Kiszonki na odchudzanie: zalety jedzenia kiszonych produktów

Kiszonki w diecie

Kiszona kapusta czy ogórki kiszone to sprawdzone, naturalne produkty, które redukują chęć na podjadanie, a także obniżają poziom cukru i są naturalnymi probiotykami. Dlaczego warto jeść kiszonki? Jaka jest kaloryczność kiszonej kapusty i ogórków kiszonych? O tym w dzisiejszym artykule POMELO!

Magiczna moc kiszonek

Kiszonki to symbole tradycyjnej polskiej kuchni. Poza pysznym smakiem posiadają także zbawienny wpływ na nasz organizm:

  • Wspierają trawienie,
  • Usprawniają prawidłową mikroflorę jelitową,
  • Wspierają układ immunologiczny,
  • Są bogatym źródłem witaminy A, E, C,
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe,
  • Wspierają prawidłowy wygląd skóry, włosów oraz paznokci,
  • Są przeciwutleniaczami, które opóźniają procesy starzenia się,
  • Wspierają pracę układu nerwowego.

Regularne spożywanie kiszonek to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, a także potężna dawka zdrowia. Wystarczy ogórek kiszony do śniadania, lub obiadu, czy też surówka z kiszonej kapusty jako dodatek do dania głównego. Tylko tyle? Aż tyle! Niska kaloryczność produktów kiszonych to również świetna propozycja dla osób będących na diecie redukcyjnej. Badania udowodniły, że regularne spożywanie produktów kiszonych redukuje chęć na podjadanie oraz niepohamowany apetyt na słodki smak.

Kiszonki, a fermentacja

Niebywałą zaletą kiszonek jest fermentacja. Czym jest fermentacja? Kisząc kapustę, ogórki, czy też marchewkę, dokonujemy fermentacji beztlenowej, dzięki czemu kiszonki otrzymywane są w wyniku procesów zachodzących dzięki bakteriom kwasu mlekowego.

Co daje nam spożycie produktów kiszonych?

  • Zwiększa się przyswajalność zawartych w produktach składników odżywczych. Zwiększa się stopień ich uwolnienia z produktu, wchłaniania z przewodu pokarmowego do krwi i wykorzystania przez twój organizm. Słowem: do naszego organizmu trafia wszystko to, co niezbędne.
  • Sprzyja rozpadowi czynników antyodżywczych i toksycznych,
  • Zwiększa przyswajalność wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu,
  • Łagodzi alergie pokarmowe,
  • Wspomaga syntezę substancji wspomagających wchłanianie,
  • Naturalnie przedłuża trwałość produktów spożywczych, dlatego też nie potrzeba dodawać do nich chemicznych substancji konserwujących.

Zalety kiszonek

Wiesz już, że fermentacja to korzystne zjawisko, dzięki któremu dane produkty nabierają nowych właściwości. Oto dlaczego warto włączać je do swojej diety:

  • Są one bardzo korzystne dla właściwego rozwoju flory jelitowej. A pamiętaj, że im lepszy skład mikroorganizmów, żyjących w twoim jelicie, tym efektywniejszy jest twój układ odpornościowy.
  • Są bogate w witaminy z grupy B. Regulują one pracę układu nerwowego i pomagają uzyskać energię z tego, co jesz. Jeśli czujesz się zestresowany i zmęczony, to znak, że może brakować ci tych witamin.
  • Poprawiają zakwaszenie żołądka i pracę jelit. Dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie posiłków, a to sprawia, że możesz „wyciągnąć” z posiłków więcej składników odżywczych i tym samym stajesz się lepiej odżywiony.

Dlaczego warto włączyć kiszonki do codziennej diety?

  • Posiadają cenne wartości odżywcze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizm,
  • Możesz przygotowywać je samodzielnie. Do kiszenia nadają się nie tylko kapusta i ogórki, ale też np. buraki, marchew, rzepa, brokuły.
  • Są lżej strawne niż surowe, ponieważ przemianom ulegają obecne w nich cukry i błonnik.
  • Produkty kwaszone to nie to samo, co kiszone! Tylko te drugie są produktem w pełni naturalnym, zawierającym bakterie fermentacji mlekowej.
  • Kiszone warzywa zawierają więcej sodu niż ich świeże odpowiedniki.

Kiedy warto sięgać po kiszonki?

Kiszonki warto dołączyć do diety w takich schorzeniach jak:

  • Cukrzyca,
  • Hashimoto,
  • Niedoczynność, nadczynność tarczycy,
  • Insulinooporność,
  • Otyłość,
  • Miażdżyca.

Istnieje jednak grupa schorzeń, podczas których należy ostrożnie podchodzić do kiszonek. Są to: alergicy i migrenowcy. Podczas fermentacji warzyw (oraz innych produktów, np. serów, wina) powstaje histamina – substancja, której nadmiar u osób na nią podatnych  może wywołać objawy uczulenia lub bóle głowy

Catering Pomelo wie, że kiszonki dobrze wpływają na wasze zdrowie, dlatego staramy się uwzględniać je w naszej diety pudełkowej.

To może Cię zainteresować...

NASZE DIETY