dziecka. Składniki, które spożywa przyszła mama, docierają do macicy, a następnie wspierają rozwój narządów malucha.

Produkty, które powinny znaleźć się w diecie przyszłych mam to:

  • Chude mięso (szczególnie drób): bogate źródło białka,
  • Warzywa oraz owoce: źródło witamin, oraz makro i mikroelementów,
  • Produkty pełnoziarniste: źródło błonnika oraz cennych witamin,
  • Kasze: źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz błonnika,
  • Ryż: źródło magnezu oraz białka,
  • Nabiał: źródło wapnia, białka, witaminy E, A, D oraz witamin z grupy B,
  • Ryby: źródło kwasów Omega-3 oraz jodu,
  • Jajka: źródło żelaza, witaminy D, E, K oraz witamin z grupy B,
  • Orzechy: źródło żelaza oraz witamin z grupy B
  • Odpowiednia ilość wody.

Może Cię zainteresować: Fakty i mity – dieta w ciąży

Dieta kobiet w ciąży, a suplementacja.

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca dodatkową suplementację u kobiet ciężarnych. Często dieta okazuje się uboga w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, dlatego rekomendowane jest dodatkowe suplementowanie jodu, kwasu DHA, kwasu foliowego oraz żelaza. Bardzo ważny jest wybór suplementów, które będą odpowiednie dla kobiet w ciąży oraz posiadają odpowiednią ilość deklarowanych składników w ilości przyjmowanego produktu. Z racji, że Pomelo jest cateringiem dietetycznym, który w swojej ofercie posiada dietę pudełkową dla kobiet w ciąży, poniżej przedstawiamy składniki, które są bogatym źródłem pożądanych składników dla kobiet w ciąży.

Kwas foliowy wspiera rozwój oraz wzrost malucha, a także redukuje ryzyko ewentualnych wad rozwoju. Źródłem kwasu foliowego jest szpinak, sałata, brokuł, żółtka jaja kurzego, buraki.

Jod ogranicza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych, a także zaburzeń neurologicznych. Źródłem jodu są ryby morskie takie jak dorsz, makrela, czy mintaj.

Żelazo wspiera układ immunologiczny mamy oraz rozwijającego się malucha. Źródłem żelaza jest mięso (szczególnie wątróbka), jabłka, maliny oraz mleko.

Kwas DHA wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także zwiększa zdolności poznawcze u dziecka. Źródłem kwasów DHA są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, oliwa z oliwek oraz siemię lniane.

Dieta dla kobiet w ciąży: jakie produkty są bezwzględnie zakazane?

Na liście produktów bezwzględnie zakazanych w ciąży jest surowe mięso, surowe ryby oraz surowe jajka. Zadaniem lekarza prowadzącego ciążę jest poinformowanie pacjentki o konsekwencjach, jakie może nieść za sobą spożycie surowego mięsa.

Przez 9 miesięcy należy więc zapomnieć o pysznym tatarze z cebulką, czy rozpływającym się w ustach sushi ze względu na ryzyko zarażenia się toksoplazmozą, listeriozą, a także inne pasożyty, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia mamy oraz dziecka.

Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży.

Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży wcale nie jest nowością, ponieważ w cateringu Pomelo z powodzeniem funkcjonuje już od kilku lat. Nie bez znaczenia jest to, jakie produkty wybiera przyszła mama, dlatego z myślą o szczególnych potrzebach stworzyliśmy dietę pudełkową dla kobiet w ciąży, która obfituje w źródła białka, żelaza, kwasu foliowego oraz niezbędnych witamin.

Wiele mam podchodzi bardzo racjonalnie do zdrowego żywienia w ciąży, ponieważ doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak duży wpływ ma sposób odżywiania na zdrowie maluszka. Co ważne: czy wiesz, że nawyki żywieniowe Twojego dziecka kształtują się już w okresie prenatalnym?

Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży POMELO jest pełnowartościowa, zbilansowana, a także niesamowicie smaczna.

Poznaj Dietę dla kobiet w ciąży

jadlospis catering dietetyczny

Cukrzyca ciążowa: jak wygląda dieta ciężarnej w przypadku cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca ciążowa to stan, w którym ciężarna ma znacznie podwyższony poziom cukru we krwi. Normy mogą wahać się w zależności od laboratorium, które analizuje wyniki, jednak najczęściej za wynik prawidłowy uznaje się: 70-90 mg/dl. Dzięki regularnym wizytom u ginekologa przyszła mama może w porę odkryć dolegliwość i skutecznie z nią walczyć za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety, która pozwoli utrzymać niskie stężenie glukozy zarówno przed jak i po posiłku.

Co jeść podczas cukrzycy ciążowej? Kluczowe produkty to te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Więcej o indeksie glikemicznym pisaliśmy tutaj: Niskie IG

Jakie produkty mają niskie IG? Przede wszystkim są to:

– Zielone warzywa,

– Owoce,

– Chude mięso,

– Orzechy,

– Ryby,

– Nasiona,

– Produkty pełnoziarniste.

Czego absolutnie nie należy jeść, mając cukrzycę ciążową?

– Produkty przetworzone,

– Tłuste mięsa oraz wędliny,

– Sery,

– Słodkie przekąski,

– Słone przekąski,

– Napoje gazowane,

– Napoje słodkie.

Sumienne przestrzeganie diety oraz stała opieka lekarza diabetologa, oraz ginekologa, często sprawia, że po porodzie po cukrzycy nie zostaje ani śladu.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY