Wydaje ci się, że zimowe menu jest z góry skazane na słabą różnorodność i mało atrakcyjny smak? Uważasz, że już tylko przyjście wiosny uratuje twój talerz przed nudą i brakiem witamin? Przekonaj się, że to nieprawda!
Zobacz jakich 6 warzyw sprawi, że twój talerz, mimo ponurej i mroźnej aury za oknem, znów nabierze kolorów! Niektóre z tych warzyw są ci dobrze znane, ale Pomelo Company podpowie ci, jak przygotować je w oryginalny i pyszny sposób!
1. BRUKSELKA
Wielu z nas za nią nie przepada, ale warto dać jej kolejną szansę! Dlaczego? Bo brukselka ma niezwykle silne właściwości oczyszczające. Może podnieść aktywność enzymów detoksykacyjnych w wątrobie nawet o 35%! W jaki sposób ją przygotować, aby smakowała wybornie? Możesz ją np. upiec z dodatkiem masła (oczywiście ilość masła pod kontrolą ze względu na kalorie 😉 ) i czosnku.
2. BURAK
To szczególny ulubieniec naszego cateringu dietetycznego! Ostatnio rozpisywaliśmy się o jego wyjątkowych właściwościach. Możesz przeczytać o nich tutaj: https://pomelo.com.pl/burak-warzywo-ktore-ma-moc/. Polecamy pyszny buraczany koktajl. Weź: 1 małego buraka obranego ze skórki, ½ kwaśnego jabłka, ½ pęczka natki pietruszki, 200 m wody lub kefiru lub naturalnego jogurtu. Zmiksuj wszystkie składniki – gotowe!
3. JARMUŻ
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie! Zawiera związki o nazwie glukozynolany. Naukowcy dowodzą, że biorą one udział w usuwaniu z organizmu substancji rakotwórczych. Jarmuż charakteryzuje się też wysoką zawartością polifenoli, w tym flawonoidów, sulforafanu i antocyjanów, które są silnymi antyoksydantami. Polecamy jarmużowe chipsy! Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Jarmuż umyj, oderwać liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzuć). Liście włóż do miski, dopraw solą himalajską, polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na górną półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.
4. PASTERNAK
Wrócił do łask po wielu, wielu latach. Należy do rodziny selerowatych. Korzenie pasternaku przypominają wyglądem pietruszkę i bywają z nią mylone. To słodkie warzywo będzie idealną przekąską dla tych, którym zimą szczególnie ciężko opanować łaknienie na słodki smak. Jeśli ugotujesz pasternak i zmiksujesz na puree z odrobiną masła i soli, uzyskasz ciekawy zastępnik tradycyjnego, ziemniaczanego puree.
5. NATKA PIETRUSZKI
Specjaliści wciąż nawołują do tego ,aby chociaż 1 raz dziennie zjeść zielone warzywo liściaste. Natka pietruszki pozwala łatwo spełniać to zadanie, bo jest tania i łatwo dostępna. Pamiętaj, że jest ona niesamowitą skarbnicą witaminy C. Stosuj drobno posiekaną natkę pietruszki na kanapki i do twarożków.
6. BATATY
Bataty są bogate w skrobię i błonnik, które długo pozostawiają uczucie sytości. Dostarczają też związków antyoksydacyjnych, takich jak beta-karoten, czy antocyjany, które zwiększają ochronę przed wieloma chorobami. Z pieczonych batatów możesz przygotować pożywny, rozgrzewający mus! Wystarczy zmiksować je z kawałkiem imbiru (2 cm), świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy oraz namoczonymi migdałami.
Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać cię do tego, że zimowa dieta wcale nie musi być nudna i mało kolorowa. Chętnie poznamy twoich warzywnych ulubieńców i twoje sposoby na „pokolorowanie” talerza zimą!